Κακοκαιρία Daniel: Χωρίς προηγούμενο οι πλημμύρες στον Βόλο – Η τρομερή καταστροφή τη δεκαετία του ’50

Κακοκαιρία Daniel: Χωρίς προηγούμενο οι πλημμύρες στον Βόλο – Η τρομερή καταστροφή τη δεκαετία του ’50
Το πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel από τον Βόλο Eurokinissi

Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς καταγράφει τις φορές που η Μαγνησία δοκιμάστηκε από καταστροφικές πλημμύρες και συγκρίνει τα φαινόμενα με ανάλογες καταστάσεις από το παρελθόν.

Εικόνες αποκάλυψης στη Μαγνησία και στο ανατολικό Πήλιο με δρόμους να έχουν μετατραπεί σε ποτάμια, χειμάρρους να παρασέρνουν αυτοκίνητα και τους κατοίκους των περιοχών να βρίσκονται στο έλεος της κακοκαιρίας Daniel, η οποία συνεχίζει την επέλασή της με ακραία καιρικά φαινόμενα και αύριο, Τετάρτη (06/09).

Το φθινόπωρο, όπως αναφέρει ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, όταν έρχονται συστήματα που δημιουργούν σύγκλιση αερίων μαζών πάνω από την Ανατολική ηπειρωτική χώρα, όπως αυτό της κακοκαιρίας Daniel μπορεί να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα στη Μαγνησία και κυρίως στα ανατολικά τμήματα του Πηλίου.

Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής εικόνες, τόσο μεγάλη καταστροφή είχε να γίνει από τη δεκαετία του 1950.

Η πλημμύρα της 13ης Οκτωβρίου 1955

Ήταν Πέμπτη 13 Οκτωβρίου του 1955, όταν ο Βόλος μετατράπηκε σε υγρό τάφο. Απολογισμός 27 νεκροί και 23 τραυματίες. Ανυπολόγιστες υλικές ζημιές, δεκάδες σπίτια εξαφανίστηκαν και εκατοντάδες άλλα πλημμύρισαν.

Ο Βόλος χάθηκε κάτω από τα νερά των έντονων βροχοπτώσεων από τα ξημερώματα μέχρι και το μεσημέρι της Πέμπτης, όπου και η βροχή μετατράπηκε σε σφοδρή καταιγίδα.

Παρότι στην ανάλυση του χάρτη που ακολουθεί (Reanalysis-GFS) το βαρομετρικό χαμηλό δεν ήταν ενισχυμένο (περί τα 1008 hPa το κέντρο του στην Ελλάδα) οι ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα προκάλεσαν πολύ έντονες βροχοπτώσεις στα κεντρικά ανατολικά τμήματα της χώρας.


10 Οκτωβρίου 2006

Ανάλογα φαινόμενα είχαμε πολλές δεκαετίες αργότερα, όταν στις 10 Οκτωβρίου 2006 η Μαγνησία κηρύχθηκε ακόμα μια φορά σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Η Νεάπολη έγινε ξανά λίμνη, μεγάλες καταστροφές προκλήθηκαν σε Βόλο, Αγριά και Χόρτο.

Το ύψος βροχής με βάση τις δορυφορικές μετρήσεις έφτασε περί τα 350 mm το 24ωρο.

Από την υπερχείλιση του Κραυσίδωνα τότε, πλημμύρισε υποσταθμός της ΔΕΗ, η μεταλλική γέφυρα του Ξηριά από την οποία γίνεται η διέλευση της σιδηροδρομικής γραμμής Βόλου – Λάρισας κατέρρευσε το απόγευμα στις 4.00, καθώς υποχώρησε ένα από τα δύο μεσόβαθρα.

Η περίπτωση της Μάνδρας αποτελεί μέτρο σύγκρισης;

Στη πλημμύρα της Μάνδρας λόγω έλλειψης δεδομένων βροχόπτωσης από μετεωρολογικούς σταθμούς, έγινε ανάλυση των δεδομένων του μετεωρολογικού ραντάρ XPOL από το Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΙΕΠΒΑ), το οποίο κατέγραψε το συμβάν με χωρική ανάλυση 150 m και χρονική ανάλυση 2 min, το συνολικό ύψος βροχής στον πυρήνα του συμβάντος ξεπέρασε τα 200 mm σε χρονικό διάστημα 6 h.

Η πλημμύρα αυτή ήταν σφοδρή αλλά δεν είχε τη μεγάλη διάρκεια όπως με αυτή της κακοκαιρίας Daniel.

Μεγάλα ύψη βροχής σε Θεσσαλία και Σποράδες τον Σεπτέμβριο

Ξεπέρασε τα 400 mm το ύψος βροχής στις Σποράδες την Τρίτη 05/09, ενώ και στην υπόλοιπη Θεσσαλία σημειώθηκαν πολύ μεγάλα ύψη βροχής.

Η τελική καταγραφή θα γίνει μετά το πέρας της κακοκαιρίας, η οποία πέραν των μεγάλων υψών βροχόπτωσης είχε μεγάλη διάρκεια στοιχείο το οποίο είχαμε επισημάνει.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα