Rex Block: Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που έρχεται στην Ευρώπη

Rex Block: Το σπάνιο μετεωρολογικό φαινόμενο που έρχεται στην Ευρώπη
Φουρτουνιασμένη θάλασσα στο Πήλιο Eurokinissi

Τι είναι το Rex Block που θα γίνει ιδιαίτερα αισθητό στη βορειοδυτική Ευρώπη. Τι αναμένεται στη χώρα μας. Ο διευθυντής της ΕΜΥ Θοδωρής Κολυδάς αναλύει στο News 24/7 το φαινόμενο.

Ένας πολύ ισχυρός αντικυκλώνας θα αναπτυχθεί στη βορειοδυτική Ευρώπη το επόμενο διήμερο, που σε συνδυασμό με το βαρομετρικό χαμηλό στην περιοχή της Ισπανίας και της δυτικής Μεσογείου θα δημιουργήσουν διάταξη εμποδισμού με την ονομασία Rex Block. Όταν πριν από 3 χρόνια αναφερόμουν σε ανάλογο φαινόμενο που είχε δημιουργηθεί στην ανατολική Ευρώπη είχε προκληθεί ένας άνευ λόγου πανικός στα ΜΜΕ που όλοι ανέφεραν ότι θα μας επηρεάσει το…φοβερό και τρομερό Rex Block! Πολύ λίγα μέσα ενδιαφέρθηκαν να εξετάσουν σε βάθος το φαινόμενο και ένα εξ αυτών ήταν το News 24/7 στο οποίο ανέλυσα την κατάσταση που θα επικρατούσε. Το ίδιο θα κάνω και τώρα.

Αρχικά θέλω να σας ενημερώσω ότι το Met Office στους προγνωστικούς του χάρτες δίνει τιμές βαρομετρικής πίεσης στον αντικυκλώνα που τις επόμενες ημέρες φτάνουν τα 1050 hPa. Η τιμή αυτή είναι πολύ υψηλή και όχι τόσο συνηθισμένη για το Ηνωμένο βασίλειο. Όπως μπορείτε να δείτε παρακάτω η τελευταία φορά που καταγράφηκε ατμ. πίεση πάνω από 1050 hPa ήταν το 1957.

Στον παραπάνω πίνακα μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης ότι η υψηλότερη τιμή ήταν 1053.6 hPa και σημειώθηκε στις 31 Ιανουαρίου του 1902 στο Αberdeen.

Στο σημείο αυτό νομίζω ότι αξίζει να αναφέρουμε επίσης ότι η υψηλότερη τιμή πίεσης που έχει παρατηρηθεί στην Ευρώπη ήταν στις 23 Ιανουαρίου 1902 με 1070 hPa στην Λετονία.

Τι σημαίνουν όλα αυτά

Αρχικά πρέπει να σας σημειώσω ότι ήδη έχει αρχίσει να γίνεται λόγος για τις τόσο υψηλές πιέσεις στην Αγγλία και γι’ αυτό σας δίνω κάποια ιστορικά δεδομένα για το σπάνιο αυτό γεγονός, αν βέβαια αυτό επαληθευτεί. Η ερχόμενη Δευτέρα δεν είναι μακριά!

Ας δούμε συνοπτικά τι μπορεί να μας φέρει ένας αντικυκλώνας. Στην Ευρώπη υπάρχουν δύο αντικυκλώνες. Ο Αζορικός και ο Σιβηρικός αντικυκλώνας, που είναι στάσιμοι αντικυκλώνες. Αυτά τα δύο κέντρα υψηλών πιέσεων καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το κλίμα τόσο της χώρας μας, όσο και ολόκληρης της Ευρώπης κατά τους χειμερινούς μήνες. Από την θέση τους εξαρτάται επίσης και η κατάβαση των ψυχρών μαζών από βορειότερα, με συνέπεια τις χιονοπτώσεις στην χώρα μας.

Η θέση του Αζορικού είναι περίπου πάνω από τις Νήσους Αζόρες δυτικά της Πορτογαλίας. Συνήθως η έκτασή του είναι περιορισμένη, ωστόσο υπάρχουν και περιπτώσεις όπως τον Νοέμβριο του 2015 και τον Οκτώβριο του 2016, όπου πήρε αρκετά μεγάλες διαστάσεις και έφτασε ως την χώρα μας. Όπως και με όλους τους αντικυκλώνες, όταν αυτός επηρεάζει μια περιοχή, εκεί επικρατεί καλοκαιρία και σχετικά υψηλές θερμοκρασίες. Ο Αζορικός αντικυκλώνας, κατά τους χειμερινούς μήνες μετατοπίζεται λίγο βορειότερα, ενώ κάτω από ευνοϊκές συνθήκες σχηματίζει σφήνες υψηλών πιέσεων (ridge), οι οποίες με την σειρά τους ωθούν το πολικό αεροχείμαρρο (Jet Stream) προς την Ευρώπη. Όντας ο αντικυκλώνας ανατολικότερα, ο πολικός αεροχείμαρρος διασχίζει την Ευρώπη επίσης από πιο ανατολικά, φτάνοντας ως τα Βαλκάνια και την χώρα μας.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΟΛΙΚΟΥ ΑΕΡΟΧΕΙΜΜΑΡΟΥ

Μπορούμε να διακρίνουμε 2 καταβάσεις του πολικού αεροχειμμάρου που με τα μέχρι στιγμής στοιχεία δεν φαίνεται να προκαλούν περισσότερο κρύο από αυτό που ήδη βιώνουμε. Τα ίδια περίπου συμπεράσματα προκύπτουν και για την πορεία της θερμοκρασίας, περίπου μέχρι και το τέλος της ερχόμενης εβδομάδος.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΘΕΡΜΟΚΡΑΣΙΑΣ ΣΤΑ 850

Από εκεί και πέρα, λαμβάνοντας υπόψιν αυτό το μπλοκάρισμα των αερίων μαζών, η προγνωσιμότητα της ατμόσφαιρας δεν μας αφήνει περιθώρια για παραπάνω σκέψεις. Αυτό διακρίνεται στο παρακάτω μετεώγραμμα για την Αθήνα.

Διακρίνονται τα δύο κρύα κύματα, όχι όμως ιδιαίτερα σημαντικά, ενώ αργότερα υπάρχει η τάση για άνοδο της θερμοκρασίας. Περισσότερες υποθέσεις δεν μπορούμε να κάνουμε παραπέρα, καθότι όλα τα σενάρια είναι επισφαλή (δείτε πόσο μεγάλες αποκλίσεις παρουσιάζον τα διάφορα “σενάρια” θερμοκρασιών).

Τις επόμενες ημέρες θα σας δώσουμε με σαφήνεια την περαιτέρω εξέλιξη του καιρού με νεότερα δεδομένα τηρώντας τους κανόνες της επιστήμης μας.

Μπορεί ο καιρός να αποτελεί “είδηση” , δεν χρειάζεται όμως να γίνεται πάντοτε “πρώτη”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα