Τα δύο πρόσωπα του καιρού σε Ευρώπη και Αμερική

Τα δύο πρόσωπα του καιρού σε Ευρώπη και Αμερική
Δορυφορική εικόνα απεικονίζει τα μετεωρολογικά συστήματα σε ολόκληρη τη Βόρεια Αμερική NOAA / AP IMAGES

Πώς εξηγείται το γεγονός ότι στην Αμερική καταγράφονται πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, ενώ την ίδια στιγμή η Ευρώπη βιώνει μια από τις θερμότερες περιόδους για αυτή την εποχή.

Δύο ακραίες καταστάσεις έχουν διαμορφωθεί σε Βόρεια Αμερική και Ευρώπη με τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες στην Αμερική, ενώ στον αντίποδα η Ευρώπη βιώνει μια από τις θερμότερες περιόδους για τέλη Δεκεμβρίου. Στη Γαλλία έχουν καταρριφθεί ρεκόρ θερμοκρασίας για τον μήνα Δεκέμβριο και τα θερμόμετρα στη νότια ηπειρωτική Γαλλία και την Κορσική έδειξαν σε 5 μετεωρολογικούς σταθμούς πάνω από 23°C.

Οι υψηλές θερμοκρασίες επηρεάζουν μεγάλο μέρος και της υπόλοιπης ηπειρωτικής Ευρώπης. Ο χάρτης δείχνει την απόκλιση της μέγιστης ημερήσιας θερμοκρασίας του Σαββάτου από τις κανονικές τιμές των τελευταίων 20 ετών.

Το πρώτο εύλογο ερώτημα που γεννιέται στον καθένα μας, είναι γιατί υπάρχουν τόσο ακραίες καταστάσεις τόσο στην Αμερική όσο και στην Ευρώπη και ο καιρός παρουσιάζει δύο διαφορετικά πρόσωπα. Η άμεση απάντηση δίνεται στο παρακάτω σχήμα και έχει να κάνει με την ροή της ατμόσφαιρας στις ανώτερες στάθμες της ατμόσφαιρας. Έχουμε εξηγήσει στο παρελθόν την έννοια του αεροχειμάρρου (Jet stream) ο οποίος μοιάζει με ένα μακρόστενο σωληνωτό ρεύμα με πολύ ισχυρούς ανέμoυς σε μεγάλα υψόμετρα. Οι αεροχείμαρροι δημιουργούνται από συνδυασμό της ατμοσφαιρικής θέρμανσης και της περιστροφής του πλανήτη γύρω από τον άξονά του.

Η ροή της ατμόσφαιρας τις τελευταίες μέρες είναι τέτοια που ευνοεί την κατάβαση αρκτικών αερίων μαζών στην Αμερική, ενώ αντίθετα η νοτιοδυτική ροή πάνω από την Ευρώπη εμποδίζει τις ψυχρές μάζες που υπάρχουν στα βόρεια να κατέλθουν νοτιότερα.

Το παρακάτω βίντεο μας περιγράφει αναλυτικά την κίνηση των αερίων μαζών τόσο πάνω από την Ευρώπη όσο και πάνω από τη Βόρεια Αμερική.

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα οι υψηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν υψηλές στην Ευρώπη και μέχρι τις αρχές του νέου έτους, με κάποια πρόσκαιρα διαλλείματα ενώ στην περιοχή μας υπάρχει πτωτική τάση μετά την Πρωτοχρονιά.

Οι βροχές πάντως προβλέπονται να είναι λίγες , λόγω του ισχυρού αντικυκλώνα που έχει αναπτυχθεί και όπως αναφέραμε προηγουμένως οριοθετείται από την θέση του αεροχειμάρρου.

Αναλυτικά τα προβλεπόμενα ύψη υετού για το επόμενο 10ημερο. Στη χώρα μας υπάρχει τάση να έρθουν βροχές λίγο μετά την Πρωτοχρονιά.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα