Μετεωρολογικοί Δορυφόροι και καταγραφή βροχής – Η περίπτωση της JAXA

Μετεωρολογικοί Δορυφόροι και καταγραφή βροχής – Η περίπτωση της JAXA
Κακοκαιρία στην Κρήτη INTIME NEWS

Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για τις ωριαίες παγκόσμιες μετρήσεις της βροχόπτωσης, καθώς και να κατεβάσει δεδομένα για έντονες βροχοπτώσεις και ξηρασία σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες.

Η Ιαπωνική Υπηρεσία Αεροδιαστημικής Εξερεύνησης πριν από λίγο καιρό δημιούργησε την υπηρεσία JAXA Climate Rainfall Watch για την παρακολούθηση των ακραίων καιρικών συνθηκών και του κλίματος σε όλο τον κόσμο.

Στην κακοκαιρία της 14/15ης Οκτωβρίου 2022 οι δορυφόροι κατέγραψαν πάνω από 100mm βροχής και έμμεσα οι δορυφόροι “πιστοποίησαν” όχι μόνο τις επίγειες μετρήσεις αλλά μέτρησαν ακόμη και εκεί που δεν υπήρχαν σταθμοί. Μέσα από την εφαρμογή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να πληροφορηθεί για τις ωριαίες παγκόσμιες μετρήσεις της βροχόπτωσης, καθώς και να κατεβάσει δεδομένα για έντονες βροχοπτώσεις και ξηρασία σε διαφορετικές χρονικές κλίμακες (ημερήσια, πενθήμερη, εβδομαδιαία, 10ήμερη και μηνιαία).

Οι παγκόσμιοι χάρτες βροχοπτώσεων που βασίζονται σε δορυφόρους παράγουν μετρήσεις υψηλής ακρίβειας που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη κατανόηση του μεταβαλλόμενου κλίματος, να βελτιώσουν τις προβλέψεις ακραίων καιρικών φαινομένων, όπως πλημμύρες και ξηρασίες, να ελαχιστοποιήσουν τις ζημιές και να ενισχύσουν τα συστήματα έγκαιρης προειδοποίησης.

Στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας οι δορυφόροι μέτρησαν 116.5 mm βροχής σε 12 ώρες


Ο πυρήνας – δορυφόρος που έκανε και την παραπάνω καταγραφή στην περιοχή της Αγίας Πελαγίας φέρει ένα ραντάρ βροχόπτωσης διπλής συχνότητας (DPR) και ένα ραδιόμετρο μικροκυμάτων, ενώ οι δορυφόροι του αστερισμού φέρουν συσκευές απεικόνισης μικροκυμάτων και ηχοβολητές. Το DPR, αναλύει τις πληροφορίες που παρέχονται από τον αστερισμό των δορυφόρων και παρατηρεί οποιαδήποτε βροχόπτωση από δυνατή βροχή έως ελαφριά βροχή, χρησιμοποιώντας δύο διαφορετικές ραδιοσυχνότητες που αναλύουν την τρισδιάστατη δομή της βροχόπτωσης.

Πολύ πιο χρήσιμη βέβαια θα ήταν μια απεικόνιση μέσω ενός ραντάρ καιρού. Στην εικόνα που παραθέτουμε φαίνεται η καιρική κατάσταση μέχρι χθές το βράδυ από το ραντάρ της Σούδας. Πόσο άμεση ενημέρωση θα μπορούσαν να έχουν οι κάτοικοι όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και κάθε γωνιάς αυτού του τόπου μεσω ενός application.


Πάντως η ανίχνευση έστω και με σχετική καθυστέρηση από τα δορυφορικά είναι δυνατή, καθώς στο πλαίσιο της αποστολής GPM, η JAXA παρέχει άλλα εργαλεία για τη μέτρηση των καιρικών φαινομένων και παρακολουθεί την τρέχουσα κατανομή βροχοπτώσεων, συνδυάζοντας εκτιμήσεις βροχόπτωσης από ραδιόμετρα πολλαπλών μικροκυμάτων και εκτιμήσεις της κίνησης των βροχερών περιοχών από συσκευές απεικόνισης υπέρυθρων γεωστατικών δορυφόρων.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα