Κακοκαιρία της Κεντρικής Μεσογείου: Ήταν άραγε Derecho;
Από τα πρώτα δεδομένα προκύπτει ότι τα συστήματα ήταν ιδιαίτερα σπάνια και οι σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τη δυτική Μεσόγειο από την Τρίτη (16/08) στοίχισαν μέχρι στιγμής τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Κορσική.
- 19 Αυγούστου 2022 13:09
Πριν από λίγο καιρό είχαμε γράψει ένα ενδιαφέρον θάμα για τις σφοδρές οικογένειες καταιγίδων τα Derechos που μπορούν να ταξιδέψουν εκατοντάδες μίλια σε μια σχετικά ευθεία γραμμή και μπορεί να είναι εξίσου καταστροφικά με ένα tornado, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ . Παρότι στη μετεωρολογική βιβλιογραφία ο όρος Derechos (Ντερέτσος) αναφέρεται κυρίως για την Αμερική και περιγράφει τις ταχέως κινούμενες ζώνες ή συμπλέγματα καταιγίδων με καταστροφικούς ανέμους που διανύουν εκατοντάδες μίλια , ανάλογες περιπτώσεις έχουν εμφανιστεί και στη χώρα μας και στην υπόλοιπη Ευρώπη καλύπτοντας αποστάσεις μικρότερες απ’ ότι στην Αμερική.
Τέτοιου είδους καταιγίδες με μορφή μπουρινιού μπορούν να δημιουργηθούν κάλλιστα στην Ευρώπη (βλέπε χάρτη) ενώ υπάρχουν πολλές περιπτώσεις στην Βόρεια Βαλκανική οι οποίες συνήθως καταλήγουν στη Χαλκιδική.
Κατά την διάρκεια αυτών των καταιγίδων έχουμε βύθιση του υγρού ψυχρού αέρα που προκαλεί την απορρόφηση περισσότερου ξηρού αέρα από την καταιγίδα, με αποτέλεσμα εντονότερα καθοδικά ρεύματα ή συστοιχίες καθοδικών ρευμάτων.
H κατάσταση αυτή μοιάζει πολύ με την περίπτωση της Χαλκιδικής τον Ιούλιο του 2019.
Όταν οι συνθήκες οδηγήσουν στην εκδήλωση αυτού του είδους των καθοδικών ρευμάτων σε μία ευρεία περιοχή, τότε λέμε ότι δημιουργήθηκε ένα Derecho. Καθώς η καταιγίδα μεγαλώνει σε μέγεθος, σχηματίζεται αυτό που είναι γνωστό ως ηχώ τόξου.
Το τόξο αυτό κινείται ταχύτατα προς μία κατεύθυνση, προπορευόμενο του συμπλέγματος των καταιγίδων. Σύμφωνα με τον επίσημο ορισμό, για να καταταχθεί μία καταιγίδα στην κατηγορία των Derechos, ολόκληρη η περιοχή της πρέπει να έχει ανέμους με ταχύτητα τουλάχιστον 58 μίλια την ώρα και πρέπει να παράγει ένα μονοπάτι καταστροφών μήκους τουλάχιστον 240 μιλίων.
Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΤΗΣ 18ης ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΡΣΙΚΗ
Παρότι για την πλήρη ανάλυση της κακοκαιρίας στη κεντρική Μεσόγειο είναι απαραίτητη η εικόνα του μετεωρολογικού ραντάρ , εν τούτοις με τα πρώτα δεδομένα προκύπτει ότι τα συστήματα ήταν ιδιαίτερα σπάνια και οι σφοδρές καταιγίδες που πλήττουν τη δυτική Μεσόγειο από την Τρίτη (16/08) στοίχισαν μέχρι στιγμής τη ζωή σε πέντε ανθρώπους στην Κορσική, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό των τοπικών αρχών. Οι τραυματίες ξεπερνούν τους 20 και τρεις από αυτούς νοσηλεύονται σε κρίσιμη κατάσταση.Έπειτα από τα αλλεπάλληλα κύματα καύσωνα και την ξηρασία, οι καταιγίδες και οι ριπές του ανέμου που έφταναν έως και τα 224 χλμ./ώρα, προκάλεσαν επίσης αρκετές υλικές ζημιές. Το λιμενικό χρειάστηκε να παρέμβει πολλές φορές για διασώσεις στη θάλασσα.
Οι άνεμοι που επικράτησαν ήταν στο ίδιο επίπεδο με μερικούς από τους υψηλότερους που έχουν καταγραφεί ποτέ (εκτός των βουνών) στην Ευρώπη. Τέτοιες ισχυρές ριπές ανέμου σε τόσο ευρεία ζώνη είναι ασυνήθιστες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στην συγκεκριμένη περιοχή. Η πλειονότητα των εκτεταμένων ζημιών από τον άνεμο συμβαίνουν από το φθινόπωρο έως την άνοιξη, συνήθως προέρχονται από ισχυρά συστήματα καταιγίδας μεσαίου γεωγραφικού πλάτους που κατεβαίνουν στη Μεσόγειο .
Η ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΗ ΑΠΟΤΥΠΩΣΗ ΤΗΣ ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑΣ ΣΤΗ ΚΟΡΣΙΚΗ
Δείτε την κίνηση όλου του συστήματος από τον μετεωρολογικό δορυφόρο , για το χρονικό διάστημα από την Τετάρτη 17 Αυγούστου έως και τις πρωινές ώρες της Παρασκευής 19 Αυγούστου 2022.
Πέραν των πολλών ομοιοτήρων μεταξύ Χαλκιδικής και Κορσικής αξίζει να σημειώσουμε οτι η Κορσική βρέθηκε στο κέντρο μιας ισχυρής έξαρσης του jet stream καθώς περνούσε όλο το σύστημα της έντονης καταιγίδας.
Από πολλά μέσα αλλά και από επιστήμονες εικάζεται ότι η καταιγίδα αυτή μπορεί να ανταποκρίνεται στα στάνταρ ενός derecho – μιας εκτεταμένης δηλαδή ανεμοθύελλας όπως την περιγράψαμε παραπάνω, πλάτους τουλάχιστον 60 μιλίων που αφήνει πίσω της συνήθως 400 μίλια ζημιάς. Ακόμη και τότε, ένα σύμπλεγμα καταιγίδων πρέπει να έχει ριπές ανέμου τουλάχιστον 58 mph στο μεγαλύτερο μέρος του μήκους του, με αρκετές ριπές τουλάχιστον 75 mph, σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ. Προφανώς και τις επόμενες μέρες και θα διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο. Στατιστικά πάντως ένα μεγάλο derecho σχηματίζεται στην Ευρώπη ετησίως σε κάπως μικρότερη κλίμακα.
Σύμφωνα με έρευνα των επιστημόνων του Ευρωπαϊκού Εργαστηρίου Καταιγίδων (ESSL), οι περισσότερες από αυτές τις καταιγίδες έχουν πολύ μικρότερο και λιγότερο έντονο αποτύπωμα από το ίχνος που σημειώθηκε την Πέμπτη 18 Αυγούστου. Η θέση και η κατευθυντική κίνηση του συστήματος φαίνεται επίσης να είναι κάπως ασυνήθιστη και μας θυμίζει ένα derecho που έπληξε τη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του Βερολίνου, τον Ιούλιο του 2002 (βλ. φωτο).
Αυτό το συγκρότημα καταιγίδων ήταν υπεύθυνο για οκτώ θανάτους και 50 τραυματισμούς. Οι συγγραφείς μιας μελέτης σε αυτό το derecho διαπίστωσαν ότι «η σοβαρή μεταφορά μπορεί να αποκτήσει μέγεθος και ένταση συγκρίσιμη με αυτή στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι φέτος ο “καύσωνας της θάλασσας” τον φετινό Ιούλιο ήταν αισθητός στο μεγαλύτερο μέρος της Μεσογείου, σύμφωνα με ανάλυση από τη Le Figaro, που αναδημοσίευσε το Climatebook και είναι πολύ πιθανόν να έχει επιδράσει και αυτός ο παράγοντας για την εκδήλωση έντονων φαινομένων. Μια σημαδούρα, που βρισκόταν στα ανοιχτά της ακτής του Άλιστρο στην Κορσική (Ανατολικά), είχε καταγράψει επιφανειακή θερμοκρασία της θάλασσας 30,7 βαθμούς Κελσίου (!) το απόγευμα της Κυριακής 24 Ιουλίου, σύμφωνα με το Μετεωρολογικό Παρατηρητήριο Κεραυνός. Αυτή η ακραία καιρική ανωμαλία ήταν ανησυχητική καθώς οι τιμές θερμοκρασίας ήταν κατά μέσο όρο 5°C υψηλότερες από τις κανονικές για την εποχή. Δεν αποκλείεται oι έντονες βροχοπτώσεις να είναι συνέπεια της αύξησης της θερμοκρασίας της θάλασσας.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις