Καιρός: Πώς θα εξελιχθούν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα

Καιρός: Πώς θα εξελιχθούν οι θερμοκρασίες στην Ελλάδα το επόμενο διάστημα
Άνοιξη eurokinissi

Κάτω από τις κανονικές τιμές για την εποχή θα είναι οι θερμοκρασίες στο τέλος του μήνα. Τι καταγράφουν οι πρώτες τάσεις από τις επίσημες κλιματικές προγνώσεις για Μάιο και Ιούνιο.

Χαμηλότερες θερμοκρασίες από το κανονικό προβλέπονται μέχρι τα μέσα του μήνα με βάση τα ατμοσφαιρικά αλλά και τα κλιματικά μοντέλα ενώ για τις επόμενες ημέρες υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επανέλθουμε πρόσκαιρα σε κανονικές ή έστω λίγο πάνω από τις κανονικές τιμές. Στα τέλη του μήνα οι “δροσιές” έχουν την τάση να ξαναγυρίσουν.

Το πρόσφατο τρέξιμο του Ευρωπαϊκού μοντέλου μας δίνει αποκλίσεις της τάξεως των 4 με 5 °C κάτω από τις κανονικές τιμές σε όλη την κεντρική και την Ανατολική Ευρώπη, για το χρονικό διάστημα 8 με 14 Μαΐου 2023, απόκλιση η οποία θεωρείται σημαντική.

Η τάση επικράτησης θερμοκρασιών κάτω από τα κανονικά επίπεδα αποτυπώνεται και στην παραπάνω ανάρτηση, όπου παρουσιάζεται το μετεώγραμμα της Αθήνας με την προοπτική των βροχοπτώσεων για όλη την Ευρώπη. Σημειώνεται ότι οι βροχές διατηρούνται πάνω από το κανονικό και για την εβδομάδα 15 με 22 Μαίου, όχι μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής και της Ιταλίας.

Ακόμη και μέχρι τα μέσα του τρίτου δεκαημέρου του Μαίου οι αποκλίσεις των θερμοκρασιών στη στάθμη των 850 hPa διατηρούνται κάτω από τις κανονικές τιμές στο ατμοσφαιρικό μοντέλο.

Παρότι δεν συνηθίζουμε να κάνουμε αναφορές για την περαιτέρω εξέλιξη των καιρικών συνθηκών, σας παρουσιάζουμε τις πρώτες τάσεις από τις επίσημες κλιματικές προγνώσεις της υπηρεσίας EFIIS του Copernicus, οι οποίες μας δίνουν ως πρώτη εικόνα ότι ακόμη και μέσα στο Ιούνιο, θα επικρατήσουν χαμηλότερες τις θερμοκρασίες στην επιφάνεια πάνω από την περιοχή μας, καθώς και σε άλλες περιοχές.

Αποκλίσεις θερμοκρασιών επιφανείας από τα κανονικά επίπεδα από 29/5/2023 έως 4/6/2023 - Χαμηλότερες τιμές στην Ελλάδα, Τουρκία και μέρος Βόρειας Βαλκανικής

Αποκλίσεις θερμοκρασιών επιφανείας από τα κανονικά επίπεδα από 5/6/2023 έως 11/6/2023- Χαμηλότερες τιμές σε Ελλάδα και Τουρκία , μερικώς και στη Βόρεια Βαλκανική

Αποκλίσεις θερμοκρασιών επιφανείας από τα κανονικά επίπεδα από 12/6/2023 έως 18/6/2023-Χαμηλότερες τιμές σε Ελλάδα, Τουρκία, Ιταλία και Γαλλία

Παρότι τα παραπάνω δεδομένα είναι επίσημα προιόντα δεν τα υιοθετούμε πλήρως, αλλά τα φέρνουμε ως παράδειγμα για να γίνει κατανοητό πώς μπορούν να αλλάξουν τα προγνωστικά μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα και πόσο άστοχες μπορούν να είναι κάποιες ανακοινώσεις, οι οποίες δεν προσφέρουν ουσιαστικές υπηρεσίες προς τους πολίτες -παρά σπείρουν μόνο ανησυχία – για τις μελλούμενες θερμοκρασιακές τάσεις του φετινού καλοκαιριού.

Σας θυμίζουμε ότι κατά την διάρκεια του πρόσφατου καύσωνα τον Απρίλιο σε Ισπανία και Γαλλία, υπήρξε δημοσίευμα της εφημερίδας Liberation το οποίο εξέταζε το υποθετικό σενάριο ανόδου της θερμοκρασίας στους 50 βαθμούς Κελσίου στο Παρίσι. Η αναπαραγωγή αυτού του σεναρίου πέρασε όχι μόνο στα Ελληνικά ΜΜΕ αλλά έδωσε και την αφορμή να γίνουν δηλώσεις και από ειδικούς και μη . Μετά από αυτό ακολούθησαν οι ανακοινώσεις του WMO για το El Nino (για το οποίο έχουμε αναφερθεί) και τα πράγματα έγιναν ακόμη πιο πολύπλοκα για να μπορεί ο μέσος πολίτης να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα. Γεγονός είναι ότι ακόμη δεν έχουν ξεκαθαρίσει τα μακροπρόθεσμα προγνωστικά και γιαυτό θα πρέπει να εξετάζουμε τα μελλούμενα σε χρονικό ορίζοντα το πολύ 3 εβδομάδων.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα