Κακοκαιρία: Χιλιάδες κεραυνοί και ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα

Διαβάζεται σε 3'
Kεραυνός
iStock

Αισθητή κάνει την εμφάνισή της η κακοκαιρία που θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο. Τα στοιχεία του meteo.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία που θα πλήξει το μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας μέχρι το Σάββατο.

Κύρια χαρακτηριστικά της  με ισχυρές βροχές και καταιγίδες οι οποίες θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών και τοπικές χαλαζοπτώσεις. Πρόσκαιρα τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από πολύ ισχυρούς ανέμους (μπουρίνια).

Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, η κακοκαιρία οφείλεται στις ψυχρές και ασταθείς αέριες μάζες στην ανώτερη ατμόσφαιρα που βρίσκονται πάνω από τη χώρα: ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως «Ψυχρή Λίμνη».

 

Η έντονη ηλεκτρική δραστηριότητα και τα ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της 1ης ημέρας αστάθειας στη χώρα.

Σύμφωνα με τις καταγραφές του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του meteo.gr / Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το μεγαλύτερο αθροιστικό ύψος υετού έως τις 18:00 περίπου της Πέμπτης 29/08, καταγράφηκε στο Καλέντζι Αχαΐας και είναι ίσο με 56 χιλιοστά. Χαρακτηριστικό της ισχύος των φαινόμενων είναι ότι τα 38.4 χιλιοστά έπεσαν σε μόλις 30 λεπτά της ώρας.

Στον Χάρτη 1 παρουσιάζεται η κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και σημειώνονται τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής.

Χάρτης 1: Κατανομή της αθροιστικής βροχόπτωσης έως τις 18:00 της Παρασκευής 29/08, σύμφωνα με τους σταθμούς του δικτύου και τα 2 μεγαλύτερα ύψη βροχής METEO.GR

 

Την ηλεκτρική δραστηριότητα στην ατμόσφαιρα κατέγραψε ο Lightning Imager του δορυφόρου MTG-I1. Στον Χάρτη 2 σημειώνονται οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 15:30 UTC (18:30 ώρα Ελλάδας).

Όπως προκύπτει από αυτόν, καταγράφηκαν 19.580 εκκενώσεις, 18.587 εκ των οποίων πάνω από την ξηρά και 933 πάνω από τη θάλασσα.

Χάρτης 2: Οι ηλεκτρικές εκκενώσεις που καταγράφηκαν από την αρχή του εικοσιτετράωρου έως τις 18:30 περίπου της Παρασκευής 29/08 METEO.GR

Κακοκαιρία: Το έκτακτο δελτίο της ΕΜΥ

Α. Σήμερα Πέμπτη (29-08-24)

  1. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες θα επηρεαστούν τα ηπειρωτικά, κυρίως η Ηπειρος, η Στερεά (κυρίως στα δυτικά τμήματα), η Πελοπόννησος (δυτικά και κεντρικά τμήματα), η κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική).

Β. Αύριο Παρασκευή (30-08-24)

  1. Τις πρωινές ώρες στα νησιά του Ιονίου.
  2. Από τις μεσημβρινές και μέχρι τις βραδινές ώρες στην Ηπειρο, την Πελοπόννησο, τη Στερεά Ελλάδα (κυρίως στα κεντρικά και ανατολικά τμήματα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής), την Εύβοια, τις Σποράδες, τη Θεσσαλία, την κεντρική Μακεδονία (κυρίως στη Χαλκιδική) και την ανατολική Μακεδονία.

Γ. Μεθαύριο Σάββατο (31-08-24)

  1. Από τις πρωινές ώρες στη Θεσσαλία, στις Σποράδες, στην Εύβοια.
  2. Τις μεσημβρινές – απογευματινές ώρες στην Ηπειρο, τη Στερεά (συμπεριλαμβανομένης της Αττικής) και την Πελοπόννησο.

Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα