Κακοκαιρία: Οι 5 περιοχές που θα πληγούν από έντονα φαινόμενα τις επόμενες ώρες

Διαβάζεται σε 6'
Kαλοκαιρινή βροχή
(ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ / EUROKINISSI)

Σε επαγρύπνηση βρίσκεται ο κρατικός μηχανισμός, καθώς η αυγουστιάτικη κακοκαιρία χτυπά μεγάλο μέρος της χώρας, με κύρια χαρακτηριστικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες με πολλούς κεραυνούς.

 

Ξαφνικά άλλαξε το σκηνικό του καιρού, με τα έντονα φαινόμενα να επηρεάζουν αρκετές περιοχές της χώρας και την κακοκαιρία να κάνει αισθητή την εμφάνισή της μέχρι την Τρίτη, δημιουργώντας μάλιστα προβλήματα κατά τόπους.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία (ΕΜΥ) επικαιροποίησε το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού που εξέδωσε για ισχυρές βροχές και καταιγίδες, οι οποίες θα συνοδεύονται τοπικά από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και από τοπικές χαλαζοπτώσεις.

Νωρίτερα, δε, εστάλη μήνυμα από το 112, με το οποίο ειδοποιήθηκαν οι κάτοικοι σε Πάτρα, Ηγουμενίτσα, Κέρκυρα και Ιωάννινα ότι τα έντονα φαινόμενα θα συνεχιστούν έως τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

Τις πρώτες πρωινές ώρες στο βόρειο Ιόνιο (κυρίως στην περιοχή της Λευκάδας και της Κεφαλλονιάς), στη δυτική Στερεά και την Ήπειρο

Από τις πρωινές ώρες στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία και πιθανόν στα βόρεια τμήματα της Θεσσαλίας, που από το απόγευμα βαθμιαία θα εξασθενήσουν.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της ΕΜΥ, Θοδωρή Κολυδά, τα ύψη υετού ανά 6ωρο δεν είναι ιδιαίτερα υψηλά για το διήμερο ισχύος του εκτάκτου δελτίο, αλλά η ραγδαιότητα των φαινομένων τοπικά θα είναι μεγάλη, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.

Πού εντοπίζονται προβλήματα

Τις προηγούμενες ώρες, ισχυρές βροχές σάρωσαν τη δυτική αλλά και τη βόρεια Ελλάδα προκαλώντας προβλήματα και καταστροφές.

Στα Ιωάννινα, το νερό έφτασε να καλύψει τα πεζοδρόμια ενώ ξηλώθηκαν στέγες και έπεσαν δέντρα. Σπίτια πλημμύρισαν στο Πέραμα, στο Νεοχωρόπουλο και σε άλλα προάστια της πόλης.

Και στη βόρεια Ελλάδα πλημμύρισαν οι δρόμοι, ενώ από τους κεραυνούς έμειναν χωρίς ρεύμα χωριά της Πέλλας, όπου ξέσπασαν μάλιστα και φωτιές. Μεγάλες καταστροφές σημειώθηκαν σε καλλιέργειες στην Κοζάνη. Συγκεκριμένα, στρέμματα με καπνά, κηπευτικά, πιπεριές, ντομάτες, πεπόνια και καρπούζια στον Αλιάκμονα και το Καλονέρι χτυπήθηκαν από το χαλάζι.

Στην Κέρκυρα, δε, πλημμύρισαν οι δρόμοι στο Λιστόν και στη Σπιανάδα, ενώ σημειώθηκαν προβλήματα στις πτήσεις λόγω των κεραυνών. Διακοπή ηλεκτροδότησης είχαν για λίγη ώρα αρκετές περιοχές στο νησί, ενώ κυκλοφοριακό κομφούζιο δημιουργήθηκε στις εισόδους της πόλης. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα τριών ανδρών από την 5η ΕΜΑΚ φτάνει το απόγευμα εσπευσμένα στο νησί προκειμένου να ενισχύσει την τοπική Πυροσβεστική Υπηρεσία εν όψει των ακραίων καιρικών φαινομένων που αναμένονται.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 20-08-2024

Τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες στη Μακεδονία, τη Θράκη και πιθανόν στη Θεσσαλία. Στο Ιόνιο και τα υπόλοιπα ηπειρωτικά κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες θα εκδηλωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες. Βελτίωση αναμένεται τις βραδινές ώρες. Στο Αιγαίο γενικά αίθριος καιρός.

Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια δυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα βορειοδυτικά. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα βορειοδυτικά τους 30 με 32 βαθμούς, στην υπόλοιπη χώρα τους 33 με 36 βαθμούς Κελσίου.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικά ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 33 και στη Θράκη έως 35 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία στα νότια δυτικοί μέχρι 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 34 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση το βράδυ.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, βαθμιαία στα νότια δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ

Θερμοκρασία: Από 21 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και βαθμιαία δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 23 έως έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Γενικά αίθριος.

Ανεμοι: Βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμαία στα Δωδεκάνησα δυτικοί τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες κυρίως τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και καταιγίδες, πιθανόν τοπικά ισχυρές. Βελτίωση αργά το βράδυ.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 20 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες τις μεσημβρινές απογευματινές ώρες.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και το απόγευμα νότιοι έως 4 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 24 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες. Το βράδυ ο καιρός θα βελτιωθεί.

Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ, το βράδυ βορειοδυτικοί με την ίδια ένταση.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 21-08-2024

Αίθριος καιρός στις περισσότερες περιοχές με τοπικές νεφώσεις στο Ιόνιο, στα δυτικά ηπειρωτικά, την ανατολική Μακεδονία και κατά τόπους στο Αιγαίο, όπου πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς τοπικές βροχές. Τις μεσημβρινές-απογευματινές ώρες νεφώσεις θα αναπτυχθούν και στα υπόλοιπα ηπειρωτικά καθώς και στην Κρήτη όπου και αναμένεται να σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβρους και μεμονωμένες καταιγίδες, πιθανόν κατά τόπους ισχυρές, στην περιοχή της κεντρικής και ανατολικής Μακεδονίας.

Βελτίωση αναμένεται από τις βραδινές ώρες σε όλη τη χώρα. Η ορατότητα στα δυτικά τις πρωινές ώρες θα είναι κατά τόπους περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 και στα πελάγη τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή. Θα φτάσει στα ηπειρωτικά τους 34 με 35 και στη νησιωτική χώρα τους 27 με 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 22-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός. Τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά θα αναπτυχθούν πρόσκαιρες νεφώσεις και θα εκδηλωθούν τοπικοί όμβροι ή μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο στα ηπειρωτικά.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.
Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί, στο Ιόνιο και τα δυτικά έως 4 μποφόρ και στο Αιγαίο 4 με 5 και τοπικά 6 μποφόρ.
Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή περαιτέρω άνοδο.

ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ: ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 24-08-2024

Γενικά αίθριος καιρός, με πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ηπειρωτικά κυρίως ορεινά.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοδυτικοί 3 με 5 και στο Αιγαίο τοπικά 6 με 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία χωρίς αξιόλογη μεταβολή.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα