Απεργία ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ: Πέντε μονάδες εκτός λειτουργίας
Τα μεσάνυχτα ξεκίνησαν οι επαναλαμβανόμενες 48ωρες απεργίες για την απόσυρση του νομοσχεδίου για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων-Δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση λένε οι εργαζόμενοι
- 23 Απριλίου 2018 07:55
Από τα μεσάνυκτα της Κυριακής προς Δευτέρα 23η Απριλίου ξεκίνησαν οι 48ωρες, επαναλαμβανόμενες απεργίες πού έχει προκηρύξει η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, με το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των απεργών να εστιάζεται στους ατμοηλεκτρικούς σταθμούς της Δυτικής Μακεδονίας.
Κλιμάκιο της ΓΕΝΟΠ με επικεφαλής τον πρόεδρο Γιώργο Αδαμίδη βρέθηκε τα μεσάνυκτα έξω από την πύλη του μεγαλύτερου Ατμοηλεκτρικού σταθμού της Χώρας του Αγ. Δημητρίου, όπου ενημέρωσε τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας για την σημασία και τους στόχους της απεργιακής κινητοποίησης. Διαβεβαίωσε ότι ο στόχος της απεργίας “δεν είναι να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας”, διευκρίνισε ότι η επάρκεια του συστήματος είναι μεγάλη αφού “από τα 17.000 ΜW που είναι η εγκατεστημένη ισχύς, μόνο 5500 έως 6500 MW είναι η ζήτηση και μάλιστα στην μεγαλύτερη αιχμή κατά την διάρκεια του 24ώρου”.
Την ίδια ώρα, κλιμάκια των απεργών με συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΕΝΟΠ και του Σπάρτακου με μια συντονισμένη ενέργεια βρέθηκαν έξω από τις πύλες του ΑΗΣ Καρδιάς και του ΑΗΣ Αμυνταίου, όπου ενημέρωσαν τους εργαζόμενους της νυκτερινής βάρδιας που έφθαναν με τα λεωφορεία. Στο λιγνιτικό κέντρο δυτικής Μακεδονίας τέθηκαν εκτός λειτουργίας τρεις μονάδες: η I & II στον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, η 2η στον ΑΗΣ Καρδιάς, ενώ την τελευταία στιγμή άλλαξαν τα σχέδια για την μονάδα στον ΑΗΣ Αμυνταίου και αποφασίστηκε να παραμείνει συνδεδεμένος στο σύστημα, καθώς τροφοδοτεί την τηλεθέρμανση του ακριτικού δήμου.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ, στο νότιο σύστημα της χώρας έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας μια λιγνιτική μονάδα στον ΑΗΣ Μεγαλόπολης και μια μονάδα Φυσικού αερίου στο Λαύριο. Όπως δήλωσε ο κ. Αδαμίδης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο απεργιακός σχεδιασμός υλοποιείται κανονικά, χωρίς να δημιουργηθούν προβλήματα στην ηλεκτροδότηση της χώρας. “Ζητάμε την απόσυρση του νομοσχεδίου που αποδεδειγμένα θα είναι καταστροφή για την δυτική Μακεδονία και την Μεγαλόπολη”, τόνισε. Το πρωί θα ξεκινήσει η ακρόαση των φορέων στην Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής και όπως ανέφερε, “θα εξηγήσουμε στους βουλευτές τι σημαίνει για τις λιγνιτοφόρες περιοχές της Φλώρινας και της Μεγαλόπολης η πώληση σε ιδιώτες των καλύτερων και πιο ανταγωνιστικών μονάδων που διαθέτει η ΔΕΗ”.
Στην πύλη του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου παρέμειναν μέχρι να τεθεί εκτός λειτουργίας η πρώτη μονάδα του σταθμού ο περιφερειάρχης δυτικής Μακεδονίας Θόδωρος Καρυπίδης, ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης καθώς επίσης και περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι της Κοζάνης, όπως και πολλοί εργαζόμενοι. Η ίδια εικόνα επαναλήφθηκε στον ΑΗΣ Καρδιάς και τον ΑΗΣ Αμυνταίου.
Σε ό,τι αφορά τα ορυχεία της περιοχής, σύμφωνα με τον προγραμματισμό των απεργών τα απεργιακά μέτρα θα ξεκινήσουν με την έλευση της πρωινής βάρδιας, στις 07.00.
Απόσυρση του ζητά το Π.Σ. Δυτικής Μακεδονίας
Την απόσυρση του σχεδίου Νόμου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ζητά με απόφαση του το Περιφερειακό συμβούλιο Δυτικής Μακεδονίας, που συνεδρίασε εκτάκτως μετά από συλλογικό αίτημα των συμβούλων της αντιπολίτευσης, με αφορμή την πώληση των λιγνιτικών μονάδων στην Φλώρινα και την Μεγαλόπολη Αρκαδίας.
Το περιφερειακό συμβούλιο κατά πλειοψηφία υπερψήφισε τις προτάσεις που εισηγήθηκε ο Περιφερειάρχης Θόδωρος Καρυπίδης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι «δεν θα απεμπολήσουμε κανένα από τα δικαιώματα μας ως περιοχή και θα αγωνισθούμε μέχρι τέλους». Τόνισε ότι εάν και εφόσον προκύψει αγοραστής που θα θελήσει να αναλάβει τις μονάδες της ΔΕΗ, «τότε θα παραιτηθούμε σε ένδειξη διαμαρτυρίας».
Το Περιφερειακό συμβούλιο στην απόφαση του καλεί τους βουλευτές της δυτικής Μακεδονίας «να καταψηφίσουν το σχέδιο νόμου», δηλώνει ότι «θα συστρατευτεί με τα αιτήματα και τον αγώνα των εργαζομένων της περιοχής», ακόμη και στην περίπτωση που γίνει η «απευκταία ψήφιση του νομοσχεδίου», τονίζει ότι «θέλουμε επενδύσεις και επενδυτές και όχι ευκαιριακούς αγοραστές της περιουσίας της περιοχής», ενώ ζητεί «την κατάργηση τωνΝΟΜΕ στην περίπτωση έγκρισης του Σχεδίου Νόμου από τη Βουλή των Ελλήνων».
Η εισηγήτρια εκ μέρους των συμβούλων της αντιπολίτευσης που προκάλεσαν την έκτακτη συνεδρίαση του Περιφερειακού συμβουλίου, Γεωργία Ζεμπιλιάδου, ζήτησε από τον Περιφερειάρχη να φανεί συνεπής σε όσα έλεγε προεκλογικά και στην συνέχεια μετεκλογικά ότι «στο ενδεχόμενο πώλησης μονάδων ή φραγμάτων της ΔΕΗ, θα παραιτηθεί όχι μόνο ο ίδιος, αλλά και όλοι οι σύμβουλοι προκειμένου να προκληθεί θεσμική κρίση».
Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης προειδοποίησε το σώμα ότι «εάν δεν βρεθούν αγοραστές για τις λιγνιτικές μονάδες, τότε θα χρειαστεί να μπουν στο πακέτο πώλησης και υδροηλεκτρικά φράγματα». Από το βήμα του περιφερειακού συμβουλίου έστειλε το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ «δεν θα υποστείλουν την σημαία του αγώνα», τονίζοντας ότι «δεν πρόκειται να παραδώσουμε τα κλειδιά του ΑΗΣ Μελίτης στην Φλώρινα, των δύο μονάδων στην Μεγαλόπολη και με τα ορυχεία που τις συνοδεύουν στους ιδιοκτήτες που θα προκύψουν».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης και Θέμης Μουμουλίδης τόνισαν κατά την διάρκεια της συζήτησης ότι θα επιδιώξουν αλλαγές και βελτιώσεις που αφορούν τα θέματα του τοπικού πόρου ανάπτυξης, των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων που θα μεταφερθούν στους ιδιώτες, καθώς και δεσμεύσεις που αφορούν το περιβάλλον και τις αποκαταστάσεις εδαφών που θα ανήκουν στην ΔΕΗ είτε θα περιέλθουν στους ιδιώτες.
Κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου, το κλίμα ήταν τεταμένο: υπήρξαν εντάσεις τόσο ανάμεσα στους συμβούλους, όσο και με εκπροσώπους των εργαζομένων που είχαν γεμίσει ασφυκτικά την αίθουσα.