Καύσωνας: Προτιμάτε 3 μέρες 40άρια ή ζέστη διαρκείας; – Μπείτε και ψηφίστε

Διαβάζεται σε 3'
Καύσωνας: Προτιμάτε 3 μέρες 40άρια ή ζέστη διαρκείας; – Μπείτε και ψηφίστε
Kαύσωνας είναι το ακραίο φαινόμενο με θερμοκρασίες που απειλούν τη ζωή μας. Ό,τι δηλαδή, ζούμε αυτήν την περίοδο. iStock

Έχετε ζήσει τις εμπειρίες, ως εκ τούτου γνωρίζετε τι θα προτιμούσατε αν μπορούσατε να επιλέξετε μεταξύ θερμοκρασιών άνω των 40°C για λίγες ημέρες ή έως 40°C για μια εβδομάδα.

Είμαστε στο καλοκαίρι. Ως εκ τούτου, η ζέστη είναι φυσιολογική συνθήκη. Βέβαια, με την κλιματική κρίση δεν ξέρουμε τι μας περιμένει κάθε χρόνο. Για παράδειγμα, πέρυσι είχαμε πολλούς καύσωνες, λέξη που έχει διάφορους ορισμούς καθώς δεν έχει όλος ο πλανήτης το ίδιο κλίμα.

Άρα αυτό που για κάποιες χώρες είναι θερμό κλίμα, για άλλες είναι το φυσιολογικό. Η αλήθεια είναι πως τα τελευταία χρόνια όλη η Γη ‘βράζει’ και ως εκ τούτου, η παγκόσμια τακτική που ακολουθείται είναι να θεωρείται ως καύσωνας το ακραίο καιρικό φαινόμενο που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, επειδή η θερμότητα και το φως του Ήλιου μπορούν να υπερθερμάνουν το ανθρώπινο σώμα.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΜΥ δίνει τον όρο όταν η μέγιστη θερμοκρασία αγγίζει ή ξεπερνάει τους 39 βαθμούς Κελσίου και η ελάχιστη είναι πάνω από 26°C. Επίσης, το θερμοκρασιακό εύρος είναι μικρό, οι άνεμοι ασθενείς και όλα αυτά επικρατούν για τουλάχιστον 3 ημέρες σε ευρεία γεωγραφική έκταση. Ο ορισμός της ΕΜΥ ήταν ό,τι ζήσαμε το 2023, με θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 40 βαθμούς Κελσίου για λίγες ημέρες.

Ο περυσινός Ιούλιος ήταν ο θερμότερος μήνας που κατεγράφη ποτέ σε παγκόσμιο επίπεδο, κατά δήλωση του Κάρλο Μπουοντέμπο, διευθυντή του Copernicus. Το μεγαλύτερο διάστημα καύσωνα που είχε η Ελλάδα ήταν οι 15 ημέρες, από τις 12 έως τις 26/12. Το ρεκόρ στην ιστορία των σχετικών καταγραφών στη χώρα μας αφορούσε θερμοκρασίες που ξεπερνούσαν τους 37 και τους 40 βαθμούς.

Φέτος, είμαστε αντιμέτωποι με ένα άλλο φαινόμενο: το θερμόμετρο δεν ξεπερνά τους 40 βαθμούς, ωστόσο για μια εβδομάδα θα ζήσουμε την εμπειρία φαγητού που βράζει.

Ο μαραθώνιος του καύσωνα -τον οποίον κάνει χειρότερο το υψηλό ποσοστό υγρασίας- που ζούμε άρχισε την περασμένη Δευτέρα, θα κορυφωθεί την Κυριακή και θα συνεχιστεί έως την προσεχή Τετάρτη, όταν θα πάρουμε μια ανάσα, πριν επαναληφθεί η συνθήκη τουλάχιστον έως τις 21/7.

Το Meteo/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μας ενημέρωσε για τη θερμική επιβάρυνση που βιώνουμε. Εξηγήθηκε ότι «οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες, όπως αυτές που επηρεάζουν τη χώρα μας από τις αρχές της εβδομάδας, αποτελούν σημαντική απειλή για την ανθρώπινη υγεία λόγω της θερμής επιβάρυνσης που προκαλείται στον ανθρώπινο οργανισμό.

Ο βαθμός και η επικινδυνότητα αυτής της επιβάρυνσης εξαρτάται, πέρα από την θερμοκρασία, από την υγρασία, τον άνεμο, και την ακτινοβολία περιβάλλοντος, αλλά και από προσωπικές παραμέτρους (φύλο, ηλικία, βάρος, ύψος, επίπεδο ένδυσης και σωματικής δραστηριότητας)».

Θα θέλαμε λοιπόν, να μάθουμε τι προτιμάτε εσείς:

Ποιον καύσωνα προτιμάτε; Του 2023 ή του 2024;

ΨΗΦΙΣΤΕ

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα