Χαλκιδική: Η λαβή “χάιμλιχ” από την 16χρονη έσωσε τη ζωή του 10χρονου αγοριού

Χαλκιδική: Η λαβή “χάιμλιχ” από την 16χρονη έσωσε τη ζωή του 10χρονου αγοριού
Η λαβή που έκανε η 16χρονη από την Χαλκιδική και έσωσε τον 10χρονο από βέβαιο πνιγμό Caption/Glomex

Δείτε την λαβή "χάιμλιχ" που έσωσε το 10χρονο αγόρι από βέβαιο πνιγμό στην Χαλκιδική, όπως τον παρουσίασε η 16χρονη διασώστρια, Μαρία Λαζαρίδη.

Η 16χρονη Μαρία Λαζαρίδη από το Πευκοχώρι Χαλκιδικής περιγράφει πώς με απόλυτη ψυχραιμία και επαγγελματισμό έσωσε τη ζωή ενός 10χρονου αγοριού, το μεσημέρι του Σαββάτου (24/6).

Η επέμβαση της ήταν σωτήρια με χτυπήματα στη πλάτη και την λαβή “χάιμλιχ” έδωσε ανάσα στο μικρό αγόρι που αδυνατούσε να αναπνεύσει καθώς στο λαιμό του είχαν σταθεί τρία κομμάτια από αγγούρι.

Όπως έγινε γνωστό, ο 10χρονος έτρωγε σε κατάστημα εστίασης της περιοχής όταν συνέβη το περιστατικό. Άμεσα κλήθηκε ο γιατρός της κοινότητας ενώ η 16χρονη έσπευσε μαζί του, χωρίς δεύτερη σκέψη, για να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, δεν είναι η πρώτη φορά που η 16χρονη σώζει ζωές. Η Μαρία έχει επέμβει σωτήρια άλλες επτά φορές από τα 12 της χρόνια, τέσσερις φορές έχει κάνει ΚΑΡΠΑ ενώ έχει σώσει και δύο άτομα από πνιγμό.

Η Μαρία γνωρίζει πολύ καλά πως να αντιδράσει σε επείγουσες καταστάσεις καθώς είναι πιστοποιημένη διασώστρια τα τελευταία 7 χρόνια στο KIDS SAVE LIVES και η μικρότερη εκπαιδεύτρια σε όλη την Ευρώπη.

Δείτε εδώ τη λαβή “χάιμλιχ” από την 16χρονη Μαρία Λαζαρίδη:

Η λαβή “χάιμλιχ”

Η λαβή Χάιμλιχ είναι μία θεραπευτική τεχνική για την αποφυγή πνιγμού ατόμου λόγω απόφραξης του αναπνευστικού του σωλήνα από ξένο σώμα.

Επινοήθηκε από τον Αμερικανό χειρουργό Χένρι Χάιμλιχ, ο οποίος την παρουσίασε στην ιατρική κοινότητα το 1974. Βασίζεται στη χρήση του αέρα του θώρακα του ασθενή, με την πρόκληση βήχα, για την απομάκρυνση του αντικειμένου που προκαλεί την ασφυξία.

Εφαρμόζεται με λαβή από την οπίσθια πλευρά του ασθενή, κατά την οποία ο θεραπευτής σταυρώνει τα χέρια του στην κοιλιά του πάσχοντα (ακριβώς πάνω από τον ομφαλό) και με μία απότομη κίνηση προς τα μέσα και άνω, επιτυγχάνει την αφαίρεση του ξένου σώματος.

Η μέθοδος αυτή έχει υιοθετηθεί από τον Αμερικανικό Ερυθρό Σταυρό (ARC) και την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία (AHA).

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα