Κακοκαιρία Bettina: Προβλήματα σε όλη τη χώρα – Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά και Λαύριο

Διαβάζεται σε 10'
Κακοκαιρία Bettina: Προβλήματα σε όλη τη χώρα – Απαγόρευση απόπλου από Πειραιά και Λαύριο
Χιόνια στη Φλώρινα Caption/Glomex

Αισθητή έχει κάνει η κακοκαιρία Bettina την παρουσία της στη Φλώρινα, την Κοζάνη, την Πτολεμαΐδα και στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου. Προβλήματα σε όλη την περιφέρεια και πτώσεις δέντρων. Πώς θα κινηθούν τα φαινόμενα

Θυελλώδεις άνεμοι, ισχυρές βροχοπτώσεις και πτώση της θερμοκρασίας συνοδεύουν την κακοκαιρία «Bettina» που πλήττει από χθες, Σάββατο (25/11) τη χώρα.

Πυκνό χιόνι πέφτει από το πρωί της Κυριακής στη δυτική Μακεδονία και τα μηχανήματα της περιφέρειας αγωνίζονται να κρατήσουν ανοικτούς τους δρόμους.

Τα περισσότερα προβλήματα σε όλη τη χώρα δημιουργήθηκαν λόγω των θυελλωδών ανέμων και της πτώσης δέντρων, που προκάλεσαν κατά τόπους ζημιές σε σπίτια, καλλιέργειες, αυτοκίνητα, αλλά και καθυστερήσεις στις οδικές και σιδηροδρομικές συγκοινωνίες. Συνολικά 243 κλήσεις, κυρίως για κοπές δέντρων και παροχές βοηθείας, έλαβε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος από χθες, Σάββατο, έως σήμερα τις 7 το πρωί. Μήνυμα από το 112 για περιορισμό των μετακινήσεων έχει σταλεί σε πολλές περιοχές.

Εν μέσω θυελλωδών ανέμων που επικρατούν στο Ναύπλιο αποκολλήθηκε μεγάλο μέρος του δέντρου στην πλατεία Δικαστηρίων, Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2023. Το τεράστιο κλαδί αποκολλήθηκε από τον κορμό και έπεσε πλησίον της πιάτσας των ταξί ΑΠΕ-ΜΠΕ @ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Ανεκτέλεστα παραμένουν πολλά δρομολόγια των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, λόγω ισχυρών ανέμων, που σύμφωνα με την ΕΜΥ σε πολλές θαλάσσιες περιοχές φθάνουν κατά τόπους τα 9 και πρόσκαιρα στα πελάγη τα 10 μποφόρ.

Σε ισχύ έχει τεθεί απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Πειραιά, ενώ δεν εκτελούνται δρομολόγια προς τον Αργοσαρωνικό. Κανονικά διεξάγονται τα δρομολόγια από το λιμάνι της Ραφήνας. Σε ισχύ είναι εξάλλου απαγορευτικό απόπλου από το λιμάνι του Λαυρίου.

Επίσης δεν εκτελούνται τα δρομολόγια των πλοίων στις πορθμειακές γραμμές Αγία Μαρίνα-Νέα Στύρα, Καβάλα-Πρίνος, Κεραμωτή-Θάσος,Ηγουμενίτσα-Κέρκυρα, Ρίο-Αντίρριο, Κυλλήνη-Ζάκυνθος και Κυλλήνη-Κεφαλονιά.

Επιβάτες που πρόκειται να ταξιδέψουν σήμερα ή αύριο καλό είναι πριν από την αναχώρησή τους να επικοινωνούν με τα κατά τόπους λιμεναρχεία και τουριστικά πρακτορεία για τυχόν αλλαγές η τροποποιήσεις των δρομολογίων λόγω της επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών.

Χιόνια στα βόρεια και δυτικά

Από χθες πέφτουν αδιάκοπα νιφάδες στα ορεινά της Θεσσαλονίκης, με το θερμόμετρο αυτή την ώρα να δείχνει ένα βαθμό υπό του μηδέν στον Χορτιάτη Θεσσαλονίκης.

Εξαιτίας της έντονης χιονόπτωσης ήδη το έχει στρώσει σε αρκετές ορεινές περιοχές, δίχως όμως προβλήματα, καθώς επιχειρούν αλατιέρες και μηχανήματα αποχιονισμού προκειμένου να κρατήσουν ανοιχτό το ορεινό οδικό δίκτυο.

Εκτός από τον Χορτιάτη, νωρίτερα ξεκίνησε η χιονόπτωση και στα ορεινά της δυτικής Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα στο Ωραιόκαστρο και το Μελισσοχώρι, αυτή την ώρα όμως έχει σταματήσει και στην περιοχή πνέουν ισχυροί άνεμοι.

Πυκνό χιόνι πέφτει από τις 20:00 και στο Καρυδοχώρι του Δήμου Σιντικής στις Σέρρες. Το ύψος του χιονιού έχει φτάσει τα δέκα εκατοστά και ολόκληρος ο ορεινός όγκος του Λαϊλιά είναι ντυμένος στα λευκά. Χιόνι πέφτει στον Άγγιστρο και στην Άνω Βροντού. Οι υπηρεσίες της Περιφέρειας βρίσκονται σε εγρήγορση και αύριο νωρίς το πρωί θα σταλούν εκχιονοστικά μηχανήματα στις περιοχές που καλύφθηκαν από χιόνι.

Έντονη χιονόπτωση σημειώνεται και στην πόλη της Φλώρινας αλλά και στα γύρω ορεινά. Στην πόλη το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει τα 10 εκατοστά χωρίς ωστόσο να έχουν δημιουργηθεί ιδιαίτερα προβλήματα στην κυκλοφορία των οχημάτων καθώς τα μηχανήματα αποχιονισμού και οι αλατιέρες δουλεύουν ακατάπαυστα προκειμένου να διατηρήσουν το οδικό δίκτυο ανοιχτό.

Επελαύνει στην Πτολεμαΐδα και στην γύρω περιοχή η κακοκαιρία Βettina. Απο νωρίς το βράδυ εκδηλώνονται χιονοπτώσεις, βροχή, και ισχυροί άνεμοι. Σοβαρά προβλήματα σημειώθηκαν στον αυτοκινητόδρομο Κοζάνης – Πτολεμαΐδας.

Χιονόπτωση στην Πτολεμαΐδα
Χιονόπτωση στην Πτολεμαΐδα Eurokinissi @
Χιονόπτωση στην Πτολεμαΐδα
Χιονόπτωση στην Πτολεμαΐδα Eurokinissi

Χιονίζει επίσης στην Κοζάνη, ενώ πυκνή χιονόπτωση ξεκίνησε και στα Γρεβενά.

Σέρρες: Πού χρειάζονται αντιολισθητικές αλυσίδες

Απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες στις περιοχές της Π.Ε. Σερρών όπου έχει σημειωθεί χιονόπτωση, ενώ εκχιονιστικά μηχανήματα της Π.Ε. Σερρών ανοίγουν από το πρωί τους δρόμους. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έριξαν αλάτι στις επαρχιακές οδούς Σερρών -Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά, Σερρών-Άνω Βροντούς και Σιδηροκάστρου -Καρυδοχωρίου.

Σύμφωνα με τη Γενική Αστυνομική Περιφερειακή Διεύθυνση Κεντρικής Μακεδονίας αντιολισθητικές αλυσίδες είναι απαραίτητες στις περιοχές:

  • από το 8 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – χιονοδρομικού κέντρου Λαϊλιά
  • από το 17 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σερρών – Άνω Βροντούς
  • από το 16 χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Σιδηροκάστρου – Καρυδοχωρίου

Αχαΐα: Προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου

Προβλήματα σε διάφορα σημεία του οδικού δικτύου της Αχαΐας έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την αστυνομία, λόγω χιονόπτωσης και παγετού είναι απαραίτητη η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων στις παρακάτω περιοχές:

  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Διακοπτού, μέσω Μεγάλου Σπηλαίου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – χιονοδρομικού κέντρου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Λουσών
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Πατρών, μέσω Χαλανδρίτσας
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Κλειτορίας, μέσω Πριόλιθου
  • Στην επαρχιακή οδό Καλαβρύτων – Αιγίου, μέσω Πτέρης

Στο μεταξύ, έχει αποκατασταθεί η κυκλοφορία των οχημάτων στο ρεύμα προς Αθήνα στον αυτοκινητόδρομο Πατρών – Αθηνών, στο ύψος του Ελαιώνα της Αιγιαλείας, όπου γινόταν, για προληπτικούς λόγους, μέσω αμφιδρόμησης του ρεύματος κυκλοφορίας προς Πάτρα.

Όμως, με δυσχέρεια πραγματοποιείται, λόγω κατολίσθησης φερτών υλικών, η κυκλοφορία των οχημάτων στο ύψος του 80ου χιλιομέτρου της παλαιάς εθνικής οδού, Κορίνθου – Πατρών, στην περιοχή Μετόχι Αιγιαλείας.

Επίσης, λόγω πτώσης πετρών στο οδόστρωμα, με δυσχέρεια διεξάγεται η κυκλοφορία των οχημάτων στο 19ο χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού Ακράτας – Ζαρούχλας, στην περιοχή Βράχος, όπως και στην επαρχιακή οδό Αιγίου – Δερβενίου – Μαμουσιάς.

Παράλληλα, προβλήματα έχουν προκληθεί στην κυκλοφορία των οχημάτων σε σημεία παραλιακών δρόμων και συγκεκριμένα στις περιοχές Βραχνέικα και Ρίο, του Δήμου Πατρέων, καθώς και στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου στην Πάτρα, λόγω ύπαρξης φερτών υλικών στο οδόστρωμα.

Χαλάζι στην Κρήτη

Πτώσεις δέντρων, διακοπές στην ηλεκτροδότηση αλλά και ζημιές σε καλλιέργειες έχει προκαλέσει το κύμα κακοκαιρίας που πλήττει από το πρωί του Σαββάτου την Κρήτη.

Δώδεκα θερμοκήπια , ένα εστιατόριο, μία κατοικία και ένας στάβλος, αλλά και ελαιόδεντρα στα παράλια του Δήμου Κισσάμου, έπληξε ανεμοστρόβιλος και χαλαζόπτωση.

Από χθες το απόγευμα η Πυροσβεστική Υπηρεσία κλήθηκε να απομακρύνει ξεριζωμένα δέντρα σε πολλές περιοχές του νησιού, σε Ηράκλειο, Ρέθυμνο και Χανιά. Δεμένα παραμένουν τα πλοία στα λιμάνια λόγω των θυελλωδών ανέμων που πνέουν στο Αιγαίο.

Κέρκυρα: Έπεσαν δέντρα από τους ισχυρούς ανέμους – Έφτασαν τα 11 μποφόρ

Σε 20 κλήσεις ανταποκρίθηκε η πυροσβεστική υπηρεσία χθες Σάββατο στα Ιόνια Νησιά εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων και των έντονων βροχοπτώσεων.

Συγκεκριμένα επενέβη σε 18 περιπτώσεις για κοπές δέντρων και σε δυο περιπτώσεις για την απομάκρυνση επικίνδυνων αντικειμένων. Στην Κέρκυρα η πυροσβεστική προχώρησε στην κοπή δέντρων σε 8 περιπτώσεις και συγκεκριμένα στο Σιδάρι, στην περιοχή Σγόμπου, σε Κομμένο, Γαστούρι και Τρουμπέτα ενώ απομάκρυνε και επικίνδυνα αντικείμενα από το κέντρο της πόλης.

Παράλληλα προκλήθηκαν και διακοπές ηλεκτροδότησης σε διάφορες περιοχές του νησιού με τα συνεργεία του ΔΕΔΔΗΕ να καταβάλλουν προσπάθειες για την αποκατάσταση.

Οι ριπές του ανέμου τη νύχτα, σύμφωνα με τον μετεωρολογικό σταθμό Βαλανειού βόρειας Κέρκυρας, έφτασαν τα 11 μποφόρ. Να σημειωθεί ότι και σήμερα η πυροσβεστική υπηρεσία στον νομό βρίσκεται σε κατάσταση επιφυλακής.

Το επικαιροποιημένο έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ επικαιροποιήθηκε λόγω της σημαντικής και γρήγορης βάθυνσης του βαρομετρικού χαμηλού Bettina που σχηματίστηκε στην Αδριατική και κινείται προς τη χώρα μας, με αποτέλεσμα τη σημαντική ενίσχυση των ανέμων που θα φτάσουν στα 9 και πιθανώς ριπές τοπικά έως 10 μποφόρ ενώ χιονοπτώσεις σημειώνονται στη Βόρεια Ελλάδα.

Πιο συγκεκριμένα:

Η κακοκαιρία που ήδη επηρεάζει τη χώρα μας από το Σάββατο (25/11) θα συνεχιστεί και σήμερα Κυριακή (26/11), με κύρια χαρακτηριστικά τους πολύ θυελλώδεις ανέμους σε όλη σχεδόν τη χώρα και τις κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα βόρεια και την ανατολική και νότια νησιωτική Ελλάδα.

Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ηπειρωτικά ορεινά αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει αισθητή πτώση και θα υποχωρήσει κατά 8 με 10 βαθμούς στο Ιόνιο και τα ηπειρωτικά και κατά 4 με 6 βαθμούς Κελσίου στις υπόλοιπες περιοχές.

ΓΙΑ ΣΗΜΕΡΑ, ΚΥΡΙΑΚΗ (26/11)

Α. Πολύ θυελλώδεις άνεμοι αναμένονται:

  • α. στα δυτικά βορειοδυτικοί 8 με 9 και πιθανώς τοπικά στο Ιόνιο ριπές έως 10 μποφόρ.
  • β. στα ανατολικά δυτικοί βορειοδυτικοί 8 τοπικά 9 μποφόρ.
  • γ. εξασθένηση των ανέμων προβλέπεται από τις απογευματινές ώρες.

Β. Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

  • α. στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα.
  • β. πρόσκαιρα τις πρωινές ώρες στην ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη και κυρίως στα νότια τμήματα της Κρήτης.
  • γ. τα ισχυρά φαινόμενα θα παρουσιάσουν σταδιακή εξασθένηση από τις μεσημβρινές ώρες.

Γ. Χιονοπτώσεις θα σημειωθούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στα ηπειρωτικά ορεινά, σε ημιορεινές περιοχές της Θράκης, της Μακεδονίας και πρόσκαιρα της Ηπείρου με ενδεικτικό υψόμετρο τα 500-700 μέτρα και πιθανώς τοπικά σε περιοχές με χαμηλότερο υψόμετρο της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης.

Πρόγνωση για τη Δευτέρα (27/11)

Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το πρωί στα νησιά του νοτίου και ανατολικού Αιγαίου όπου πιθανόν να εκδηλωθούν τοπικές βροχές. Από το απόγευμα και από τα δυτικά αραιές νεφώσεις οι οποίες βαθμιαία θα πυκνώσουν και τη νύχτα θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές στο Ιόνιο και στην Ήπειρο. Τα φαινόμενα κατά τη διάκρεια της νύχτας θα ενταθούν, θα επεκταθούν σε όλα τα δυτικά, ενώ λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά της Ηπείρου.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στο Αιγαίο πρόσκαιρα έως 6 μποφόρ. Το βράδυ από τα δυτικά θα στραφούν σε νότιους νοτιοδυτικούς έως 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στα βόρεια ηπειρωτικά από -3 έως 10 βαθμούς, στα κεντρικά και τα νότια από 0 έως 15 βαθμούς Κελσίου και στη νησιωτική χώρα από 7 έως 17 βαθμούς Κελσίου. Τις πρωινές ώρες στα βόρεια θα σημειωθεί παγετός.

Πρόγνωση για την Τρίτη (28/11)

Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία στην υπόλοιπη χώρα νεφώσεις με βροχές και κυρίως στα δυτικά, τα βορειοανατολικά και την ανατολική νησιωτική χώρα σποραδικές καταιγίδες, όπου τα φαινόμενα πιθανόν να είναι κατά τόπους ισχυρά. Λίγα χιόνια θα σημειωθούν στα βόρεια ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 5 με 7 και στα πελάγη 7 με 8 μποφόρ. Το βράδυ στα δυτικά οι άνεμοι θα στραφούν σε δυτικούς με μικρή εξασθένηση.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει άνοδο.

Πρόγνωση για την Τετάρτη (29/11)

Στα δυτικά και τα νησιά του νοτίου και του ανατολικού Αιγαίου νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες πιθανόν τοπικά ισχυρές, με βελτίωση στα δυτικά από το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα άστατος καιρός με τοπικές βροχές έως το μεσημέρι.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί νοτιοδυτικοί 4 με 6 και στο Αιγαίο τοπικά 7 και πρόσκαιρα το πρωί έως 8 μποφόρ. Μετά το μεσημέρι στα δυτικα θα στραφούν σε βορειοδυτικούς 3 με 5 και το απόγευμα στα βόρειοανατολικά σε βόρειους βορειοανατολικούς 4 με 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα