Καύσωνας “Κλέων”: Πώς θα εξελιχθεί το κύμα ζέστης το Σαββατοκύριακο – LIVE ΧΑΡΤΗΣ

Καύσωνας “Κλέων”: Πώς θα εξελιχθεί το κύμα ζέστης το Σαββατοκύριακο – LIVE ΧΑΡΤΗΣ
Καύσωνας στο κέντρο της Αθήνας Aris Oikonomou/ SOOC

Σε πλήρη εξέλιξη το καυτό κύμα στη χώρα μας, καθώς η Παρασκευή ήταν -μέχρι στιγμής- η πιο ζεστή ημέρα. Κορυφώνονται οι υψηλές θερμοκρασίες τις επόμενες ώρες. Πώς θα εξελιχθεί ο καύσωνας.

Επιβεβαιώθηκαν οι προγνώσεις για τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες που θα σημειώνονταν στη χώρα, τη στιγμή που ο καύσωνας “Κλέων” βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη.

Το κύμα συνεχίζει την επέλασή του και τα κύρια χαρακτηριστικά του καιρού είναι οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες και η αποπνικτική ατμόσφαιρα κυρίως στα μεγάλα αστικά κέντρα.

Προς γνώση όλων των παραπάνω και για προληπτικούς λόγους, η περιφέρεια Αττικής αποφάσισε το Σάββατο (15/07) να παραμείνουν κλειστά όλα τα πάρκα καθώς, πέραν του καύσωνα, υπάρχει πολύ αυξημένος κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις το τελευταίο 24ωρο, εκδηλώθηκαν 52 δασικές πυρκαγιές στη χώρα, με το πιο ανησυχητικό μέτωπο να είναι αυτό στην Κεραμωτή Νάξου.

Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν -μεταξύ άλλων- στην Αττική ήταν ιδιαίτερα υψηλές, ενώ μια τουρίστρια λιποθύμησε από τη ζέστη στην Ακρόπολη. Λίγο αργότερα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων της Αθήνας ανακοίνωσε ότι ο χώρος θα κλείσει.

Διασώστες μεταφέρουν επισκέπτρια της Ακρόπολης σε ασθενοφόρο, λόγω του καύσωνα, την Πέμπτη 13 Ιουλίου. ANGELOS TZORTZINIS/AFP

Σε νεότερη ανακοίνωσή της, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών ενημέρωσε ότι ότι αύριο, Σάββατο (15/07) ο Αρχαιολογικός Χώρος της Ακροπόλεως θα αναστείλει τη λειτουργία του κατά τις μεσημβρινές ώρες, με τελευταία είσοδο στις 11:30 και επανέναρξη λειτουργίας στις 17.30.

Σε λειτουργία θα παραμείνουν οι χώροι της Αρχαίας Αγοράς και του Κεραμεικού, όπου υπάρχει η δυνατότητα επίσκεψης των εκεί Αρχαιολογικών Μουσείων.

Σύμφωνα με το δελτίο καιρού της ΕΜΥ, η κορύφωση των υψηλών θερμοκρασιών αναμένεται και το Σάββατο (15/07), ενώ από την Κυριακή θα σημειωθεί πτώση της θερμοκρασίας, χωρίς ωστόσο μεγάλες διαφορές αφού υπάρχει η τάση διατήρησης του ζεστού καιρού μέχρι τα μέσα της εβδομάδος.

Υπενθυμίζεται ότι στους πολίτες έχουν δοθεί συστάσεις για προστασία από την ακραία ζέστη και για αποφυγή των επιπτώσεων στην υγεία, όπως και συμβουλές προς τις ευπαθείς ομάδες, ενώ οι ειδικοί προτείνουν τρόπους παθητικού δροσισμού, ώστε και να μην “λιώσουμε” στο σπίτι μας, αλλά και να μην δούμε ιδιαίτερα “φουσκωμένο” τον λογαριασμό.

Καύσωνας “Κλέων”: Πώς θα εξελιχθεί τις επόμενες ημέρες

Το Σάββατο οι υψηλές θερμοκρασίες θα υποχωρήσουν λίγο κυρίως στα βόρεια. Η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:

α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 37 με 38 βαθμούς και στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 39 βαθμούς Κελσίου.

β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 39 με 40, στο εσωτερικό της Στερεάς, της Πελοποννήσου και της Θεσσαλίας τους 41 βαθμούς Κελσίου

γ. στη νησιωτική χώρα τους 35 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 37 με 40 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 28 με 31 βαθμούς και στη νησιωτική χώρα περί τους 26 με 29 βαθμούς Κελσίου.

Την Κυριακή προβλέπεται μικρή πτώση της θερμοκρασίας κυρίως στα βόρεια και τα ανατολικά.

Πιο συγκεκριμένα η μέγιστη τιμή της θερμοκρασίας θα φθάσει:
α. στα βόρεια ηπειρωτικά τους 35 με 36 βαθμούς, στην κεντρική Μακεδονία και το εσωτερικό της Ηπείρου τους 37 βαθμούς Κελσίου
β. στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τους 38 με 39 και στη Στερεά και τη Θεσσαλία τους 40 βαθμούς Κελσίου
γ. στη νησιωτική χώρα τους 34 με 36 και στα νησιά του Ιονίου, τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, τα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 36 με 39 βαθμούς Κελσίου.
Οι ελάχιστες τιμές της θερμοκρασίας θα κυμανθούν κατά τόπους περί τους 26 με 28 βαθμούς Κελσίου.

Την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη ο καιρός θα διατηρηθεί αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα βόρεια ηπειρωτικά.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και στο Αιγαίο 6 τοπικά 7 μποφόρ με βαθμιαία μικρή εξασθένηση την Τετάρτη.

Η θερμοκρασία δεν θα αλλάξει σημαντικά.

Καύσωνας “Κλέων”: LIVE χάρτης με την πορεία του

Γιατί έχει τόση ζέστη στην Αθήνα; Δείτε το explainer του 24MEDIA Lab

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα