Άριστοι μαθητές που έμειναν εκτός ΑΕΙ: Μάλλον η Κεραμέως δεν ξέρει τι αλλαγές έφερε φέτος
Τη δική τους απάντηση, στις δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας, δώσανε οι μαθητές που κατάφεραν να συγκεντρώσουν πάνω από 20.000 μόρια, αλλά έμειναν εκτός αρχιτεκτονικής, λόγω της εφαρμογής της ελάχιστης βάσης στις πανελλαδικές του 2021.
- 21 Ιουλίου 2021 15:09
«Απογοητεύτηκα από τη δήλωση της υπουργού. Εννοείται ότι πέρσι με τους βαθμούς, με τα ίδια αποτελέσματα θα ήμουν από τους πρώτους εισαχθέντες στο ΕΜΠ. Μάλλον η κυρία Κεραμέως δεν γνωρίζει τι αλλαγές επέφερε στο εκπαιδευτικό σύστημα φέτος” αυτό ήταν το αιχμηρό σχόλιο – απάντηση του Διονύση Κατάκαλου στα όσα υποστήριξε στην Βουλή, η υπουργός Παιδείας, ότι ούτε πέρσι θα έμπαινε στην Αρχιτεκτονική. Ο Διονύσης Κατάκαλος αρίστευσε στις Πανελλαδικές συγκεντρώνοντας 20.988 μονάδες και μένει εκτός Αρχιτεκτονικής για μόλις 2 μονάδες στις 100 στο ελεύθερο και γραμμικό σχέδιο.
Μιλώντας στο Kontra Channel και την Νατάσα Γιάμαλη στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι η ενημέρωση για την εφαρμογή της ΕΒΕ στα ειδικά μαθήματα έγινε ελάχιστες ημέρες πριν την έναρξη των πανελληνίων. «Η διευκρινιστική εγκύκλιος έφυγε από το υπουργείο στις 24 Μαϊου 2021, έξι ημέρες πριν κλείσουν τα σχολεία ώστε να προετοιμαστούν οι μαθητές για τις πανελλαδικές εξετάσεις. Αποτέλεσμα αυτού, οι μαθητές δεν γνώριζαν πως μέσα σε λίγες ημέρες θα έπρεπε να κάνουν προετοιμασία ενός έτους στο γραμμικό και ελεύθερο σχέδιο», τόνισε. Με βάση τον αρχικό προγραμματισμό, όταν ξεκίνησε η χρονιά στην Αρχιτεκτονική θα έμπαινε με τη βάση 10 στο σχέδιο. Στην συνέχει ήρθε ο κόφτης της ΕΒΕ.
Από την πλευρά της η Φωτεινή Σαραφιανού, η οποία επίσης έχει αριστεύσει στις εξετάσεις με 21.950 μονάδες και μένει εκτός Αρχιτεκτονικής ΘΣΝ για 0,3 βαθμούς στο σχέδιο υπογράμμισε ότι νιώθει προδομένη. Κι αυτό, γιατί όπως εξήγησε θα μπουν στην Αρχιτεκτονική της ΘΣΝ κάποιοι που έγραψαν έως και 5.000 μόρια λιγότερα από αυτή.
“Πολύ λάθος, είναι απαράδεκτο να έχεις γράψει τέτοιους βαθμούς, παιδιά που έχουν γράψει 5.000 μόρια κάτω από εμάς να περνούν, και να μην μπορείς να μπεις στην σχολή που θέλεις” είπε η Φωτεινή και τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν τα παιδιά εν μέσω πανδημίας λέγοντας πως «διδασκόμασταν ελεύθερο σχέδιο διαδικτυακά λόγω πανδημίας, παρόλο που απαιτεί φυσική παρουσία».
Και οι δύο μίλησαν για τα υπέρογκα ποσά που πρέπει να πληρώνουν οι οικογένειες για τα φροντιστήρια στο σχέδιο μιας και το μάθημα δεν περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα των σχολείων αν και αποτελεί βασικό μάθημα για να εξεταστούν στις Πανελλαδικές.