Πυρκαγιές: Η μισή χώρα βρίσκεται ένα επίπεδο πριν την κατάσταση συναγερμού

Διαβάζεται σε 3'
Πυρκαγιές: Η μισή χώρα βρίσκεται ένα επίπεδο πριν την κατάσταση συναγερμού
Flame Project / Meteo

Σε περιοχές επικρατούν σήμερα πολύ δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες και άρα ευνοείται η εξάπλωση τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

Οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες των ημερών, σε συνδυασμό με την έντονη ξηρασία και των δυνατών ανέμων δημιουργούν μια συνθήκη που αυξάνει κατακόρυφα τον δείκτη επικινδυνότητας για εκδήλωση πυρκαγιών σε όλη τη χώρα.

Όπως ενημέρωσε ο Δρ, Θεόδωρος Μ. Γιάνναρος, Επιστημονικός Υπεύθυνος του ερευνητικού έργου FLAME και Κύριος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «η σημερινή ημέρα είναι εξαιρετικά δύσκολη, πυρομετεωρολογικά. Παρά την υποχώρηση της έντασης των ανέμων από αύριο, τα δύσκολα είναι μπροστά μας».

Σήμερα η μισή Ελλάδα είναι ένα επίπεδο πριν την κατάσταση συναγερμού, με το Flame Project να εξηγεί όσα ισχύουν και κάνουν απαγορευτική τη χρήση φωτιάς για τον όποιον λόγο.

«Με βάση τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, εξαιρετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες (είναι οι μετεωρολογικές συνθήκες που επηρεάζουν την ευκολία με την οποία μπορεί να εκδηλωθεί μια φωτιά, πώς θα εξαπλωθεί και πώς θα συμπεριφερθεί) θα επικρατήσουν την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024 σε μεγάλο τμήμα της χώρας μας.

Αιτία αποτελεί η επικράτηση καιρού τύπου Hot – Dry – Windy, σε συνδυασμό με την πολύ υψηλή ευκολία ανάφλεξης (ευφλεκτότητα) των λεπτών (1h, 10h) νεκρών δασικών καυσίμων λόγω της σωρευτικής επίδρασης του θερμού και ξηρού καιρού που επικρατεί στη χώρα μας από την 1η Ιουνίου 2024.

Στην παρακάτω ομάδα χαρτών παρουσιάζεται η πρόγνωση επικινδυνότητας των πυρομετεωρολογικών συνθηκών για την Τετάρτη 10 Ιουλίου 2024, καθώς και η χρονική διάρκεια κατά την οποία οι πυρομετεωρολογικές συνθήκες αναμένεται να είναι πολύ δυσμενείς, ευνοώντας έτσι την εξάπλωση τυχόν δασικών πυρκαγιών που εκδηλωθούν.

ΟΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΠΟΥ ΚΙΝΔΥΝΕΟΥΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ

Οι πλέον δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες «αναμένονται στη Θράκη (κυρίως στα νοτιότερα/ανατολικότερα τμήματα), την Κεντρική και Νότια Εύβοια, την Αττική, την Αργολίδα, τη Λακωνία, τα νοτιότερα τμήματα των νομών Φωκίδας και Βοιωτίας, καθώς και τις νήσους Θάσο και Χίο.

Σε αυτές τις περιοχές, οι εξαιρετικά δυσμενείς πυρομετεωρολογικές συνθήκες θα επιμείνουν για χρονικά διαστήματα μεγαλύτερα των 10–12 ωρών.

Πολύ υψηλή επικινδυνότητα πυρομετεωρολογικών συνθηκών, με εμμονή για περισσότερες από 8–10 ώρες, αναμένεται επίσης σε Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Αρκαδία, Αιτωλοακαρνανία, τοπικά σε Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, καθώς και τις νήσους Σαμοθράκη, Λήμνο, Λέσβο, Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Επισημαίνεται ότι στις παραπάνω γεωγραφικές ζώνες, ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δοθεί σε περιοχές όπου οι βόρειοι άνεμοι θα “ευθυγραμμίζονται” με την τοπογραφία και τη δασική καύσιμη ύλη (π.χ., όταν ο άνεμος πνέει κάθετα στην πλαγιά ενός πυκνόφυτου ορεινού όγκου), μεγιστοποιώντας το δυναμικό εκδήλωσης ακραίας συμπεριφοράς φωτιάς.

«Θα πρέπει να επισημανθεί ότι παρά την προγνωστικά αναμενόμενη υποχώρηση της έντασης των άνεμων από την Πέμπτη 11 Ιουλίου 2024, η επικινδυνότητα των πυρομετεωρολογικών συνθηκών θα παραμείνει πολύ υψηλή και τοπικά ακραία» .

Αιτία αποτελεί η εμμονή του θερμού και ξηρού καιρού που ενισχύει την ευκολία ανάφλεξης των λεπτών (1h, 10h) νεκρών δασικών καυσίμων, διευκολύνοντας την έναρξη πυρκαγιάς, τη γρήγορη εξάπλωση της φωτιάς και την ανάπτυξη μεγάλων θερμικών φορτίων. Υπό αυτές τις πυρομετεωρολογικές συνθήκες, σε συνδυασμό με την καθ’ ύψος μεταβολή των χαρακτηριστικών της ατμόσφαιρας, ενισχύεται το δυναμικό για ανάπτυξη πυροεπαγωγής σε δασικές πυρκαγιές που τυχόν εκδηλωθούν (αυτοκαθοδηγούμενες, π.χ., δασικές πυρκαγιές όπως αυτές του 2021).

Η Πυρομετεωρολογική μας Ομάδα θα παρακολουθεί τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία και την πραγματική εξέλιξη των πυρομετεωρολογικών συνθηκών, και θα επανέλθει με επικαιροποιήσεις που θα εξειδικεύουν τις συνθήκες που αναμένουμε.

Παραμένουμε σε επαγρύπνηση. Παραμένουμε ενημερωμένοι».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα