Πώς θα είναι ο καιρός μέχρι τον 15αύγουστο
Με θερμοκρασίες λίγο κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα κυλήσει ο καιρός το πρώτο 15θήμερο του Αυγούστου και χωρίς απότομες μεταβολές, ενώ οι βροχοπτώσεις θα είναι αυξημένες καθώς θα διατηρηθεί ο άστατος καιρός στα ηπειρωτικά και κυρίως στα βόρεια.
- 29 Ιουλίου 2018 10:00
Πριν από δυο περίπου εβδομάδες στις 16 Ιουλίου είχαμε αναφερθεί με άρθρο μας σε μια μεσοπρόθεσμη τάση του καιρού με 15θήμερο ορίζοντα και είχαμε επισημάνει τα δύο θερμοκρασιακά ακρότατα του καιρού, αλλά και την έντονη αστάθεια μετά τις 23 του μηνός, γεγονότα τα οποία επαληθεύτηκαν. Το ίδιο πράγμα θα κάνουμε και τώρα και θα επισημάνουμε για άλλη μια φορά, ότι με αυτόν τον τρόπο απεικονίζουμε κυρίως την τάση παρά την πρόγνωση του καιρού.
Για να γίνει αυτό κατανοητό παρατηρούμε ότι τα προγνωστικά του καιρού που είχαμε τις αρχές του μήνα μας έδιναν την τάση για περισσότερες βροχοπτώσεις κυρίως στα βόρεια, αλλά δεν μπόρεσαν να “πιάσουν” τις έντονες βροχοπτώσεις που είχαμε στην Αττική ειδικά το προηγούμενο πενθήμερο.
Αν δείτε για παράδειγμα τα στατιστικά του Ιουλίου στο Τατόι θα παρατηρήσετε ότι κατά μέσο όρο όλο τον Ιούλιο σημειώνονται 10 mm βροχής, ενώ τα ποσά που σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες ήταν πολλαπλάσια.
Η τάση των βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών την πρώτη εβδομάδα
Ο χάρτης που ακολουθεί μας απεικονίζει την απόκλιση του υετού από την μέση τιμή που παρατηρείται τον μήνα και αφορά την εβδομάδα 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου.
Με μια πρώτη ματιά καθίσταται σαφές ότι προβλέπονται τιμές υετού πάνω από τα συνήθη επίπεδα σε όλα τα ηπειρωτικά καθώς και σε ένα τμήμα του Βορείου Αιγαίου. Οι τιμές αυτές που φτάνουν τοπικά στη Βόρεια Ελλάδα τα 25 με 40 mm βροχής, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι σε πολλές περιοχές προβλέπεται βροχόπτωση δύο και 3 φορές παραπάνω απ’ ότι σημειώνεται όλο το μήνα.
Ο χάρτης που ακολουθεί μας απεικονίζει την απόκλιση των θερμοκρασιών από την μέση τιμή που παρατηρείται τον μήνα και αφορά την εβδομάδα 30 Ιουλίου έως 5 Αυγούστου.
Κατά 1 περίπου βαθμό κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου στη χώρα μας αλλά και σε μεγάλο μέρος της Βαλκανικής καθώς και στη Νότια Ιταλία. Στο εσωτερικό της ηπειρωτικής Ελλάδος η απόκλιση τοπικά θα φτάνει τον 1,5 βαθμό Κελσίου. Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά, ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες.
Η τάση των βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών τη δεύτερη εβδομάδα
Ο χάρτης που ακολουθεί μας απεικονίζει την απόκλιση του υετού από την μέση τιμή που παρατηρείται τον μήνα και αφορά την εβδομάδα 6 έως 12 Αυγούστου 2018.
Με μια πρώτη ματιά παρατηρούμε ότι εμφανίζονται αυξημένα ποσά βροχοπτώσεων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και σε όλη τη νότια Ευρώπη. Ιδιαίτερα αυξημένα ποσά προβλέπονται στην Ιταλία στο Τυρρηνικό πέλαγος. Στη χώρα μας τιμές έως και 10 mm πάνω από την κανονική τιμή παρουσιάζονται στα Β και στα υπόλοιπα έως 5 mm.
Ο χάρτης που ακολουθεί μας απεικονίζει την απόκλιση των θερμοκρασιών από την μέση τιμή που παρατηρείται τον μήνα και αφορά την εβδομάδα από 6 έως 12 Αυγούστου 2018.
Κατά 0,5 -1 περίπου βαθμό κάτω από τα κανονικά επίπεδα θα κυμανθεί η θερμοκρασία την δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου στη χώρα μας.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι θερμοκρασίες θα κυμαίνονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά, ιδιαίτερα στις Σκανδιναβικές χώρες, όπως αναφέρθηκε και για την πρώτη εβδομάδα.
Η τάση των βροχοπτώσεων και θερμοκρασιών την τρίτη εβδομάδα
Ο χάρτης που ακολουθεί μας απεικονίζει την απόκλιση του υετού από την μέση τιμή που παρατηρείται τον μήνα και αφορά την εβδομάδα από 13 έως 19 Αυγούστου 2018.
Θα διατηρηθούν οι βροχοπτώσεις σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά σε όλην την ηπειρωτική Ελλάδα και το Βόρειο Αιγαίο, με τιμές έως και 10 χιλιοστά πάνω από τη μέση τιμή. Ιδιαίτερα αυξημένα ποσά βροχοπτώσεων θα έχει όλη η Νότια Ευρώπη και κυρίως η Ισπανία, η Νότια Γαλλία, η Ιταλία και τα Βόρεια Βαλκάνια.
Ο χάρτης που ακολουθεί μας απεικονίζει την απόκλιση των θερμοκρασιών από την μέση τιμή που παρατηρείται τον μήνα και αφορά την εβδομάδα από 13 έως 19 Αυγούστου 2018.
Διατηρούνται και την τρίτη εβδομάδα οι θερμοκρασίες κατά 0,5 -1 περίπου βαθμό κάτω από τα κανονικά επίπεδα, απόκλιση όμως που δεν χαρακτηρίζεται σημαντική.
Στην υπόλοιπη Ευρώπη οι θερμοκρασίες θα συνεχίσουν να κυμαίνονται σε επίπεδα πάνω από τα κανονικά.
Η τάση του καιρού για Αθήνα και Θεσσαλονίκη
Με μια γρήγορη ματιά καταλαβαίνουμε ότι η θερμοκρασία στην στάθμη των 850 h Pa (κατ επέκταση και στην επιφάνεια) δεν προβλέπεται να μεταβληθεί σημαντικά στην Αθήνα. Λίγα ποσά υετού προβλέπονται μόνο στις 30 Ιουλίου, ενώ τις επόμενες ημέρες δεν προβλέπονται βροχές.
Η 10ημερη πρόγνωση για την Αθήνα απεικονίζεται παρακάτω και δεν παρουσιάζονται θερμοκρασίες πάνω από 34 βαθμούς. Μικρή πτώση της θερμοκρασίας προβλέπεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, καθώς θα επικρατήσει μελτέμι στο Αιγαίο, το οποίο θα επηρεάσει και την Αττική.
Η τάση μεταβολής της θερμοκρασίας για την Θεσσαλονίκη το επόμενο 15 ήμερο είναι περίπου ίδια με της Αθήνας, αν και εκεί προβλέπονται ελαφρώς υψηλότερες τιμές της θερμοκρασίας (21 βαθμοί στα 850 h Pa), δηλαδή περί τους 35 με 36 βαθμούς Κελσίου στην επιφάνεια. Κυριότερο όμως χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι η αστάθεια με αρκετές βροχές σχεδόν όλη την ερχόμενη εβδομάδα.
Αυτό παρουσιάζεται ευκρινέστερα στο παρακάτω μετεώγραμμα με την 10ημερη πρόγνωση του καιρού.
Από πλευράς ανέμων μελετώντας την κυκλοφορία των βαρομετρικών συστημάτων διαφαίνεται η πρώτη Αυγουστιάτικη επίσκεψη του μελτεμιού στο Αιγαίο στο τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.
Κλείνοντας θα επισημάνω για άλλη μια φορά ότι οι προγνώσεις πέρας της εβδομάδος εξακολουθούν να είναι επισφαλείς και γιαυτό πάντοτε σας συνιστώ τις προγνώσεις με εβδομαδιαίο ορίζοντα που εκδίδονται από την ΕΜΥ και οι οποίες περιέχουν όποτε χρειαστεί τις έκτακτες προειδοποιήσεις για το καινό σε περιπτώσεις όπου προβλέπονται έντονα φαινόμενα.