Καιρός: Πού θα “χτυπήσουν” τα ακραία καιρικά φαινόμενα – Η ωριαία πρόγνωση και το φαινόμενο της “ψυχρής λίμνης”
Ιόνιο, Ήπειρος, Δυτική Μακεδονία, Δυτική Στερεά, Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η Κεντρική Μακεδονία, θα βρεθούν από σήμερα στο «μάτι» της κακοκαιρίας. Ο Θοδωρής Κολυδάς αναλύει το έκτακτο καιρικό φαινόμενο και εξηγεί σε ποιες περιοχές πρέπει να υπάρξει ιδιαίτερη προσοχή.
- 16 Ιουλίου 2019 08:15
Σε περσινό μου άρθρο μέσα από την ιστοσελίδα του News 24/7 είχαμε εξηγήσει στους αναγνώστες το πώς επηρεάζει την χώρα μας ο καιρός της «ψυχρής λίμνης».
Είχαμε αναφερθεί στις περιπτώσεις όπου έχουμε την αλληλεπίδραση ψυχρών αερίων μαζών της ανώτερης ατμόσφαιρας (cold pool), του θερμού εδάφους και του προσκείμενου σε αυτό αέρα (στα 850mb) σε συνθήκες αυξημένης υγρασίας. Αυτές οι συνθήκες ευνοούν την ανάδευση των ασταθών αερίων μαζών καθ’ ύψος, δημιουργώντας νέφη κατακόρυφης ανάπτυξης (cumulus), που αποτελούν προποµπούς των καταιγιδοφόρων νεφών (cumulonimbus).
Βέβαια στην συγκεκριμένη κακοκαιρία ο καιρός δεν θα είναι καθαρός καιρός ψυχρής λίμνης αλλά ένας συνδυασμός με αποκομμένο χαμηλό και διαταραχή στην ανώτερη ατμόσφαιρα.
Στον παραπάνω χάρτη των 500 hPa οι μετεωρολόγοι θα διακρίνουν το αποκομμένο χαμηλό το οποίο δεν είναι τόσο έντονο όσο σε άλλες περιπτώσεις που έχουν μελετηθεί στο παρελθόν ενώ ο αριθμός και ο τύπος των συστημάτων διαχρονικά δεν έχει μεταβληθεί σημαντικά.
Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κίνηση όλης της διαταραχής:
Αυτή την εποχή πάντως σε ανάλογες περιπτώσεις ότι ο υετός εντοπίζεται κυρίως πάνω από τις ηπειρωτικές περιοχές, όπου αναπτύσσονται οι υψηλότερες θερμοκρασίες. Οι μετεωρολόγοι εκτός από τις διαφορές των θερμοκρασιών καθ’ ύψος μελετούν κι άλλα χαρακτηριστικά των αερίων μαζών όπως την υγρασία τους ανέμους και άλλα ενώ για να προσδιορίσουν την ένταση των φαινομένων χρησιμοποιούν τους δείκτες αστάθειας.
Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ
Με βάση τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η ΕΜΥ επισημαίνει ότι τα καιρικά φαινόμενα θα ενταθούν από τις απογευματινές ώρες και θα επηρεαστεί το Ιόνιο, η Ήπειρος, η Δυτική Μακεδονία, η Δυτική Στερεά, η Πελοπόννησος και πιθανώς πρόσκαιρα η Κεντρική Μακεδονία. Στον παρακάτω χάρτη απεικονίζονται τα προβλεπόμενα ύψη 6ωρου υετού από τις μεσημβρινές ώρες έως και τις 18:00 UTC δηλαδή μέχρι και τις 9 το βράδυ.
Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας ξεκινώντας από τις μεσημεριανές ώρες σας πληροφορούμε με το τρέξιμο του μοντέλου Arpege-EU ότι πολύ μεγάλα ύψη υετού καταγραφούν αρχικά κυρίως στη Δυτική Μακεδονία και την Θεσσαλία.
Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα μεγαλύτερα ύψη υετού σε αυτούς τους χάρτες απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα . Με δεδομένη την μορφολογία του Ελληνικού χώρου παντού όπου υπάρχουν χείμαρροι μπορεί να δημιουργηθούν προβλήματα , ενώ ακόμη και λόγω των μεγάλων ποσών υετού θα δεχθούν ανάλογα πολύ νερό και τα ποτάμια της Στερεάς και Θεσσαλίας όπως ο Πηνειός και ο Σπερχειός.
Από αργά το απόγευμα οι βροχοπτώσεις θα ενταθούν σε όλο τον κορμό της ηπειρωτικής χώρας από την Ήπειρο έως και την Πελοπόννησο. Θα επηρεαστούν κυρίως η Δυτική Θεσσαλία (Καρδίτσα, Τρίκαλα) η Στερεά (Βοιωτία, Φθιώτιδα) καθώς και τα ανατολικότερα τμήματα της Πελάσου ( Κορινθία, Αργολίδα, και Λακωνία ). Το βράδυ θα επηρεαστεί και η Αττική (κυρίως Δυτικά και Βόρεια τμήματα)
Τις πρωινές ώρες της Τετάρτης μεγάλα ύψη βροχής θα σημειωθούν στην Κεντρική και Βόρεια Ευβοια την περιοχή του Πηλίου και τις βόρειες Σποράδες.
Παρακάτω ακολουθεί αναλυτικό βίντεο με τα ωριαία προγνωστικά δεδομένα έως και το μεσημέρι της Τετάρτης.
Αφού δείτε προσεκτικά τον καιρό για την περιοχή σας θυμηθείτε ότι αυτή η ωριαία πρόγνωση δεν είναι πάντοτε και η πραγματική . Μπορεί να πέσει χρονικά η ακόμη και χωρικά έξω . Σε κάθε περίπτωση σας προτρέπουμε να τηρείτε τους βασικούς κανόνες της ΓΓΠΠ και να είστε λίγο πιο «μετρημένοι» στην οδήγηση κατά τις μετακινήσεις σας.
Πάντως το καλοκαίρι σιγά σιγά θα αρχίσει να επιστρέφει από την Παρασκευή και το προσεχές Σαββατοκύριακο με σταδιακή άνοδο της θερμοκρασίας και χωρίς πλέον ιδιαίτερα προβλήματα καιρού.
ΕΝΑ ΚΑΙΡΙΚΟ «ΠΑΡΑΞΕΝΟ» ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ
Πριν από δυο χρόνια από την ιστοσελίδα του News 24/7 και από τον ρεπόρτερ του Θοδωρή Παναγιωτίδη γινόταν αναφορά στο θρίλερ ερευνών διάσωσης στην κορυφή του Ολύμπου. Ένας 29χρονος Ρουμάνος ορειβάτης είχε αποφασίσει μόνος του και χωρίς ομάδα να ανέβει στην κορυφή του Ολύμπου, όπως κάπου λίγο μετά το μονοπάτι της Κακόσκαλας έχασε τον προσανατολισμό του και εγκλωβίστηκε στο βουνό, κάτω από ραγδαία επιδείνωση του καιρού.
Μετά από δύο ημέρες ερευνών, την νύχτα της 16ης Ιουλίου 2017 μπόρεσαν οι άντρες της ΕΜΑΚ να αποκτήσουν ακουστική επαφή με τον αγνοούμενο που απάντησε στις φωνές τους καλώντας σε βοήθεια, όμως στο βουνό εκείνη την ώρα, σε υψόμετρο άνω των 2.000 μέτρων, επικρατούσε πολικό ψύχος και σφοδρή χιονοθύελλα σε τέτοιο βαθμό που δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν ποτέ οπτική επαφή οι πυροσβέστες και αναγκάστηκαν να ματαιώσουν την νύχτα τις προσπάθειες προσέγγισης και να συνεχίσουν το πρωί της 17ης Ιουλίου, όπου χιόνιζε στην κορυφή.
Πολλά ΜΜΕ είχαν δημιουργήσει λάθος εντυπώσεις για το θέμα αυτό και αντί για live κάμερες είχαν βάλει τις αντίστοιχες κάμερες από τον Ολυμπο της …Νέας Ζηλανδίας . Αργότερα κυκλοφόρησαν σχετικά βίντεο με την καταγραφή του χιονισμένου τοπίου.
Για το συγκεκριμένο θέμα είχα αναφερθεί από την ιστοσελίδα μου στο FB και είχα επιβεβαιώσει ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πασπάλισμα χιονιού , κάτι που δεν αποκλείεται και σήμερα το βράδυ.
Δείτε τον χάρτη των 700hPa: