Καιρός: Πότε έρχεται ο καύσωνας – Η κορύφωση και η διάρκειά του

Καιρός: Πότε έρχεται ο καύσωνας – Η κορύφωση και η διάρκειά του
Ζέστη στο κέντρο της Αθήνας eurokinissi

Προ των πυλών βρίσκεται το πρώτο κύμα καύσωνα του φετινού καλοκαιριού. Πότε και σε ποιες περιοχές αναμένεται να ξεπεράσει τους 39 βαθμούς η θερμοκρασία.

Επιβεβαιώνονται σε μεγάλο βαθμό τα προγνωστικά της ΕΜΥ για την σημαντική άνοδο της θερμοκρασίας στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας που πληρούν τα κριτήρια ορισμού του καύσωνα για την χώρα μας, σύμφωνα με την Μετεωρολογική πρακτική που τηρούμε στην ΕΜΥ, παρότι διεθνώς δεν υπάρχει σαφής ορισμός, όπως έχουμε αναφέρει σε προηγούμενα άρθρα μας.

Τη Δευτέρα θα αποφασίσουμε στην ΕΜΥ, πότε θα δώσουμε τελικώς την επίσημη έναρξη του φαινομένου, που σύμφωνα με τα σημερινά δεδομένα, προκρίνεται να γίνει την ερχόμενη Τετάρτη. Όπως θα δείτε και παρακάτω, παρότι κινούμαστε στο 38 με 39 για την Τετάρτη, δεν θα παραμείνουμε στο τυπικό περιμένοντας την Πέμπτη (που πληροί όλα τα παραπάνω κριτήρια), αλλά θα γίνει πρόταση να εκδοθεί το σχετικό έκτακτο δελτίο λίγο νωρίτερα την Τετάρτη . Η κορύφωση του καύσωνα ως προς τις μέγιστες θερμοκρασίες δείχνει να έρχεται την Παρασκευή με τάση για μικρή υποχώρηση το Σαββατοκύριακο . Δεν ξεχνάμε όμως ότι ο καύσωνας είναι “ύπουλος “, δεν φαίνεται σαν τις βροχές και τις καταιγίδες και οι μεγάλες δυσκολίες έρχονται τις βραδυνές ώρες, ειδικά τότε όπου ο υδράργυρος δεν πέφτει κάτω από τους 30 βαθμούς μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα. Εν πάσει περιπτώσει ο συγκεκριμένος καύσωνας φαίνεται να έχει μεγάλη διάρκεια και θα κρατήσει μάλλον μέχρι και το τέλος της εβδομάδας. Μερα με τη μέρα θα αναθεωρούμε τα ορια ανάλογα με τα δεδομένα μας.

Την Τρίτη πάντως η θερμοκρασία αν και θα σημειώσει μικρή άνοδο δεν θα ξεπεράσει στα ηπειρωτικά τους 37 και κατά τόπους τους 38 βαθμούς και στα νησιά τους 33 με 35 βαθμούς Κελσίου ενω οι βοριάδες θα φτάνουν τα 5 με 6 και τοπικά στο νοτιοανατολικό Αιγαίο τα 7 μποφόρ , χαρίζοντας μια ανάσα δροσιάς και στις ανατολικές προσήνεμες προς το βοριά περιοχές . Από το απόγευμα της Τρίτης οι βοριάδες θα εξασθενήσουν όχι μόνο στην επιφάνεια αλλά και στις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας, όπου θα αρχίσουν να στρέφονται σε ΝΔ μεταφέροντας ανατολικότερα τις θερμές αέριες μάζες από τις ακτές της Αφρικής.

Στον πρώτο παραπάνω χάρτη παρατηρούμε ότι το βράδυ της Τετάρτης ξεκινά η θερμή μεταφορά με μεγάλη ένταση , ενω το μεσημέρι της ίδιας ημέρας βλέπουμε στον δεύτερο χάρτη ότι θα έχουν προηγηθεί θερμοκρασίες της τάξεως των 38 με 39 βαθμών Κελσίου στα ηπειρωτικά και 33 με 35 βαθμών Κελσίου στα νησιά.

Την Πέμπτη πλέον σε όλα τα ηπειρωτικά θα έχουμε 37 με 39 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας και της Στερεάς τους 40 με 41 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα ο υδράργυρος θα φτάσει τους 35 με 37 βαθμούς Κελσίου.

Την Παρασκευή η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο και θα φτάσει σε πολύ υψηλά επίπεδα, στα ηπειρωτικά τους 39 με 41 βαθμούς και κατά τόπους στο εσωτερικό της Θεσσαλίας, της Στερεάς και της Πελοποννήσου τους 42 και πιθανόν τους 43 βαθμούς Κελσίου. Στη νησιωτική χώρα θα φτάσει τους 36 με 38 και τοπικά τους 39 βαθμούς Κελσίου.

Δείτε στο παραπάνω βίντεο την κίνηση των αερίων μαζών στη στάθμη των 850 hPa (1500 μέτρα πάνω από την επιφάνεια) πάνω από την περιοχή μας, όπου διατηρούνται οι υψηλές θερμοκρασίες μέχρι και τις αρχές της μεθεπόμενης εβδομάδος. Σαν τάση μπορούμε να πούμε ότι η τάση είναι αυτή, ενώ η προγνωστικότητα είναι καλή μέχρι και την Παρασκευή και γι΄αυτό έχουμε θέσει τα εύρη των θερμοκρασιών. Μέρα με τη μέρα θα παρακολουθούμε την εξέλιξη και θα σας ενημερώνουμε άμεσα και υπεύθυνα.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα