Κακοκαιρία στην Χαλκιδική: Καταιγίδες με “κρυφούς” κυκλώνες σάρωσαν τη Βόρεια Ελλάδα
Όλες οι παραπάνω συνθήκες υπήρχαν σε αντίστοιχο μπουρίνι που συνέβη στις 21-7-1983 στη Θεσσαλονίκη, όταν αργά το απόγευμα ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν την ζωή τους εννέα άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων επέβαιναν σε μικρά σκάφη που βούλιαξαν.
- 11 Ιουλίου 2019 07:29
Από την Τρίτη που εκδώσαμε το πρώτο έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων αναφερθήκαμε με ιδιαίτερη έμφαση στα μπουρίνια που θα εκδηλωθούν την Τετάρτη και την Πέμπτη κυρίως στη Βόρεια και την Κεντρική Ελλάδα.
Δυστυχώς όμως μέχρι στιγμής θρηνούμε 6 θύματα από την κακοκαιρία, παρότι ζούμε σε μια εποχή που η πληροφόρηση του πολίτη είναι πολύ καλύτερη από αυτή που είχαμε πριν από 10,20 αλλά και 30 χρόνια πριν. Κι όμως χάνονται οι ανθρώπινες ζωές από τα μπουρίνια.
Σε όλους τους μετεωρολόγους αλλά ακόμη και στον απλό κόσμο είναι γνωστό ότι αυτές οι ξαφνικές ανεμοθύελλες που πλέον μπορούν σε μεγάλο βαθμό να προβλεφθούν , πήραν το όνομα «μπουρίνια» από τους ναυτικούς. Η λέξη προέρχεται από την ενετική borin που σημαίνει θύελλα. Οι ανεμοθύελλες αυτές κατά κανόνα είναι φαινόμενα μικρής και μέσης κλίμακας και συνδέονται με θερμικές ή μετωπικές καταιγίδες. Οι ισχυροί ριπαίοι άνεμοι που παρατηρούνται κατά την εκδήλωση μιας καταιγίδας, προκαλούνται από την «πρόσκρουση» των καθοδικών ρευμάτων στο έδαφος και μπορούν να φτάσουν σε μία οριζόντια απόσταση 25-30 km από την περιοχή του καταιγιδοφόρου νέφους.
Ιδιαίτερα καταστροφικά είναι ορισμένα μπουρίνια που παρατηρούνται κατά την διάρκεια της θερμής εποχής του έτους στις ακτές της Θεσσαλίας, της Μακεδονίας, της Θράκης και γενικότερα στην περιοχή του Βορείου Αιγαίου και του Βορείου Ιονίου. Τα περισσότερα περιστατικά ισχυρών μπουρινιών παρατηρούνται κατά την διέλευση ψυχρών μετώπων από την Βόρεια Ελλάδα. Τα μέτωπα αυτά είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα στις περιπτώσεις κατά τις οποίες:
1. κινούνται γρήγορα από βορρά προς νότο.
2. οι αέριες μάζες που βρίσκονται πάνω από την Ελλάδα είναι θερμές και ασταθείς.
3. η διέλευσή τους πραγματοποιείται στο χρονικό διάστημα από το απόγευμα έως αργά την νύχτα, οπότε είναι πολύ πιθανόν να προκληθεί έκλυση της λανθάνουσας ή δυνητικής αστάθειας της ατμόσφαιρας
Όλες οι παραπάνω συνθήκες υπήρχαν σε αντίστοιχο μπουρίνι που συνέβη στις 21-7-1983 στη Θεσσαλονίκη, όταν αργά το απόγευμα ισχυρή ανεμοθύελλα έπληξε τις ακτές του Θερμαϊκού Κόλπου και έγινε η αιτία, εκτός των φυσικών καταστροφών, να χάσουν την ζωή τους εννέα άνθρωποι, οι περισσότεροι των οποίων επέβαιναν σε μικρά σκάφη που βούλιαξαν.
Χάρτης 500 hPa Χάρτης 850 hPa
Χάρτης Επιφανείας
Η κατάσταση της ατμόσφαιρας έμοιαζε πάρα πολύ με την αντίστοιχη περίπτωση που παρουσίαζαν στην εργασία τους οι συνάδελφοι Πρεζεράκος και Πετρολιάγκης . Το φαινόμενο το μελέτησαν λίγα χρόνια μετά και συγκεκριμένα το 1986 , δηλαδή την χρονιά που ξεκινήσαμε την καριέρα μας στην ΕΜΥ . Ήταν μια κλασσική περίπτωση κακοκαιρίας που την αναφέρουμε τακτικά ως παράδειγμα . Σε αυτές δε τις περιπτώσεις έχουμε υπόψη μας ότι κατά την διέλευση αυτού του ενεργού ψυχρού μετώπου σχεδόν πάντοτε παρατηρείται απότομη μεταβολή στην διεύθυνση και την ένταση του ανέμου. Η μεγάλη ένταση του ανέμου στην περίπτωση αυτή εξαρτάται από την ταχύτητα του αεροχειμμάρου χαμηλού ύψους πριν από το ψυχρό μέτωπο και από την ταχύτητα του ανέμου στα μέσων υψών στρώματα κοντά στην μετωπική επιφάνεια.
Το χθεσινό μπουρίνι και το μέτωπο που μας επηρέασε κινήθηκε σχεδόν όπως το είχαμε περιγράψει τόσο αρχικά , όσο και στην επικαιροποίηση του εκτάκτου δελτίου όπου δίναμε με μεγαλύτερη σαφήνεια την τοπική και χρονική εξέλιξη του φαινομένου.
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ H κακοκαιρία της 10ης και 11ης Ιουλίου –Συνολικό Μέρος 1
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ H κακοκαιρία της 10ης και 11ης Ιουλίου –Μεγέθυνση Μέρος 2
Κατά την διάρκεια εξέλιξης των φαινομένων προσθέσαμε επιπλέον χάρτες και δώσαμε επι πλέον πληροφορίες και στοιχεία μέσω των κοινωνικών δικτύων και μέσω των λοιπών ΜΜΕ. Η προσπάθεια περαιτέρω διάχυσης της καιρικής ενημέρωσης και πληροφόρησης του κοινού πρέπει να γίνει όπως εφαρμόζεται ήδη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που προβάλλει τον δείκτη επικινδυνότητας για τις πυρκαγιές.
Ανάλογη κίνηση πρέπει να γίνει για την υποστήριξη του Meteoalarm για τα καιρικά φαινόμενα από την ΓΓΠΠ, αλλά και από τα ΜΜΕ. Τέλος όσο ποτέ άλλοτε είναι απαραίτητη η δημιουργία ενός “Alert Radio” στα πρότυπα του Weather Radio του Αμερικανικού ΝΟΑΑ.