Ποιος έδωσε πρώτος γυναικεία ονόματα στους κυκλώνες – Η ονοματοδοσία των μετεωρολογικών συστημάτων
Διαβάζεται σε 5'Η ΕΜΥ ανακοίνωσε τις νέες ονομασίες των κακοκαιριών για την περίοδο 2023-24.Δείτε κατά σειρά τα ονόματα των συστημάτων.
- 02 Οκτωβρίου 2023 12:30
Με επίσημη ανάρτηση στην ιστοσελίδα της η ΕΜΥ ανακοίνωσε τις νέες ονομασίες των κακοκαιριών για την περίοδο 2023-24. Λειτουργώντας επικοινωνιακά, το σύστημα της ονοματοδοσίας θέτει σε επαγρύπνηση τον πολίτη με σκοπό την προστασία της ζωής και της περιουσίας του.
Η ονοματοδοσία των κακοκαιριών, θα γίνει με χρήση κατά σειρά για το προσεχές 12μηνο, των εξής ονομάτων για την περίοδο 2023-24, από την ακόλουθη κοινή λίστα:
Avgi, Ben, Cornelius, Doros, Eden, Fedra, Gea, Hillel, Iris, Keren, Leonidas, Maria, Nir, Olympias, Petros, Qamar, Raphael, Sofia, Tal, Urania, Vyron, Widad, Xenophon , Yakinthi, Ziv
Η ΟΝΟΜΑΤΟΔΟΣΙΑ ΤΩΝ ΤΡΟΠΙΚΩΝ ΚΥΚΛΩΝΩΝ – ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ
Σχετικά με την ονοματοδοσία των τροπικών κυκλώνων υπάρχει η εντύπωση ότι τα ονόματα δίνονται από υπηρεσίες των ΗΠΑ, ενώ στην πραγματικότητα εδώ και πολλές δεκαετίες τα ονόματα δίνονται από τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό . Πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην σχετική ιστοσελίδα του Οργανισμού όπου είναι αναρτημένες λίστες οι οποίες που αναφέρονται στα ονόματα τα οποία θα ισχύσουν για τα επόμενα 6 χρόνια και αφορούν κάθε περιοχή .
Μέχρι και τον 19ο αιώνα πολλοί τυφώνες στις Δυτικές Ινδίες πήραν το όνομά τους από τη συγκεκριμένη ημέρα των αγίων κατά την οποία σημειώθηκαν. Ο Ivan R. Tannehill περιγράφει στο βιβλίο του “Hurricanes” για παράδειγμα, τον «Τυφώνα Σάντα Άννα» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 26 Ιουλίου 1825 και τον «Σαν Φελίπε» που έπληξε το Πουέρτο Ρίκο στις 13 Σεπτεμβρίου και στα δύο 1876 και 1928.
Ονόματα σε μεγάλες κακοκαιρίες όμως είχαν δοθεί και στη χώρα μας όπως στη «Πλημμύρα του Αγίου Φιλίππου» το 1896 καθώς και «Στον καιρό της Κολώνας» το 1852 . Στην πρώτη κακοκαιρία έχασαν την ζωή τους 62 άνθρωποι και σημειώθηκε ανήμερα της εορτής του Αγίου Φιλίππου , ενώ στη δεύτερη έπεσε μια από τις 3 κολώνες στο ναό του Ολυμπίου Διός. Πολλοί πίστευαν τότε ότι αυτό ήταν κακό σημάδι και θεώρησαν το γεγονός αυτό ότι ήταν «υπεύθυνο» για τα θύματα της χολέρας στην Αθήνα το 1854.
ΣΤΗΝ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ Η ΠΡΩΤΗ ΕΠΙΣΗΜΗ ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΥΚΛΩΝΩΝ
Σε Παγκόσμιο επίπεδο ο πρώτος μετεωρολόγος που υλοποίησε την ονοματοδοσία των τυφώνων και των τροπικών καταιγίδων ήταν ο ΑυστραλοΒρετανός Clement Wragge στην Αυστραλία . Ο Wragge έφυγε από την Αγγλία για την Αυστραλία το 1883 και την 1η Ιανουαρίου 1887 διορίστηκε κυβερνητικός μετεωρολόγος για το Κουίνσλαντ. Παντρεύτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1877 την Leonora Edith Florence d’Eresby Thornton. Η αρχική του ιδέα ήταν να ονομάσει τους κυκλώνες με τα αρχικά του Ελληνικού Αλφαβήτου και λίγο αργότερα με ονόματα από την Ελληνική και Ρωμαϊκή Μυθολογία. Αργότερα χρησιμοποίησε ονόματα μορφών από την Πολυνησιακή μυθολογία, ακόμη και από πολιτικούς , όσους δεν πολυσυμπαθούσε!
Οι κυκλώνες που έφεραν ονόματα πολιτικών από τον Wragge ήταν οι James Drake, Edmund Barton και Alfred Deakin, ενώ υπήρξαν και άλλα εξωτικά ονόματα που χρησιμοποίησε όπως Ξέρξης, Αννίβας, Blucher και Τeman.
Λέγεται ότι την πρώτη φορά που έβαλε όνομα σε βαρομετρικό χαμηλό αυτό ήταν της γυναίκας του, το (L)eonora) . Έγραψε πρώτα το L και αργότερα συμπλήρωσε το όνομά της Γεγονός είναι ότι μετά τη συνταξιοδότηση του Wragge , η πρακτική της ονομασίας κυκλώνων θα έπαυε για εξήντα χρόνια για να συνεχιστεί αργότερα επίσημα από τον Διεθνή Μετεωρολογικό Οργανισμό WMO
ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΥΚΛΩΝΩΝ ΣΕ ΒΙΒΛΙΟ, ΤΑΙΝΙΑ ΚΑΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ
Κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, η πρακτική της ονομασίας των τυφώνων έγινε ευρέως διαδεδομένη στις συζητήσεις μεταξύ των μετεωρολόγων, ιδιαίτερα των μετεωρολόγων του Στρατού και του Πολεμικού Ναυτικού που σχεδίαζαν τις κινήσεις των καταιγίδων στις μεγάλες εκτάσεις του Ειρηνικού Ωκεανού.
Το 1953, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν το σχέδιο διαρκείας δύο ετών για να ονομάσουν θύελλες με φωνητικό αλφάβητο (Able, Baker, Charlie) όταν εισήχθη ένας άλλος νέος τρόπος ονοματοδοσίας Εκείνη τη χρονιά, οι Ηνωμένες Πολιτείες άρχισαν να χρησιμοποιούν γυναικεία ονόματα για καταιγίδες. Κατά τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 διαμαρτυρήθηκε το φεμινιστικό κίνημα που δίνονταν μόνο γυναικεία ονόματα και έτσι ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται και τα ανδρικά ονόματα . Από το 1979 συμπεριλήφθηκαν σε λίστες για τον Ατλαντικό και τον Κόλπο του Μεξικού και ανδρικά και γυναικεία ονόματα
Άλλες ονομασίες βέβαια έχουν στην Αμερική, άλλες δίνει το Κέντρο Τυφώνων στην Ινδία, άλλες το Κέντρο στην Ιαπωνία. Επειδή βλέπουμε συνεχώς την ιστορία να επαναλαμβάνεται από πλευράς των κακοκαιριών, και η τρωτότητα των πολιτών να βαίνει αυξανόμενη η ονοματοδοσία των συστημάτων μπορεί να θέτει κάποιους κανόνες αλλά το κυρίότερο είναι οτι πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι όχι μόνο ως προς την αντιμετώπισή τους αλλά να δώσουμε προτεραιότητεα στην εγκυρότητα των προγνώσεων και αμεσότητα λήψης της πληροφόρηασης των προειδοποιήσεων προς τους πολίτες και την ευαισθητοποίηση όλων στα θέματα του κλίματος και της προστασίας του περιβάλλοντος