Καιρός: Η εξέλιξη της κακοκαιρίας, η “φτωχή” πρόγνωση και η συγγνώμη

Καιρός: Η εξέλιξη της κακοκαιρίας, η “φτωχή” πρόγνωση και η συγγνώμη
Βροχή στην Αθήνα ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI

Ο Θοδωρή Κολυδάς εξηγεί πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία τις επόμενες ώρες στη χώρα μας και τι συνέβη με την πρόγνωση της ΕΜΥ τις προηγούμενες μέρες.

Ομαλά εξελίσσεται το κύμα κακοκαιρίας με θυελλώδεις ανέμους 8 με 9 μποφόρ στα πελάγη και με μεγάλα ύψη βροχής στην περιοχή της Ηπείρου. Οι βροχές αν και συνεχείς, μέχρι στιγμής δεν παρουσιάζουν μεγάλες ραγδαιότητες και η ηλεκτρική δραστηριότητα δεν εμφανίζεται υψηλή πάνω από την περιοχή μας. Πέραν των σταθμών της ΕΜΥ που κατά κανόνα βρίσκονται σε αεροδρόμια, μέχρι τις προμεσημβρινές του Σαββάτου υπήρχαν ορεινοί μετεωρολογικοί σταθμοί του ΕΑΑ που κατέγραφαν πάνω από 100 mm βροχής, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά δεδομένα υετού των προηγουμένων ημερών για σήμερα

Για τις επόμενες ώρες και συγκεκριμένα για το επόμενο 12ωρο (μεσημέρι έως μεσάνυχτα Σαββάτου) που θα διέλθει και το μέτωπο πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, τα προβλεπόμενα ύψη βροχής εξακολουθούν να είναι υψηλά και εκτός από τον κορμό της Ηπειρωτικής Ελλάδος θα επηρεαστούν η Κεντρική, Ανατολική Μακεδονία και Θράκη καθώς και το ΒΑ Αιγαίο.

Την Κυριακή πάντως και σταδιακά μέχρι και το μεσημέρι τα έντονα φαινόμενα αρχίζουν να εξασθενούν και τα συνολικά ύψη βροχής και οι περιοχές που θα επηρεαστούν αποτυπώνονται στον χάρτη που ακολουθεί με τις περισσότερες βροχές κυρίως στο Ανατολικό Αιγαίο. Η αστάθεια πάντως θα διατηρηθεί στα δυτικά, όμως πλέον η βασική διαταραχή θα έχει περάσει και τα φαινόμενα δεν θα είναι ισχυρά.

Η “φτωχή” πρόγνωση

Η παρακάτω ανάρτησή μου στο Twitter σχετίζεται με την “φτωχή” πρόγνωση πολλών ημερών που παρουσιάστηκε την Παρασκευή για την οποία δέχτηκα πολλά παράπονα από πολίτες. Το λιγότερο που μπορούσα να κάνω ήταν μια δημόσια συγγνώμη.

Με το σκεπτικό ότι την Κυριακή βγαίνουμε από το κύμα της κακοκαιρίας, η πρόγνωση όφειλε να είναι πιο αναλυτική και να δίνει περισσότερες πληροφορίες στον πολίτη, όπως επίπεδα των θερμοκρασιών κ.α και όχι μόνο για την Κυριακή – που έπρεπε να είναι συγκεκριμένα – αλλά και για τις επόμενες ημέρες.

Δείτε πώς αποτυπώνεται η πρόγνωση των επομένων ημερών που βρίσκεται κάπου “κρυμμένη” μέσα στην ιστοσελίδα μας:

Η αιτία του κακού, όπως καταλαβαίνετε, δεν οφείλεται τόσο στον υπάλληλο που ίσως δεν μπορούσε ή δεν είχε την ικανότητα να περιγράψει αναλυτικά τον καιρό των επομένων ημερών. Το πρόβλημα βρίσκεται στο ότι η Διεύθυνση της Πληροφορικής της ΕΜΥ εξακολουθεί να διατηρεί το ίδιο προφίλ στην κύρια ιστοσελίδα της ΕΜΥ και η πρόγνωση του καιρού να παρουσιάζεται με “πανάρχαιο” σχεδιασμό του 2000. Ζούμε στην εποχή που αν είχαν γίνει κάποιες βασικές αλλαγές αλλά και οι ανάλογες αυτοματοποιήσεις σε πολλές εργασίες της καθημερινότητας των Μετεωρολόγων, τα πράγματα θα ήταν απλούστερα με λιγότερες γκρίνιες και αστοχίες. Και δεν αναφέρομαι επί της ουσίας της πρόγνωσης, δηλαδή αν αυτή ήταν σωστή ή λάθος. Για να καταλάβετε σαφέστερα τι εννοώ, αρκεί να θυμηθείτε πόσο χρόνο και τις διαδικασίες έγιναν για να ενεργοποιηθεί το Twitter της ΕΜΥ πριν μια διετία, κάτι το οποίο σε όλους τους Οργανισμούς και τις υπηρεσίες θεωρείται αυτονόητο.

Οι Μετεωρολόγοι επιστήμονες της ΕΜΥ είναι καλοί και άξιοι. Το κλίμα χρειάζεται αλλαγή. Τα υπόλοιπα εντός της Υπηρεσίας, διότι κατά την αρχαιοελληνική παροιμίας “τα εν οίκω μη εν δήμω” ή κατά τον Περίανδρο “Δυστυχών κρύπτε, ίνα μη τους εχθρούς ευφρανής”.

Πάρε μέρος στην έρευνα αναγνωστών του News 24/7. Αφιέρωσε 3 λεπτά για να απαντήσεις γρήγορα και ανώνυμα! Ξεκίνα εδώ: Έρευνα News 24/7

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα