Άγιος Παντελεήμονας: Ο νόμος για την ταυτότητα φύλου και πώς αποσιωπήθηκε στην δολοφονία της Άννας
Τι λέει η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη στο NEWS 24/7 για τη δολοφονία της Άννας - Τα επικοινωνιακά λάθη της ΕΛΑΣ - Τι προβλέπει αναλυτικά η νομολογία που διέπει τα ζητήματα προσδιορισμού φύλου.
- 11 Ιουλίου 2023 14:03
Θλίψη έχει προκαλέσει η είδηση της στυγερής δολοφονίας 45χρονης τρανς γυναίκας, κουβανικής καταγωγής, η οποία βρέθηκε δολοφονημένη το απόγευμα της Δευτέρας σε διαμέρισμα στην οδό Φυλής, στον Άγιο Παντελεήμονα.
Η Άννα, όπως ήταν το όνομά της, εντοπίστηκε νεκρή, σε ισόγειο διαμέρισμα στην περιοχή του Αγ. Παντελεήμονα, στην οδό Φυλής και Μαγνησίας. Τα τραύματα στο άψυχο σώμα της προκλήθηκαν από αιχμηρό αντικείμενο, πιθανότατα μαχαίρι.
Τη σορό εντόπισε η σπιτονοικοκυρά του θύματος, που πήγε στο διαμέρισμα για να εισπράξει το ενοίκιο. Η σπιτονοικοκυρά ανησύχησε για το γεγονός ότι η Άννα δεν άνοιγε και κάλεσε τις αρχές.
Μαζί με τον ιατροδικαστή, οι αστυνομικοί διεξάγουν έρευνα για να διαπιστώσουν τα ακριβή αίτια του θανάτου της, ενώ προανάκριση ανέλαβε για την υπόθεση η Διεύθυνση Ασφαλείας Αττικής.
Αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι η πρώτη ενημέρωση που προέκυψε από πληροφορίες της ΕΛΑΣ, έκανε λόγο για εντοπισμό “νεκρού άνδρα”.
Η είδηση που κυκλοφόρησε ως τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ανέφερε αρχικά το θύμα ως άνδρα, γεγονός που αποδεικνύει το μέγεθος της άγνοιας -στην καλύτερη περίπτωση- και την έλλειψη ενημέρωσης που υπάρχει στους κόλπους της Αστυνομίας, σχετικά με τις ορθές ορολογίες γύρω από τις ΛΟΑΤΚΙ+ ταυτότητες.
Το misgendering που έγινε για ακόμη μια φορά από την ΕΛΑΣ, αποτελεί μια θλιβερή διαπίστωση για την απαξίωση των τρανς ατόμων και εν προκειμένω και για την απαξίωση του θανάτου του θύματος.
Όταν ένα τρανς άτομο δολοφονείται, αποτελεί μια δεύτερη δολοφονία το να αναφέρεται κανείς στη ζωή και τον θάνατό του χρησιμοποιώντας αντωνυμίες άλλου φύλου, από αυτό που αυτοπροσδιοριζόταν. Αποτελεί προσβολή στη μνήμη του ατόμου και παντελή έλλειψη σεβασμού προς το πρόσωπο που έχει φύγει από τη ζωή.
Ο νόμος του 2017 που επέλεξε να αγνοήσει πλήρως η Αστυνομία
Σύμφωνα με τον νόμο 4491 του 2017, για τη Νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, ένα πρόσωπο έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να το αποκαλούν με τις αντωνυμίες και το όνομα που έχει επιλέξει, ανεξάρτητα από το τι λένε τα επίσημα έγγραφά του.
Παρά το γεγονός ότι η ΕΛΑΣ προφανώς θα διαπίστωσε πως πρόκειται για δολοφονία τρανς γυναίκας, μέσω της ενημέρωσης με την οποία έγινε γνωστό το έγκλημα, οι ελληνικές αρχές επέλεξαν να ενεργήσουν με τρόπο άκρως τρανσφοβικό και να κάνουν λόγο για “δολοφονία κουβανού άνδρα”, πετώντας στα σκουπίδια τον σχετικό νόμο και προσβάλλοντας παράλληλα τη μνήμη της άτυχης Άννας.
Δυστυχώς, παρά τα συμπεριληπτικά σεμινάρια και τα εκπαιδευτικά προγράμματα γύρω από τα ΛΟΑΤΚΙ+ ζητήματα, στα οποία συμμετείχαν το 2022 οι Έλληνες αστυνομικοί, είναι ξεκάθαρο πως δεν έχουν την παραμικρή διάθεση να σεβαστούν ούτε την προσωπικότητα και την ταυτότητα φύλου των πολιτών, αλλά ούτε και τους νόμους του Κράτους.
Παρακάτω, το σχετικό ΦΕΚ:
Μιλώντας στο NEWS 24/7, η Πρόεδρος του ΣΥΔ, Άννα Απέργη, δήλωσε σχετικά με το θλιβερό περιστατικό:
“Δεν υπήρξε σεβασμός στην ταυτότητα φύλου της νεκρής τρανς γυναίκας από την ΕΛΑΣ. Ο νόμος ορίζει ότι πρέπει πάντοτε να γίνεται σεβαστή η ταυτότητα φύλου ενός προσώπου. Πέρα από τον νόμο, υπάρχουν και οι οδηγίες και οι συστάσεις του Συνηγόρου του Πολίτη, όπου στον Οδηγό προς του Δημοσίους Υπαλλήλους, στο κεφάλαιο Ταυτότητα Φύλου, ο συνήγορος τονίζει ότι πρέπει πάντοτε η ταυτότητα φύλου και το όνομα να γίνονται σεβαστά, ακόμη κι αν δεν έχουν μεταβληθεί τα στοιχεία στα επίσημα έγγραφα”.
“Οι αστυνομικοί γνώριζαν πολύ καλά ότι πρόκειται για μια τρανς γυναίκα. Είδαν ότι πρόκειται για δολοφονία διεμφυλικής γυναίκας, ωστόσο την ανέφεραν στο Δελτίο Τύπου τους ως “κουβανό άνδρα”. Κανένας σεβασμός στην ταυτοτική υπόσταση του ατόμου και την ίδια ώρα υπάρχει και προσβολή της μνήμης της νεκρής τρανς γυναίκας”, συνέχισε η Άννα Απέργη.
Ποια ήταν η άτυχη Κουβανή
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η Άννα είχε καταγωγή από την Κούβα, όπου είχε μια δύσκολη ζωή. Η ίδια δεχόταν βία και διακρίσεις για την ταυτότητα φύλου της και πάλευε για την επιβίωση για χρόνια.
Η Άννα αποφάσισε πριν περίπου τέσσερα χρόνια να μεταναστεύσει στην Ελλάδα, με στόχο ένα καλύτερο μέλλον.
Η ίδια λάτρευε τον χορό από παιδί και τα τελευταία χρόνια εργαζόταν στο γνωστό κλαμπ Koukles, όπου χόρευε και έκανε drag show. Εκεί δημιούργησε μια νέα οικογένεια, δίπλα σε άτομα που τη στήριζαν και την αποδεχόντουσαν.
Σημειώνεται ότι έχει πραγματοποιηθεί κάλεσμα για πορεία και παρέμβαση για τη γυναικοκτονία της Άννας, την Τρίτη 11 Ιουλίου, στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Αγίου Παντελεήμονα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις