Κακοκαιρία: Έβρεξε τρεις φορές περισσότερο στην Κρήτη απ’ όσο σ’ ένα μήνα – Πώς θα εξελιχθεί

Κακοκαιρία: Έβρεξε τρεις φορές περισσότερο στην Κρήτη απ’ όσο σ’ ένα μήνα – Πώς θα εξελιχθεί
Κακοκαιρία στην Κρήτη INTIME NEWS

Στο επίκεντρο της κακοκαιρίας η Κρήτη με τα ύψη βροχής που έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες το Σάββατο, να είναι 150% παραπάνω από τη μέση μηνιαία βροχή. Ποιες περιοχές θα χτυπήσουν τα φαινόμενα.

Μεγάλα ύψη βροχής σημειώθηκαν την Παρασκευή (14/10) και το Σάββατο (15/10) από το βαρομετρικό χαμηλό που μας επηρέασε, ενώ μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου ένας άνθρωπος έχασε την ζωή του στην Αγία Πελαγία της Κρήτης, μετά την σφοδρή κακοκαιρία. Σε συναγερμό έχει τεθεί η Πυροσβεστική υπηρεσία Ηρακλείου, καθώς μία γυναίκα αγνοείται.

Στην παραπάνω δορυφορική φωτογραφία μπορούμε να διακρίνουμε τον πυρήνα της καταιγίδας που είχε ραγδαιότητα πάνω από 25 mm/h βροχής. Γεγονός είναι ότι ενώ οι μετρήσεις από τους δορυφόρους μας βοηθούν σε περιοχές που δεν υπάρχουν σταθμοί, οι μετρήσεις τους υπολείπονται των αντίστοιχων επιφανειακών μετεωρολογικών σταθμών. Αυτό το παρατηρήσαμε και το πρωί στην περιοχή των Χανίων που σημειώθηκαν 100mm βροχής, ενώ στη θαλάσσια περιοχή Κυθήρων Κρήτης είχαμε 160mm.

Πολύ μεγάλα ύψη βροχής, τρεις φορές από την βροχή που πέφτει όλο το μήνα κατέγραψαν πολλοί σταθμοί της Κρήτης με πιο χαρακτηριστικές περιπτώσεις την περιοχή του Ηρακλείου με 142mm, τα οποία σημειώθηκαν σε ένα μόλις 6ωρο καιτων Χανίων με 111 mm βροχής.


Ακολουθεί η αποτύπωση της νέφωσης με τα ύψη βροχής τις τελευταίες 24 ώρες από τον μετεωρολογικό δορυφόρο που διακρίνεται στο παρακάτω βίντεο με τα πολύ μεγάλα ύψη βροχής να αποτυπώνονται κυρίως στα ΝΑ της Κρήτης πάνω απο την θαλάσσια περιοχή.

Από μετρήσεις επιφανειακών μετεωρολογικών σταθμών μέχρι το μεσημέρι του Σαββάτου στην περιοχή του Ηρακλείου είχαν καταγραφεί 86.8 mm στον σταθμό του ΝΟΑ στο Ηράκλειο, 52.8 mm στην Κνωσσό (ΝΟΑ) και 46.6 mm στα Δυτικά του Ηρακλείου. Πάντως εκτός από το Ηράκλειο είχαμε πολύ μεγάλα ύψη βροχής στο Λασήθι με 81.2 mm, στο Ζάκρο 82mm και στον Μακρύ Γιαλό 57.4 mm βροχής. Στα Χανιά σημειώθηκαν 99.9 mm στον σταθμό της ΕΜΥ και 106.8 mm στον σταθμό του NOA. Σημειώνουμε ότι τα ύψη βροχής που έπεσαν σε λίγες ώρες σήμερα στην Κρήτη είναι 150% παραπάνω από την μέση μηνιαία βροχή.

Ακολουθεί το βίντεο για την περιοχή της Κρήτης

Στο παραπάνω βίντεο διακρίνεται η κίνηση της κακοκαιρίας από τις πρωινές ώρες του Σαββάτου μέχρι το μεσημέρι στην περιοχή της Κρήτης. Όπως μπορείτε να διακρίνετε η καταιγίδα που πλησίασε προς την περιοχή της Αγίας Πελαγίας δίνει από τον δορυφόρο μεγάλη ραγδαιότητα, όχι όμως ακραία. Σε τοπικό επίπεδο, όπως είπαμε και παραπάνω, μπορεί να έχουν καταγραφεί πολύ μεγαλύτερες τιμές.

Πώς θα εξελιχθεί η κακοκαιρία

Για το υπόλοιπο της σημερινής ημέρας στην ανατολική και τη νότια χώρα θα έχουμε τοπικές βροχές και στο νότιο Αιγαίο σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα είναι κατά τόπους ισχυρά ενώ στην υπόλοιπη χώρα προβλέπονται λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες. Οι άνεμοι θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 και στο Αιγαίο θα φθάνουν τα 7 με 8 μποφόρ.

Την Κυριακή, στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα συνεχιστούν οι βροχές και οι σποραδικές καταιγίδες μόνο κατά τόπους ισχυρές το πρωί και αργότερα θα εξασθενήσουν. Οι βοριάδες θα φτάνουν τα 7 με 8 μποφόρ στο Αιγαίο και η θερμοκρασία θα κυμαίνεται σε επίπεδα λίγο κάτω από τα κανονικά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα