Ανθρώπινα δικαιώματα: Καταψηφίστηκε η διεύρυνση απαγόρευσης διακρίσεων
Πολλαπλές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η καταψήφιση στη Βουλή, της τροποποίησης του άρθρου του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
- 26 Νοεμβρίου 2019 19:14
Καταψηφίστηκε από τη Βουλή η τροποποίηση του Συντάγματος για την απαγόρευση των διακρίσεων, η οποία προέβλεπε τη ρητή προσθήκη της απαγόρευσης διακρίσεων και βάσει φύλου, ταυτότητας φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού.
Κατά τη διαδικασία, 120 βουλευτές ψήφισαν υπέρ, την ώρα που 170 την καταψήφισαν και 7 δήλωσαν “παρών”.
Η προτεινόμενη τροποποίηση είχε περάσει τον περασμένο Ιανουάριο από την αρμόδια Επιτροπή για τη συνταγματική αναθεώρηση, για την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου με ψήφους βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Γιώργου Μαυρωτά από το Ποτάμι, ενώ είχε καταψηφιστεί από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση, το Σύνταγμα καλύπτει πλήρως και ρητά τα ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, ενώ η ΝΔ είχε απορρίψει οχτώ από τις εννέα αναθεωρητικές ρυθμίσεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Στην ισχύουσα μορφή του, το άρθρο 5 (παρ. 2) του Συντάγματος προβλέπει πως “όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο”.
Η προτεινόμενη τροποποίηση έθετε το ζήτημα για την προσθήκη του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου έτσι ώστε να προβλέπεται στο Σύνταγμα ρητά η απαγόρευση κάθε διάκρισης με μεγαλύτερη σαφήνεια.
Ο ίδιος ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, άσκησε δριμεία κριτική στη ΝΔ για το θέμα της διεύρυνσης των δικαιωμάτων.
Καταδικάζοντας την εξέλιξη αυτή, η Διεθνής Αμνηστία ανακοίνωσε:
“Η Διεθνής Αμνηστία εκφράζει την βαθιά της απογοήτευση για την αποτυχία του ελληνικού κοινοβουλίου να παραπέμψει προς αναθεώρηση το Άρθρο 5, παράγραφος 2, του ελληνικού Συντάγματος, το οποίο εγγυάται την προστασία όλων όσων βρίσκονται στην ελληνική επικράτεια, χωρίς διακρίσεις.
Η αναθεώρηση αυτής της διάταξης θα διασφάλιζε ότι θα εδραιώνονταν και στο Σύνταγμα, οι δεσμεύσεις της Ελλάδας σύμφωνα με τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλα διεθνή όργανα ανθρώπινων δικαιωμάτων, σχετικά με το απαγορευμένο έδαφος διακρίσεων. Είναι πραγματικά ανησυχητικό το γεγονός ότι η Ελλάδα απέτυχε να διευρύνει αυτό το έδαφος, και να συμπεριλάβει το φύλο, την ταυτότητα φύλου, τον σεξουαλικό προσανατολισμό, την αναπηρία, την ηλικία και τη συμμετοχή σε εθνική μειονότητα”.
O Αντώνης Ρέλλας έγραψε στo facebook σχετικά:
“178 ΟΧΙ πήρε η πρόταση αναθεώρησης του Άρθρου 5,2 του Συντάγματος για τη προσθήκη του φύλου, της αναπηρίας, του σεξουαλικού προσανατολισμού, της ταυτότητας και των χαρακτηριστικών φύλου.
Σας ευχαριστούμε θερμά που μας θεωρείτε ανάξιους/ες/α για προστασία από τις διακρίσεις”, σημείωσε ο σκηνοθέτης και ακτιβιστής για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρίες.
Σωτηρόπουλος: Ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα
Η ανάδειξη του θέματος ξεκίνησε από τον δικηγόρο, συνήγορο πολιτών και οργανώσεων σε υποθέσεις παραβίασης ανθρώπινων δικαιωμάτω, Βασίλη Σωτηρόπουλο.
Ο κ. Σωτηρόπουλος γράφει τα εξής σε δική του ανάρτηση στο Facebook:
“Είναι μια ημέρα ήττας για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Ελλάδα. Οι βουλευτές αυτοί παραδέχτηκαν με τον πιο δημόσιο και επίσημο τρόπο ότι δεν εκπροσωπούν όλους τους πολίτες και δεν ενδιαφέρονται για την ίση μεταχείριση των πολιτών, αλλά αντίθετα επικροτούν τις διακρίσεις και προτίθενται να υποδεχθούν νομοθετικές προτάσεις που τις εμβαθύνουν, γιατί αυτό σημαίνει το άρθρο που καταψήφισαν: φρένο στον νομοθέτη.
Οι βουλευτές αυτοί είναι αντίθετοι στις ευρωπαϊκές αξίες όπως έχουν καθιερωθεί στο άρθρο 5β της συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στο άρθρο 21 του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Ομολογούν ότι είναι υπεύθυνοι ατομικά και αναδρομικά, αλλά και για το μέλλον, για όλες τις αυτοκτονίες, τους αποκλεισμούς, την κακοποίηση, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση, τις δολοφονίες, την άρνηση αναγνώρισης υπαρχουσών οικογενειών, τον εργασιακό αποκλεισμό, τον αποκλεισμό από την κοινωνική ασφάλιση και το δημόσιο σύστημα υγείας, τον αποκλεισμό από το εκπαιδευτικό σύστημα, από την συμμετοχή στην πολιτική, κοινωνική και οικονομική ζωή της χώρας, τον σεβασμό τελικά της ανθρώπινης αξίας των λοατκι ανθρώπων.
Αυτοί οι βουλευτές ανήκουν σε μια προγενέστερη περίοδο της ιστορικής εξέλιξης, πολύ πριν τον νεωτερισμό. Πολύ πριν την αποκατάσταση της δημοκρατίας και σαφέστατα πριν την κήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας, πριν από την γαλλική και αμερικανική επανάσταση, ενδεχομένως και πριν από το Βυζάντιο. Είναι τα ημιζωντανά απολιθώματα του ρωμαίου νομοδιδάσκαλου Μοδεστίνου που αναβίωσε πρόσφατα ο Άρειος Πάγος, άλλο «σύγχρονο» φόρουμ αυτό, για να επιβάλει την ερμηνεία του αστικού κώδικα όπως την αντιλαμβάνονταν σε εποχές που δεν υπήρχε ούτε αστικός ούτε κώδικας.
Πείτε μας λίγο ότι δεν χρειάζονται τα πράιντ.
Ότι είναι περιττά τα σωματεία.
Και ότι προσβάλλουν την αισθητική σας”.
Χαρίτσης: Η ΝΔ επιχείρησε να εκμεταλλευτεί μικροκομματικά τη διαδικασία αναθεώρησης
“Ο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε τη διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης με ένα πολύ συγκεκριμένο σκεπτικό” τόνισε από την πλευρά του ο βουλευτής Μεσσηνίας και εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, μιλώντας την Τρίτη στην εκπομπή “Σε ρυθμούς επικαιρότητας”, στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ.
“Στοχεύσαμε στην εμβάθυνση των κοινωνικών και πολιτικών δικαιωμάτων, στην προστασία των κοινωνικών αγαθών που επλήγησαν στην περίοδο της κρίσης, αλλά και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης της κοινωνίας στους πολιτικούς θεσμούς”.
“Δυστυχώς από την πλευρά της ΝΔ”, συνέχισε, “είδαμε μια προσπάθεια μικροκομματικής εκμετάλλευσης της διαδικασίας. Η πρωτοφανής εκλογή του ΠτΔ με λιγότερες από 151 ψήφους, υποβιβάζει τον θεσμικό και πολιτικό ρόλο του ΠτΔ σε αυτόν του απλού “κομματάρχη” και ξεκαθάρισε ότι: “Δεν πρόκειται να εμπλακούμε σε μικροκομματικά παιχνίδια που αδικούν και τον νυν Πρόεδρο και τον θεσμό”. “Ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε, επίσης, την ερμηνευτική διάταξη του άρθρου 86 η οποία θα διασφάλιζε τη μη διαγραφή αδικημάτων υπουργών πριν το 2015. Δυστυχώς, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ καταψήφισαν τη διάταξη, στέλνοντας λανθασμένο σήμα στην κοινωνία”.
Τι αναφέρει αναλυτικά το Σύνταγμα της Ελλάδας:
Άρθρο 5: (Ελεύθερη ανάπτυξη της προσωπικότητας, προσωπική ελευθερία)
1. Καθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.
2. Όλοι όσοι βρίσκονται στην Ελληνική Επικράτεια απολαμβάνουν την απόλυτη προστασία της ζωής, της τιμής και της ελευθερίας τους, χωρίς διάκριση εθνικότητας, φυλής, γλώσσας και θρησκευτικών ή πολιτικών πεποιθήσεων. Εξαιρέσεις επιτρέπονται στις περιπτώσεις που προβλέπει το διεθνές δίκαιο. Απαγορεύεται η έκδοση αλλοδαπού που διώκεται για τη δράση του υπέρ της ελευθερίας.
3. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο όταν και όπως ορίζει ο νόμος.
**4. Απαγορεύονται ατομικά διοικητικά μέτρα που περιορίζουν σε οποιονδήποτε Έλληνα την ελεύθερη κίνηση ή εγκατάσταση στη Χώρα, καθώς και την ελεύθερη έξοδο και είσοδο σ’ αυτήν. Τέτοιου περιεχομένου περιοριστικά μέτρα είναι δυνατόν να επιβληθούν μόνο ως παρεπόμενη ποινή με απόφαση ποινικού δικαστηρίου, σε εξαιρετικές περιπτώσεις ανάγκης και μόνο για την πρόληψη αξιόποινων πράξεων, όπως νόμος ορίζει.
**5. Καθένας έχει δικαίωμα στην προστασία της υγείας και της γενετικής του ταυτότητας. Νόμος ορίζει τα σχετικά με την προστασία κάθε προσώπου έναντι των βιοϊατρικών παρεμβάσεων.
**Ερμηνευτική δήλωση: Στην απαγόρευση της παραγράφου 4 δεν περιλαμβάνεται η απαγόρευση της εξόδου με πράξη του εισαγγελέα, εξαιτίας ποινικής δίωξης, ούτε η λήψη μέτρων που επιβάλλονται για την προστασία της δημόσιας υγείας ή της υγείας ασθενών, όπως νόμος ορίζει.
** Με δύο αστερίσκους δηλώνονται τα σημεία της Αναθεώρησης που αναγράφονται στο Ψήφισμα της 6ης Απριλίου 2001 της Ζ’ Αναθεωρητικής Βουλής των Ελλήνων.
Τα στοιχεία από το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας
Το αν έχουν σημασία τα παραπάνω διαφαίνεται από τα στοιχεία που παρουσιάζει κάθε χρόνο το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας. Κάθε χρόνο, 46 οργανώσεις που συμμετέχουν στο Δίκτυο αναλύουν τα ποσοτικά και ποιοτικά αποτελέσματα της καταγραφής περιστατικών ρατσιστικής βίας και εγκλημάτων μίσους.
Κατά την περίοδο Ιανουαρίου-Δεκεμβρίου 2018, το Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας κατέγραψε μέσω συνεντεύξεων με τα θύματα 117 περιστατικά ρατσιστικής βίας με περισσότερα από 130 θύματα. Σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν μετανάστες-ριες ή πρόσφυγες λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, σωματεία αλλοδαπών, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων λόγω της σύνδεσης με πρόσφυγες και μετανάστες-ριες, καθώς και μνημείο των θυμάτων προσφύγων σε ναυάγια.
Σε 6 περιστατικά στοχοποιήθηκαν Έλληνες πολίτες λόγω χρώματος, αλλοδαπής καταγωγής ή εθνοτικής καταγωγής.
Σε 9 περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί ή συμβολικοί χώροι και σε 1 περιστατικό στοχοποιήθηκε ημεδαπός λόγω εκπαιδευτικής δράσης κατά του αντισημιτισμού ή νομιζόμενης θρησκείας.
Σε 27 περιστατικά στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτομα (εκ των οποίων 5 πρόσφυγες, αιτούντες άσυλο και πολίτης ΕΕ).
Σε 59 περιστατικά στοχοποιήθηκαν περισσότερα του ενός θύματος, ενώ σε 63 περιστατικά η επίθεση τελέστηκε από ομάδα (τουλάχιστον 2 ατόμων).