Αυτοκτονία 14χρονου στην Αργυρούπολη – Άφησε επιστολή για bullying
Το άτυχο αγόρι εντόπισαν οι ίδιοι του οι γονείς τα ξημερώματα μέσα στο δωμάτιο του απαγχονισμένο και σε κατάσταση σοκ κάλεσαν τις Αρχές. Δίπλα του βρέθηκε σημείωμα που απέδιδε την πράξη του στο bullying που φέρεται να δεχόταν στο σχολείο από συμμαθητές του.
- 08 Ιουλίου 2018 18:36
Ακόμη μία ανείπωτη τραγωδία εξαιτίας της μάστιγας του bullying, στοιχειώνει την ελληνική κοινωνία που φαίνεται πως τα τελευταία χρόνια έχει δυστυχώς εξοικειωθεί με αυτό το επικίνδυνο κοινωνικό φαινόμενο…
Αυτήν τη φορά θύμα ένας 14χρονος, που αυτοκτόνησε μέσα στο σπίτι του στην Αργυρούπολη. Το άτυχο αγόρι εντόπισαν οι ίδιοι του οι γονείς, μισή ώρα μετά τη μία τα ξημερώματα της Κυριακής, μέσα στο δωμάτιο του απαγχονισμένο και σε κατάσταση σοκ κάλεσαν τις Αρχές.
Δίπλα του βρέθηκε σημείωμα που απέδιδε την πράξη του στο bullying, που φέρεται να δεχόταν στο σχολείο από συμμαθητές του. Ο πατέρας του παιδιού μάλιστα φέρεται να ασχολείται με τα κοινά στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Εξαιτίας της σοβαρότητας του περιστατικού την διερεύνηση της υπόθεσης θα αναλάβει το Τμήμα Προστασίας Ανηλίκων με τη συνδρομή ψυχολόγων και συναδέλφων τους, του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ζωής, για να αποσαφηνιστούν πλήρως οι πτυχές αυτού του οικογενειακού δράματος.
Οι γονείς βρίσκονται σε κατάσταση σοκ και οι Αρχές θα τους δώσουν τον απαραίτητο χρόνο που είναι αναγκαίος σε αυτές τις περιπτώσεις πριν τους πάρουν κατάθεση, αφού το μόνο στοιχείο για την υπόθεση αυτή την στιγμή είναι το σημείωμα που άφησε το ίδιο το παιδί τους.
Πώς να διακρίνουν γονείς και εκπαιδευτικοί αν ένα παιδί δέχεται bullying
Με αφορμή την τραγική υπόθεση της Αργυρούπολης, ο ψυχίατρος-ψυχοθεραπευτής και αναπληρωτής επιστημονικός υπεύθυνος της Ε.Ψ.Υ.Π.Ε. Άλκης Τσιάντης μίλησε στην εκπομπή «Βρε Καλώς τους» με τον Αντώνη Φουρλή και τον Ιορδάνη Χασαπόπουλο στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 για το φαινόμενο του bullying και πώς οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί μπορούν να διακρίνουν έγκαιρα αν ένα παιδί είναι θύμα βίας.
«Οι δάσκαλοι και οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι και σωστά ενημερωμένοι. Σίγουρα μπορούμε να πούμε ότι τα παιδιά που γίνονται πιο εύκολα θύματα είναι παιδιά που είναι πιο αδύναμα απέναντι σε άλλα, με χαμηλότερη αυτοεκτίμηση, κάπως απομονωμένα, εσωστρεφή και λίγο πιο παθητικά. Οι δάσκαλοι πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα παιδί με αυτά τα χαρακτηριστικά μπορεί να γίνει θύμα βίας» εξήγησε ο κ. Τσιάντης.
Τα παιδιά αυτά συχνά φοβούνται να μιλήσουν στους γονείς και τους δασκάλους οπότε πρέπει κανείς γνωρίζοντας και βλέποντας τι γίνεται, να είναι κοντά τους και να τα ρωτάει αν είναι καλά. Αν παρατηρήσει ότι έχουν μειωμένη διάθεση, δεν θέλουν να πάνε σχολείο, αν κάνουν απουσίες ή αν πέσει η απόδοσή τους στα μαθήματα, κάθονται στα διαλείμματα έξω από το γραφείο των καθηγητών, ή φαίνονται φοβισμένα.. Όλα αυτά είναι χαρακτηριστικά που μπορεί να εντοπίσει κανείς στα παιδιά αυτά» πρόσθεσε.