Το φτυάρισμα του χιονιού είναι η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα που μπορεί να κάνει άνθρωπος
Διαβάζεται σε 3'Το φτυάρισμα του χιονιού δεν είναι για όλους. Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν πιάσετε δουλειά.
- 12 Ιανουαρίου 2024 10:44
Πριν «πέσει» χιόνι σε όλη την Ελλάδα και παραστεί ανάγκη απομάκρυνσης του (εκτός και αν θέλετε να περιμένετε το Δήμο σας να κάνει τη δουλειά), κρίναμε πως έχει ένα νόημα να διευκρινίσουμε πως το φτυάρισμα του είναι επίπονη δραστηριότητα, για όλο το σώμα.
Επιστήμονες έχουν εξηγήσει πως αντιστοιχεί σε προπόνηση μέτριας έντασης, ανάλογα με το πόσο το ‘χει στρώσει (πόσο έντονη είναι η χιονόπτωση) και πόσα μέτρα καθαρίζουμε.
Προφανώς και σε κάθε περίπτωση, παίζει σημαντικό ρόλο η φυσική κατάσταση του ανθρώπου που έχει το φτυάρι στα χέρια του.
Έρευνα έχει συσχετίσει τη διαδικασία με αυξημένα καρδιαγγειακά συμβάντα, ιδιαίτερα μετά από έντονες χιονοπτώσεις. Εργασία που έγινε στις ΗΠΑ από το 1990 έως το 2006 έδειξε πως περί τα 195.000 άτομα πήγαν στα επείγοντα, για τραυματισμούς και ιατρικά έκτακτα από το φτυάρισμα χιονιού.
Το 6.7% αντιμετώπισε θέματα στην καρδιά.
Οι νεκροί ήταν 1.647.
ΤΙ ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΣΤΟ ΣΩΜΑ ΜΑΣ ΟΤΑΝ ΦΤΥΑΡΙΖΟΥΜΕ ΧΙΟΝΙ
O Barry Franklin, καθηγητής και διευθυντής προληπτικής καρδιολογίας και καρδιακής αποκατάστασης στο Corewell Health William Beaumont University Hospital, είπε στην Washington Post πως θεωρεί πως το φτυάρισμα χιονιού είναι η πιο επικίνδυνη δραστηριότητα που μπορεί να κάνει άνθρωπος.
Ακολουθούν ευρήματα σχετικών μελετών που δικαιολογούν την άποψη του.
- Επειδή η κίνηση είναι πιο επίπονη στα άνω άκρα, ασκείται περισσότερο άγχος στην καρδιά και τους πνεύμονες. Πράγμα επικίνδυνο, ιδιαίτερα αν υπάρχουν υποκείμενα θέματα υγείας.
- Δοκιμάζονται οι μύες στην πλάτη, στα χέρια, αλλά και στα πόδια που βάζουν αντίσταση. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και ακαμψία.
- Το ακίνητο των ποδιών και η σταθερή όρθια θέση μπορούν να προκαλέσουν τη συγκέντρωση του αίματος στα κάτω άκρα. Κατά συνέπεια, η καρδιά στερείται οξυγονωμένου αίματος.
- Συνηθίζουμε να κρατάμε την αναπνοή μας όταν δυσκολευόμαστε να εκτελέσουμε μια σωματική δραστηριότητα. Έτσι προκαλείται δυσανάλογη αύξηση του καρδιακού ρυθμού και της αρτηριακής πίεσης.
- Η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί να προκαλέσει συστολή των αιμοφόρων αγγείων, περιορίζοντας τη ροή του αίματος στην καρδιά και αυξάνοντας την αρτηριακή πίεση. Υπάρχει και ο κίνδυνος υποθερμίας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΙΝ ΠΙΑΣΟΥΜΕ ΔΟΥΛΕΙΑ
Πώς κάνουμε ένα ‘ζέσταμα’ πριν αρχίσουμε την όποια προπόνηση στο γυμναστήριο ή στο σπίτι; Έτσι πρέπει να ‘ζεστάνουμε’ τους μυς μας, πριν πιάσουμε το φτυάρι στα χέρια. Αρκούν κάποιες διατάσεις ή να περπατήσουμε για λίγη ώρα.
Είναι αναγκαία τα συχνά διαλείμματα. Πιο συγκεκριμένα, ανά 15-20 λεπτά πρέπει να ξεκουράζεστε.
Η σωστή τεχνική (που μας απαλλάσσει από ενοχλήσεις και πόνο) έχει στο επίκεντρο τα λυγισμένα γόνατα. Όχι το σκύψιμο (λύγισμα μέσης). Επίσης, προτείνεται να σπρώχνουμε το χιόνι και όχι να το σηκώνουμε μέσα στο φτυάρι.
Προφανώς και πρέπει να ντυθούμε ζεστά, για να κρατήσουμε μακριά την υποθερμία και να πίνουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα νερό, για να μην αφυδατωθούμε.
Εξυπακούεται πως όσοι έχουν υποκείμενες παθήσεις υγείας, είναι χρήσιμο να αποφύγουν τη συγκίνηση.