Καιρός: Ούτε μίνι, ούτε μάξι – Τι είναι καύσωνας

Καιρός: Ούτε μίνι, ούτε μάξι – Τι είναι καύσωνας
Καύσωνας στην Αττική Eurokinissi

Η ανεξέλεγκτη χρήση της λέξης "καύσωνας" και τα κριτήρια που πρέπει να συνυπάρχουν με τις υψηλές θερμοκρασίες για να χαρακτηριστούν έτσι. Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς εξηγεί.

Παρότι στη διεθνή ορολογία δεν υπάρχει κοινός ορισμός του καύσωνα, σημειώνουμε ότι τα κριτήρια για τον ορισμό του διαφοροποιούνται ανάλογα με τη γεωγραφική θέση και τις κλιματικές συνθήκες μιας περιοχής. Για παράδειγμα, ενώ στις Σκανδιναβικές χώρες τιμές της θερμοκρασίας περί τους 35 βαθμούς θεωρούνται ότι αγγίζουν τα όρια του «καύσωνα», για την περιοχή μας χαρακτηρίζονται φυσιολογικές. Αντίθετα, τιμές περί τους 40 βαθμούς, ενώ για τους κατοίκους της Σαχάρας ή της Σαουδικής Αραβίας θεωρούνται μάλλον κανονικές, για τη χώρα μας χαρακτηρίζονται ως τιμές «καύσωνα».

H κυριότερη αιτία για την εμφάνιση υψηλών θερμοκρασιών στη χώρα μας είναι η μεταφορά θερμών αερίων μαζών από τις ακτές της Αφρικής. Μετεωρολογικά το φαινόμενο παρατηρείται όταν στις κατώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας (στα 850 mb –περίπου στα 1500 μέτρα ) πνέουν νοτιοδυτικοί άνεμοι ενώ στις ανώτερες στάθμες (στα 500 mb) παρατηρούνται υψηλές πιέσεις, που προκαλούν κατολισθήσεις των αερίων μαζών και οι οποίες προσθέτουν περισσότερη θερμότητα στα κατώτερα στρώματα. Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε ότι κατά κανόνα στη χώρα μας οι έκτακτες ανακοινώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) εκδίδονται όταν προβλέπεται ότι θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες, άνω των 40 βαθμών Κελσίου, για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο της μιας ημέρας και χαρακτηρίζουμε ως «καύσωνα» τις περιπτώσεις υψηλών θερμοκρασιών όταν συνυπάρχουν τα παρακάτω κριτήρια:

  • H μέγιστη θερμοκρασία σε συνοπτικούς ή αεροναυτικούς μετεωρολογικούς σταθμούς είναι μεγαλύτερη ή ίση των 39 βαθμών Κελσίου.
  • H ελάχιστη θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη των 26 βαθμών Κελσίου.
  • Επικρατεί άπνοια ή ασθενείς άνεμοι και το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό.
  • Οι υψηλές θερμοκρασίες παρατηρούνται σε ευρεία γεωγραφική έκταση και η διάρκειά τους υπερβαίνει τις τρεις ημέρες.

Η χειρότερη περίοδος καύσωνα των τελευταίων δεκαετιών ήταν από τις 19 ως και τις 27 Ιουλίου του 1987, όπου ο υδράργυρος ξεπέρασε σε πολλές περιοχές τους 39 βαθμούς και παρέμεινε για οκτώ ημέρες σε πολύ υψηλές τιμές με και με μικρό ημερήσιο θερμοκρασιακό εύρος. Ανάλογο «θερμό επεισόδιο» επαναλήφθηκε στις αρχές Ιουλίου του 1988, με επίσης μεγάλη διάρκεια θερμών ημερών. Αν και οι υψηλότερες θερμοκρασίες παρατηρούνται συνήθως το τρίτο δεκαήμερο του Ιουλίου, σε ορισμένες περιοχές, όπως η Αττική, έχουν εμφανιστεί 45 βαθμοί στα τέλη Ιουνίου του 1982 και ακόμη υψηλότερη τιμή το πρώτο δεκαήμερο Ιουλίου, με 48 βαθμούς στο Τατόι στις 10.7.1977 (τιμές που αμφισβητούνται απο μερίδα της επιστημονικής κοινότητας).

Ο ΚΑΙΡΟΣ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ

Το επόμενο τριήμερο περιμένουμε άνοδο της θερμοκρασίας με τιμές που βρίσκονται λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές για τον μήνα Ιούνιο αλλά που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν τιμές που ακόμη και “με δημοσιογραφική αδεία” θα τις χαρακτηρίζαμε “μίνι καύσωνα” . Καλό είναι να αποφεύγονται ανάλογοι τίτλοι διότι δεν προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια και σωστή ενημέρωση προς το πολίτη. (ευγενική παράκληση) Για να προλάβουμε τυχόν παρανοήσεις από σήμερα δώσαμε τα προγνωστικά έως την ερχόμενη εβδομάδα όπου στο παρακάτω βίντεο φαίνεται ξεκάθαρα οτι οι τιμές της θερμοκρασίας δεν θα υπερβουν την Παρασκευή και το Σάββατο τους 36 βαθμούς Κελσίου. Η ζέστη αυτή θα κρατήσει λίγο και οι τιμές θεωρούνταοι απολύτως φυσιολογικές .

Κατά τα άλλα από το Σάββατο και κυρίως την Κυριακή και τη Δευτέρα η αστάθεια θα επιστρέψει και θα έχουμε αρκετές βροχές και καταιγίδες . Περισσότερα θα αναφέρουμε στην πρόγνωση του καιρού από την ιστοσελίδα μας .

Παρακολουθώντας όλο το παραπάνω βίντεο διαπιστώνουμε ότι η πτώση της θερμοκρασίας την Κυριακή και κυρίως τη Δευτέρα θα είναι αισθητή της τάξης των 4 περίπου βαθμών Κελσίου. Ο υδράργυρος θα αρχίσει να ανεβαίνει και πάλι από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδος και μετά.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα