Στην Ινδονησία βασανίζουν τις διεμφυλικές γυναίκες για να γίνουν άνδρες

Στην Ινδονησία βασανίζουν τις διεμφυλικές γυναίκες για να γίνουν άνδρες
In this Tuesday, May 23, 2017, photo, a Shariah law official whips one of two men convicted of gay sex during a public caning outside a mosque in Banda Aceh, Aceh province Indonesia. More than a thousand people packed a mosque courtyard Tuesday to witness the caning. (AP Photo/Heri Juanda, File) AP

Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων συνεχίζονται στην Ινδονησία. Τις τελευταίες ημέρες γίνονται επιδρομές σε μέρη στα οποία εργάζονται transgenders γυναίκες. Διαβάστε την τρομακτική μεθοδολογία των αρχών

Τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι μια έννοια άγνωστη για την Ινδονησία -έθνος με τους περισσότερους Μουσουλμάνους κατοίκους. Στην έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, για την περιοχή και την περίοδο 2016-17, αναφέρθηκε πως “οι ευρείς και αόριστα διατυπωμένοι νόμοι χρησιμοποιούνται για να περιορίσουν (αυθαίρετα) την ελευθερία της έκφρασης, τις ειρηνικές συγκεντρώσεις. Δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα μειονοτήτων (θρησκευτικών ή άλλων), οι οποίες δέχονται παρενοχλήσεις, εκφοβισμούς και επιθέσεις.

Όσοι αντιδρούν, συλλαμβάνονται (χωρίς ένταλμα) ως “επαναστάτες”, βάσει νόμου του ποινικού δικαίου. Σε αυτόν ανήκουν η πώληση αλκοόλ, ο τζόγος, οι ομοφυλοφιλικές σχέσεις, ακόμα και η δημόσια παρουσία ζευγαριών που δεν έχουν παντρευτεί ή δεν είναι συγγενείς και η τιμωρία είναι αυτή που θα δείτε στη φωτογραφία.



Ναι, δημόσιο μαστίγωμα

Στα μέσα ανάκρισης των αρχών ανήκει ο βασανισμός -μέχρι θανάτου. Παρά τις δεσμεύσεις των αρχών, πως θα επιλύσουν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων του παρελθόντος, εκατομμύρια θύματα και οι οικογένειες τους εξακολουθούν να στερούνται της αλήθειας, της δικαιοσύνης και της αποκατάστασης. Υπήρξαν αναφορές παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από δυνάμεις ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των παράνομων δολοφονιών και τη χρήση υπερβολικής ή περιττής βίας. Τουλάχιστον 38 αντιρρησίες συνείδησης παραμένουν στη φυλακή. Τέσσερις εκτελέστηκαν.

Το LGBT κίνημα είναι πιο επικίνδυνη από πυρηνικό πόλεμο

Οι διακρίσεις που αφορούν την LGBT (lesbian, gay, bisexual, transgender) κοινότητα αυξήθηκαν, καθώς οι αξιωματούχοι έκαναν χονδροειδείς, ανακριβείς ή παραπλανητικές δηλώσεις τον Γενάρη, για λόγους “υπεράσπισης της δημόσιας ηθικής και της δημόσιας ασφάλειας”. Η ομοφυλοφιλία επιτρέπεται -θεωρητικά- σε όλα τα μέρη, πλην της Aceh (την έχει ποινικοποιήσει από το 2014) περιφέρεια που ανήκει στο νησί Sumatra και τελεί (και) υπό τον ισλαμικό νόμο από το 2001.

Ήταν κάτι που αποδέχθηκε, ώστε να αποκτήσει την αυτονομία της -καταστέλλοντας την όποια διάθεση για εξέγερση. Αυτό σημαίνει πως -όπως άλλες 34 περιφέρειες του έθνους- μπορεί να ‘χει το δικό της ποινικό δίκαιο, παράλληλα με τον Ισλαμικό νόμο (βλ. ισλαμικός θρησκευτικός κώδικας διαβίωσης, εμπνευσμένος από το Κοράνι, που χρησιμοποιείται ως αναφορά στο ισλαμικό δίκαιο).

Το 93% αρνείται να δεχθεί την ομοφυλοφιλία

Σε όλη την άλλη χώρα ωστόσο, χρησιμοποιούν το νόμο για την πορνογραφία ώστε να διώκουν τους ομοφυλόφιλους και διεμφυλικούς, ενώ μέλος της κυβέρνησης και για την ακρίβεια, ο Υπουργός Αμύνης, Ryamizard Ryacudu χαρακτήρισε (στο πρακτορείο Antara) τo LGBT κίνημα “ πιο επικίνδυνο και από πυρηνικό πόλεμο. Σε περίπτωση πυρηνικού πολέμου, αν μια βόμβα πέσει στην Jakarta, η περιοχή μας δεν θα επηρεαστεί. Αν όμως, αναγνωρίσουμε τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, θα εξαφανιστεί αμέσως ο κόσμος όπως τον γνωρίζουμε”. 

Για την ιστορία, έρευνα που διενεργήθηκε το 2013, το 93% των κατοίκων είχε πει πως αρνείται να δεχθεί την ομοφυλοφιλία. Τον Ιούνιο του 2017 η κυβέρνηση ψήφισε εναντίον της λύσης από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ και του Γενικού Συμβουλίου των Ηνωμένων Εθνών, ώστε να μην οριστεί ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που θα ερευνούσε τις διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού και ταυτότητας φύλου.

Δεν μπορούμε να δεχθούμε αυτά τα ομοφυλοφιλικά σκουπίδια της κοινωνίας

Αυτό που ισχύει από τον πρώτο μήνα του 2018 είναι οι επιδρομές σε σαλόνια ομορφιάς, στα οποία εργάζονται transgenders γυναίκες που στη γλώσσα τους λέγονται “waria”. Η τελευταία έγινε την Κυριακή 28/1, σε πέντε σαλόνια ομορφιάς στην περιφέρεια Aceh, με την αστυνομία να συλλαμβάνει τις διεμφυλικές γυναίκες, με την κατηγορία ότι ενόχλησαν αγόρια -και άρα παραβίασαν τους θρησκευτικούς νόμους της περιοχής. Τα όργανα ξύρισαν τα μαλλιά των transgenders, τους ανάγκασαν  να ντυθούν με ρούχα του βιολογικού τους φύλου και να μιλούν με μπάσα φωνή.

Όπως δήλωσε ο αρχηγός αστυνομίας της περιοχής, Ahmad Untung Surianata στο πρακτορείο Antara “ τους κοουτσάρουμε ώστε να γίνουν άνδρες. Τα “πιστεύω” μας διαφωνούν με αυτήν την αρρώστια που εξαπλώνεται. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε αυτά τα ομοφυλοφιλικά σκουπίδια της κοινωνίας, ούτε και τους επισκέπτες των σαλονιών τους”. Πώς όμως, γίνεται το μάθημα αλλαγής φύλου;



Credit: North Aceh Police

Έβαλαν τις συλληφθείσες (για τον υπόλοιπο κόσμο, συλληφθέντες για εκείνους) να τρέχουν για ώρα και να τραγουδούν με ένταση “ μέχρι να βγουν οι ανδρικές φωνές τους στην επιφάνεια”. Η κράτηση διαρκεί τρεις ημέρες ” κατά τη διάρκεια των οποίων τους δίνουμε συμβουλές και τους προπονούμε. Πάει καλά η μέθοδος, διότι τώρα συμπεριφέρονται ως άνδρες“. Όπως ο αστυνομικός μιλούσε στο BBC, διέκοψε και φώναξε “είσαι ακόμα waria;”, πριν γελάσει και επιστρέψει στην τηλεφωνική συνομιλία. Από μέσα ακούστηκαν ξεψυχισμένες φωνές, που συμφωνούσαν με τον δήμιο τους.

Είπε πως ” οι επιδρομές ανήκουν στο πλαίσιο εκστρατείας για την αποτροπή της δυσμενούς επίδρασης των LGBT, στην επόμενη γενιά, με τίτλο “Anti Moral Illness” (εναντίον της αρρώστιας των ηθών). Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα, για περαιτέρω καθοδήγηση”, που όπως πιθανόν να ‘χετε φανταστεί είναι απάνθρωπη και εξευτελιστική. Όπως φυσικά, είναι και παράνομη, με τη Διεθνή Αμνηστία να ζητά το άμεσο τέλος της διαδικασίας “κ αθώς η αστυνομία είναι υπεύθυνη για να προστατεύει τους πάντες, όχι να εξευτελίζει εκείνους που θέλει και να παραβιάζει τα δικαιώματα τους”.

Συνέχισε τονίζοντας ότι “ η επιχείρηση αυτή ήταν η απάντηση της αστυνομίας στις διαμαρτυρίες πως γυναίκες, σε αυτά τα σαλόνια ομορφιάς, παρέχουν δωρεάν τις υπηρεσίες τους σε έφηβους, ενώ κάποιοι μίλησαν και για χρήση ναρκωτικών ουσιών στην περιοχή”. Αρνήθηκε κάθε υπόνοια για επέμβαση εναντίον της LGBT κοινότητας.



Credit: North Aceh Police

Ο Andreas Harsono, ερευνητής του οργανισμού Human Rights Watch εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία αποκάλυψε πως “ η επιδρομή εναντίον transgender γυναικών ήταν προϊόν προκατάληψης” προσθέτοντας πως “μόνο το 2017 περί τα 300 μέλη της LGBT κοινότητας συνελήφθησαν στην Ινδονησία”. Τον Μάιο του 2017, δυο νέοι άνδρες δέχθηκαν δημόσιο μαστίγωμα (πάνω από 80 χτυπήματα έκαστος), διότι είχαν κριθεί ένοχοι ομοφυλοφιλικής σχέσης. Τους “έπιασε” γείτονας που μπούκαρε στο σπίτι τους, με κάμερα -όχι, αυτός δεν συνελήφθη.

Οι διεθνείς οργανισμοί για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζήτησαν την άμεση απελευθέρωση των συλληφθεισών και την εντολή για να διενεργηθεί έρευνα από την Επιτροπή της Εθνικής Αστυνομίας. Κάτι που δύσκολα θα γίνει.

Credit: AP

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα