Κλιματική Αλλαγή: Το χειρότερο σενάριο – Δες πόσο θα αυξηθεί η θερμοκρασία στην πόλη σου ως το 2100
Ο φετινός Ιούλιος έσπασε κάθε ιστορικά καταγεγραμμένο ρεκόρ ζέστης, "κλείνοντας" με τον πιο δυσοίωνο τρόπο μια από τις πιο θερμές δεκαετίες στην παγκόσμια ιστορία. Η κλιματική αλλαγή αναμένεται να επιφέρει σημαντικές αλλαγές στην καθημερινότητα δισ. ανθρώπων. Δείτε εδώ πόσο δραματικά αναμένεται να αυξηθεί η θερμοκρασία σε 1.000 πόλεις του πλανήτη έως το 2100.
- 03 Αυγούστου 2019 08:10
Ακόμη και οι πιο φανατικοί αμφισβητίες της Κλιματικής Αλλαγής, δεν μπορούν παρά να προβληματιστούν από τα όλο και πιο συχνά ακραία καιρικά φαινόμενα των τελευταίων ετών. Ανεξαρτήτως και ασχέτως της οπτικής γωνίας του καθενός, οι ειδικοί κρούουν πλέον τον κώδωνα του κινδύνου και προειδοποιούν σε όλους τους τόνους ότι ο ρυθμός αύξησης της υπερθέρμανσης του πλανήτη θα πρέπει να περιοριστεί πάση θυσία, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα σενάρια που είναι πλέον ορατά.
Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) του ΟΗΕ, ο πλέον αρμόδιος παγκοσμίως φορέας για τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής, έχει από καιρό προειδοποιήσει ότι η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη θα πρέπει να περιοριστεί στον 1,5 βαθμό Κελσίου αν θέλουμε να αποφύγουμε καταστροφικές συνέπειες, όπως η άνοδος της στάθμης των θαλασσών που θα εξαναγκάσει εκατ. ανθρώπους να μεταναστεύσουν σε ασφαλέστερες περιοχές. Αντίστοιχες επιπτώσεις θα προκαλέσουν οι παρατεταμένες ξηρασίες, οι όλο και συχνότεροι καύσωνες και οι σφοδρές βροχοπτώσεις που πλέον συνιστούν απειλή για την καλλιέργεια των πρώτων υλών που χρειάζεται ο άνθρωπος για την επιβίωσή του.
Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα, αν δεν ληφθούν μέτρα, η θερμοκρασία του πλανήτη αναμένεται να αυξηθεί κατά 3 έως 5 βαθμούς Κελσίου, έως τα τέλη του 21ου αιώνα. Το BBC δημιούργησε μία εντυπωσιακή πλατφόρμα που επιτρέπει στους επισκέπτες της ιστοσελίδας του να διαπιστώσουν πόσο έχει αλλάξει η θερμοκρασία στην πόλη που ζουν και κυρίως πόσο πρόκειται να αλλάξει τις επόμενες δεκαετίες.
Αθήνα: Το καλό, το… “έτσι κι έτσι” και το κακό σενάριο
Τα στοιχεία που περιλαμβάνει η πλατφόρμα του BBC για την Ελλάδα, είναι ενδεικτικά των αλλαγών που έχουν συντελεστεί, αλλά κυρίως των σεναρίων για το τι πρέπει να περιμένουμε στο μέλλον.
Η μέση θερμοκρασία Ιουλίου την περασμένη δεκαετία στην Αθήνα ήταν 26,1 βαθμοί (έναντι 24,7 το 1900), ενώ η αντίστοιχη μέση θερμοκρασία Ιανουρίου 9,8 βαθμοί (έναντι 8,9 το 1900).
Σύμφωνα με το “καλό σενάριο”, την περίπτωση δηλαδή που ληφθούν δραστικά μέτρα ώστε η αύξηση της θερμοκρασίας του πλανήτη να μην υπερβεί τους 2 βαθμούς Κελσίου, το 2100 προβλέπεται ότι η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου θα διαμορφωθεί στους 10,2 βαθμούς (+1,3 βαθμοί σε σχέση με το 1900), ενώ η μέση θερμοκρασία Ιουλίου στους 26,9 βαθμούς (+2,2 βαθμοί σε σχέση με το 1900).
Αυτό που προκύπτει, είναι ότι όσο ταχύτερα ληφθούν μέτρα μέσα στον 21ο αιώνα για την αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και την μείωση των εκπομπών ρύπων, τόσο πιο ευεργετικά θα είναι τα αποτελέσματα στη συγκράτηση της αύξησης της θερμοκρασίας.
Αν τα μέτρα αυτά έχουν ληφθεί και υιοθετηθεί έως το 2040, τότε το 2100 η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου στην Αθήνα τον Ιανουάριο θα διαμορφωθεί στους 11 βαθμούς Κελσίου (+2,1 βαθμοί από το 1900), ενώ η μέση θερμοκρασία Ιουλίου στους 28,1 βαθμούς (+3,4 βαθμούς από το 1900).
Αν η λήψη και υιοθέτηση των μέτρων καθυστερήσει έως το 2080, τα πράγματα θα είναι ακόμη χειρότερα. Η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου στην Αθήνα το 2100 θα είναι 11,6 βαθμοί Κελσίου (+2,7 βαθμοί σε σχέση με το 1900), ενώ η μέση θερμοκρασία Ιουλίου στους 28,9 βαθμούς (+4,1 βαθμοί σε σχέση με το 1900).
Αν συνεχίσουμε να ζούμε και να δρούμε ανεξέλεγκτα χωρίς καμία μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος, το 2100 θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το “κακό σενάριο” που επιφυλάσσει μια εφιαλτική πραγματικότητα για την Αθήνα, αφού η μέση αύξηση της θερμοκρασίας θα έχει ξεπεράσει ακόμη και τον προσδοκώμενο μέσο όρο.
Η μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου θα εκτιναχθεί στους 13,2 βαθμούς Κελσίου (+4,3 βαθμοί σε σχέση με το 1900), ενώ η μέση θερμοκρασία Ιουλίου στους 31,3 βαθμούς (+6,6 βαθμοί σε σχέση με το 1900).