Κακοκαιρία: Σχεδόν 54.000 κεραυνοί, χαλάζι και καταιγίδες – Πότε υποχωρεί η “ψυχρή λίμνη”

Διαβάζεται σε 13'
Κακοκαιρία: Σχεδόν 54.000 κεραυνοί, χαλάζι και καταιγίδες – Πότε υποχωρεί η “ψυχρή λίμνη”

Η κακοκαιρία σάρωσε τη χώρα προκαλώντας προβλήματα και καταστροφές σε πολλές περιοχές. Πότε θα υποχωρήσουν τα έντονα φαινόμενα.

Καταστροφές, πλημμυρικά φαινόμενα και πτώσεις δέντρων ήταν μόνο μερικά από τα προβλήματα που προκάλεσε η επέλαση της “Ψυχρής Λίμνης” σε διάφορες περιοχές στη χώρας όπως την Αττική, τον Βόλο, την Κρήτη και την Πελοπόνησσο.

Μέσα σε λίγα μόλις λεπτά καταρρακτώδους βροχής το μεσημέρι του Σαββάτου πολλοί δρόμοι στο κέντρο της Αθήνας μετατράπηκαν σε ποτάμια. Όπως έγινε γνωστό από την Πυροσβεστική, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, δέχθηκε κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων σε Νέα Σμύρνη, Καλλιθέα και Μοσχάτο.

Χαλάζι, καταιγίδες και διακοπές ρεύματος στην Πελοπόνησσο

Το απόγευμα του Σαββάτου σε διάφορες περιοχές των Δήμων Μεσσήνης και Πύλου – Νέστορος εκδηλώθηκε ισχυρή χαλαζόπτωση και καταιγίδα με τα έντονα καιρικά φαινόμενα να πλήττουν κυρίως τα χωριά Ανδριανή, Άγιος Ανδρέας και Νέα Κορώνη. Σύμφωνα μάλιστα με την ΕΡΤ, σε ορισμένες περιοχές σημειώθηκαν διακοπές ρεύματος.

Έντονη χαλαζόπτωση έπληξε και το χωριό Κάτω Αμπελόκηποι της Πύλου. Από το χαλάζι προκλήθηκαν ζημιές σε καλλιέργειες όπου ειδικά στα ελαιόδεντρα έπεσε ο καρπός. Το μέγεθος από το χαλάζι ήταν τέτοιο που προκλήθηκαν ζημιές ακόμα και σε αυτοκίνητα.

Υπενθυμίζεται πως νωρίς το μεσημέρι του Σαββάτου μήνυμα μέσω του 112 εστάλη σε κατοίκους των περιοχών της Πελοποννήσου προειδοποιώντας τους για βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές από το μεσημέρι μέχρι τις πρώτες βραδινές ώρες και καλώντας τους να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Ειδικότερα, το μήνυμα αναφέρει: «Στην Πελοπόννησο από τις μεσημβρινές ώρες μέχρι τις πρώτες βραδινές θα εκδηλωθούν βροχές και καταιγίδες κατά τόπους ισχυρές. Να είστε προσεκτικοί στις μετακινήσεις σας κατά τη διάρκεια των φαινομένων. Ακολουθήστε τις οδηγίες των αρχών».

“Κοκκίνησε” η θάλασσα της Κρήτης από την κακοκαιρία

Σε πολλές περιοχές της Κρήτης σημειώθηκαν έντονες βροχοπτώσεις και χαλαζοπτώσεις δημιουργώντας ζημιές στις καλλιέργειες.

Την ίδια στιγμή, «κόκκινη» έγινε η θάλασσα σε άλλη περιοχή της Κρήτης από τη λασποβροχή.

Σύμφωνα με το cretalive.gr, έντονες βροχοπτώσεις έπληξαν το μεσημέρι του Σαββάτου πολλές περιοχές της Κρήτης, όπως το Μαριδάκι, από όπου κατέβασε από τον ποταμό στον Αχεντριά λάσπες προς την παραλία, με αποτέλεσμα η θάλασσα να γίνει κόκκινη!

Το ύψος της βροχής σε Αττική, Eύβοια, Πελοπόννησο και Σποράδες

Την καταγραφή του ύψους της βροχής στην Αττική από το πέρασμα της κακοκαιρίας, ανέφερε με ανάρτησή του στο λογαριασμό του στα social media, o διευθυντής Ερευνών του Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, δημοσιεύοντας και σχετικό χάρτη.

Όπως αναφέρει: «Ο χάρτης που ακολουθεί δίνει το συνολικό ύψος βροχής μέχρι τις 16:40 της Σαββάτου στην Αττική, όπως παράχθηκε από τις μετρήσεις 70 σταθμών του δικτύου meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Τα μεγαλύτερα ύψη βροχής σημειώθηκαν στα δυτικά και νότια, με το μεγαλύτερο ύψος στα 20 χιλιοστά στην Καλλιθέα (Χαροκόπειο). Οι βροχές συνεχίζονται στη Δυτική Αττική».

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος βροχής, έως τις 18:00 περίπου, καταγράφηκε στην Αλόννησο και ήταν ίσο με 59 χιλιοστά. Στον σχετικό πίνακα παρουσιάζονται οι 8 σταθμοί του δικτύου που κατέγραψαν τα μεγαλύτερα ύψη βροχής έως τις 18:00 περίπου του Σαββάτου 31/08.

Επιπλέον ηλεκτρικές εκκενώσεις κατέγραψε το όργανο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1 από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:30 ώρα Ελλάδας. Όπως προκύπτει , καταγράφηκαν 53.892 εκκενώσεις, 21.492 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 32.400 πάνω από τη θάλασσα. Διακρίνεται η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα το μεσημέρι και απόγευμα επάνω από την Πελοπόννησο καθώς επίσης και η πρωινή δραστηριότητα στις Σποράδες η οποία συνοδεύτηκε με μεγάλα ύψη υετού.

Η κακοκαιρία από δορυφόρο

H εξέλιξη της αστάθειας του καιρού από το μεσημέρι του Σαββάρτου μέχρι και το απόγευμα στην Ελλάδα από τον μετεωρολογικό δορυφόρο .

Το βίντεο κοινοποίησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ο Θοδωρής Κολυδάς.

Σε ποιες περιοχές θα συνεχιστεί η κακοκαιρία

Πιθανώς πρόσκαιρα κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν την Κυριακή (01/09) στις Σποράδες, την Εύβοια, την Πελοπόννησο και την Κρήτη.

Κατά διαστήματα αναμένονται νεφώσεις έως το απόγευμα με βροχές και καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και νότια ηπειρωτικά και το Αιγαίο. Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 και τοπικά στις Κυκλαδες έως 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο ως προς τις μέγιστες τιμές της στα κεντρικά και βόρεια όπου θα φτάσει τους 32 με 33 βαθμούς Κελσίου. Στις υπόλοιπες περιοχές θα φτάσει τους 29 με 31 βαθμούς.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρους τοπικούς όμβρους ή μεμονωμένες καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες στα νότια τμήματα της κεντρικής Μακεδονίας και το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 17 έως 32 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία η ελάχιστη 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα οπότε στη δυτική Στερεά, τη δυτική Πελοπόννησο και πιθανώς στο νότιο Ιόνιο και τα ορεινά της Ηπείρου θα σημειωθούν βροχές και καταιγίδες. Τα φαινόμενα στη δυτική Πελοπόννησο πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Άνεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ και τις απογευματινές ώρες στο Ιόνιο δυτικοί βορειοδυτικοί.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 33 και στο νότιο Ιόνιο και τη δυτική Πελοπόννησο έως 31 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου η ελάχιστη 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα τοπικά αυξημένες. Τοπικές βροχές και καταιγίδες θα σημειωθούν έως το μεσημέρι στην Εύβοια και το μεσημέρι – απόγευμα στις υπόλοιπες περιοχές. Τα φαινόμενα στην ανατολική Πελοπόννησο και την Εύβοια πιθανό να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με τοπικές βροχές και καταιγίδες έως το απόγευμα. Τα φαινόμενα στην Κρήτη πιθανό να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 και πρόσκαιρα στις Κυκλάδες τοπικά 6 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα για λίγες τοπικές βροχές και τις πρωινές ώρες στα βόρεια κατά τόπους καταιγίδες.

Άνεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 22 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με βροχές και καταιγίδες τις πρώτες πρωινές ώρες στις Σποράδες και τα ανατολικά τμήματα της Θεσσαλίας και το μεσημέρι – απόγευμα στα ηπειρωτικά ορεινά. Τα φαινόμενα στις Σποράδες πιθανόν να είναι πρόσκαιρα ισχυρά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 33 βαθμούς και στις Σποράδες έως 29 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις πρόσκαιρα αυξημένες το μεσημέρι – απόγευμα οπότε θα σημειωθούν τοπικές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Θερμοκρασία: Από 21 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Καιρός: Λίγες νεφώσεις κατά διαστήματα αυξημένες με πιθανότητα για πρόσκαιρους τοπικούς όμβρους το μεσημέρι – απόγευμα στα ορεινά.

Άνεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και από το απόγευμα μεταβλητοί.

Θερμοκρασία: Από 19 έως 32 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗ ΔΕΥΤΕΡΑ 02-09-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες πρόσκαιρες τοπικές νεφώσεις στα ανατολικά. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες νεφώσεις παροδικά αυξημένες στα ηπειρωτικά, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βορειοανατολικά, δυτικά και νότια ηπειρωτικά κυρίως ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Οι άνεμοι θα είναι μεταβλητοί 3 με 4, στα νότια θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση και στα νοτιοανατολικά τοπικά 5 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 30 με 31 και τοπικά τους 34 με 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ 03-09-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου και την Κρήτη, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και κυρίως στα δυτικά και νότια ηπειρωτικά ορεινά θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες. Βελτίωση τις βραδινές ώρες.

Τις πρωινές και βραδινές ώρες στα ηπειρωτικά η ορατότητα πιθανόν να είναι τοπικά περιορισμένη.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δε θα σημειώσει αξιοσημείωτη μεταβολή και θα φτάσει στα ηπειρωτικά, το Ιόνιο, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 31 με 33 και τοπικά τους 34 με 35 και στην υπόλοιπη νησιωτική χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ 04-09-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βόρεια, δυτικά και νότια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 έως 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 05-09-2024

Αρχικά γενικά αίθριος καιρός σε όλη τη χώρα με λίγες τοπικές νεφώσεις. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες οι νεφώσεις θα αυξηθούν στα ηπειρωτικά, όπου θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι και στα βόρεια, δυτικά και νότια ηπειρωτικά, κυρίως ορεινά, θα εκδηλωθούν μεμονωμένες καταιγίδες.

Οι άνεμοι θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 3 με 4 και στο Αιγαίο τοπικά 5 με 6 τοπικά 7 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Οι συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες για την κακοκαιρία

Συστάσεις εξέδωσε εκ νέου η Πολιτική Προστασία προκειμένου οι πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

* Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

* Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

* Να αποφεύγουν να διασχίζουν χείμαρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους.

* Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

* Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

* Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (πχ γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (πχ κάτω από μπαλκόνια).

* Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

* Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

* Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

* Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

* Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

* Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

* Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

* Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

* Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

* Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

* Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

* Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

* Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (πχ αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ).

* Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

* Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

* Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛΑΣ www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα