Κακοκαιρία EVA: Νέα ενημέρωση από την ΕΜΥ – Πού θα “χτυπήσουν” τα φαινόμενα

Κακοκαιρία EVA: Νέα ενημέρωση από την ΕΜΥ – Πού θα “χτυπήσουν” τα φαινόμενα
Βροχόπτωση INTIME NEWS

Νέα -και τελευταία- επικαιροποίηση του έκτακτου δελτίου επικίνδυνων καιρικών φαινομένων για την κακοκαιρία EVA. Ποιες περιοχές θα βρεθούν στο επίκεντρο. Η ανάλυση από τον διευθυντή της ΕΜΥ Θοδωρή Κολυδά.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων που εκδόθηκε στις 03/11 και αφορούσε την εξέλιξη της κακοκαιρίας EVA επικαιροποιείται για τελευταία φορά και λήγει τα ξημερώματα της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022.

Οι κατά τόπους ισχυρές βροχές και οι καταιγίδες θα εκδηλώνονται πλέον έως τις 6 η ώρα το πρωί της Δευτέρας στις Κυκλάδες τη Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Τα φαινόμενα κατά την διάρκεια της ημέρας θα παρουσιάσουν προοδευτική εξασθένηση και η ατμόσφαιρα θα γίνει πιο ευσταθής καθώς θα επικρατήσουν βοριάδες. Παράλληλα τα τα φαινόμενα θα είναι μεμονωμένα.

Στην προσομοίωση της καιρικής κατάστασης με στοιχεία νεφώσεων διακρίνουμε στον χάρτη της ΕΜΥ ότι από το μεσημέρι της Δευτέρας ο κύριος όγκος των νεφώσεων (και κατ’ επέκταση των φαινομένων) θα έχει περιοριστεί νοτιοανατολικά.

Οι δορυφορικές μετρήσεις των βροχοπτώσεων


Σύμφωνα με τις δορυφορικές μετρήσεις της JAXA και των υπηρεσιών της Ιαπωνικής Υπηρεσίας Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης, την Κυριακή είχαμε καταγραφές των μεγαλύτερων υψών βροχόπτωσης αλλά και των ραγδαιοτήτων στις Κυκλάδες όπου κατεγράφη μέγιστη τιμή 103.1mm στα ανατολικά της Μυκόνου .

Το Σάββατο οι υψηλότερες τιμές σημειώθηκαν στη δυτική Ελλάδα όπου και εκεί ξεπέρασαν τα 100 χιλιοστά βροχής . Οι δορυφόροι μας βοήθησαν σημαντικά καθώς λειτούργησαν όχι μόνο συμπληρωματικά με τις επίγειες μετρήσεις, αλλά μας κατέγραψαν μετεωρολογικές παραμέτρους ακόμη και εκεί που δεν υπήρχαν σταθμοί. Η βοήθειά τους ήταν ανάλογη και πριν 20 μέρες περίπου, στην κακοκαιρία της Κρήτης στις 15 Οκτωβρίου 2022.

Meteoalarm και επικινδυνότητα βροχόπτωσης

Πριν προχωρήσετε παρακάτω, θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να διαβάσετε το άρθρο που ακολουθεί γραμμένο πριν 3 χρόνια και αναφέρεται στο τι είναι το Meteoalarm.

Εκείνη την περίοδο έγινε παρουσίαση μου κατά την διάρκεια Ημερίδας της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ) με θέμα, “Έγκαιρες Προειδοποιήσεις για Έντονα Καιρικά Φαινόμενα” που είχε ως σκοπό την παρουσίαση σύγχρονων εργαλείων έγκαιρων προειδοποιήσεων για έντονα καιρικά φαινόμενα. Λίγους μήνες πριν είχα αναλάβει την θέσης της Διεύθυνσης του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου της ΕΜΥ .

Μεταξύ άλλων στην παρουσίασή μου τόνισα ότι το σύστημα Meteoalarm -που θέτει όρια προειδοποίησης για τα καιρικά φαινόμενα – παρότι η ΕΜΥ το χρησιμοποιεί επιχειρησιακά από το 2007, το υποστηρίζει η Eumetnet- ποτέ δεν προβλήθηκε όπως έπρεπε , αλλά ούτε έγιναν οι απαραίτητες ενέργειες για να γίνει κτήμα του κάθε πολίτη.

Με σημερινή “δημοσκόπηση” μέσα από τον λογαριασμό μου στο Twitter έθεσα το απλό ερώτημα όπως αναφέρεται παρακάτω:

Η ΕΜΥ έχει αναρτημένα στην ιστοσελίδα της τα επίσημα επίπεδα του #Meteoalarm (κίτρινο, πορτοκαλί και κόκκινο) για τη βροχή και τα άλλα φαινόμενα. Τα γνωρίζετε άραγε;

Δεν είναι ωραίο να διαπιστώνεις ότι ένας στους 2 πολίτες δεν γνωρίζει τα όρια και τα κριτήρια με τα οποία χαρακτηρίζεται η ένταση των φαινομένων, μετά από 15 χρόνια λειτουργίας του συστήματος. Η ευθύνη βεβαίως δεν βαρύνει τους πολίτες.

Με άλλα λόγια η ελληνική πολιτεία δεν έχει θεσπίσει ένα “κοινό συμβόλαιο”, μια “κοινή γλώσσα” συνεννόησης μεταξύ των Φορέων και των Πολιτών. Και αυτό μόνο ως αρχή . Διότι αν προχωρήσουμε παρακάτω, θα πάμε σε πιο δυσνόητα θέματα για τον πολίτη ,όπως αυτά τα οποία αφορούν πχ. την τρωτότητα μιας περιοχής, την ευαλωτότητα και πολλές άλλες παραμέτρους, που δεν αποτελούν αντικείμενο του σημερινού θέματος .

Πάντως, ας υπενθυμίσουμε ότι στην προτελευταία παράγραφο της καιρικής ανάλυσης για την κακοκαιρία EVA είχαμε επισημάνει ότι : “Δεν πρέπει να ξεχνάμε όμως ότι ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται και στις υπόλοιπες περιοχές , οι οποίες αν και δεν θα δεχτούν τόσο μεγάλα ύψη βροχής , τα φαινόμενα θα έχουν μεγάλες ραγδαιότητες κυρίως μέχρι τις απογευματινές ώρες της Κυριακής” .

Χαρακτηριστική ήταν η η περίπτωση του Πειραιά, όπου αν και το ύψος της βροχής δεν ήταν ακραίο, εν τούτοις αρκούσαν 15 λεπτά καταιγίδας για να δημιουργηθούν προβλήματα.

Τα άρθρα για την πρόγνωση του καιρού στο NEWS 24/7 επιμελείται ο Θοδωρής Κολυδάς, διευθυντής του Εθνικού Μετεωρολογικού Κέντρου ΕΜΥ. Αναλυτικές και έγκυρες προβλέψεις για τον καιρό στην Αθήνα & σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα με την αξιοπιστία του Θοδωρή Κολυδά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα