Χαρτονομίσματα, γραμματόσημα και σημαίες: Πώς θα αλλάξουν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ

Χαρτονομίσματα, γραμματόσημα και σημαίες: Πώς θα αλλάξουν μετά τον θάνατο της Ελισάβετ
Βασίλισσα Ελισάβετ AP

Οι διαδικασίες που πρόκειται να ακολουθήσουν τον θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ, όσον αφορά στις σημαίες του Ηνωμένου Βασιλείου, στα χαρτονομίσματα, στον Εθνικό Ύμνο και σε άλλα εθνικά σύμβολα της χώρας.

Όταν ο πρώην Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου, Γεώργιος ΣΤ’ πέθανε κατά τη διάρκεια του ύπνου του στις 6 Φεβρουαρίου του 1952 η μεγαλύτερη κόρη του, η τότε Πριγκίπισσα Ελισάβετ κλήθηκε να αναλάβει τα ηνία του κράτους.

“Η ίδια ακριβώς διαδικασία πρόκειται να ακολουθηθεί και στην περίπτωση του θανάτου της Βασίλισσας Ελισάβετ και της ανάληψης του θρόνου από τον Βασιλιά Κάρολο Γ” όπως ανέφερε ο Robert Blackburn, καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου στο King’s College του Λονδίνου, στο βρετανικό Κοινοβούλιο.

Ωστόσο, η Ελισάβετ υπήρξε η μακροβιότερη μονάρχης της Βρετανίας και η διαγραφή του ονόματος και της εικόνας της από τα εθνικά σύμβολα της χώρας θα χρειαστεί παραπάνω χρόνο.

Βασίλισσα Ελισάβετ (1926-2022): Η ζωή της

Σημαία

Από τις αυτές που βρίσκονται έξω από τα αστυνομικά τμήματα της χώρας στο Ηνωμένο Βασίλειο, μέχρι αυτές στα πλοία του πολεμικού ναυτικού χιλιάδες σημαίες με το σύμβολο EIIR (Elizabeth II Regina) αναμένεται να αντικατασταθούν. Τα αρχικά της Βασίλισσας βρίσκονται και στο σήμα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας καθώς και σε πολλές από τις σημαίες των χωρών που παραμένει αρχηγός κράτους, δηλαδή στην Αυστραλία, στον Καναδά και στη Νέα Ζηλανδία.

Σημαία με τα αρχικά της Βασίλισσας Ελισάβετ, EIIR Getty Images


Χαρτονομίσματα και κέρματα

Υπάρχουν 4.5 δισ. χαρτονομίσματα στερλίνων με το πρόσωπο της Βασίλισσας συνολικής αξίας 80 δισεκατομμυρίων λιρών. Η αντικατάστασή τους με το πρόσωπο του νέου μονάρχη είναι πιθανό να διαρκέσει ακόμα και δύο χρόνια. Όταν εκδόθηκαν τα τελευταία χαρτονομίσματα 50 λιρών, η διαδικασία ανάκλησης και αντικατάστασης διήρκησε 16 μήνες. Μέχρι η Βασίλισσα να αναλάβει τον θρόνο το 1952 το πρόσωπο του μονάρχη δεν εμφανιζόταν στα χαρτονομίσματα. Αυτό άλλαξε το 1960 όταν το πρόσωπο της Ελισάβετ άρχισε να τυπώνεται σε σε χαρτονομίσματα της μίας λίρας. Το σχέδιο έκανε ο Robert Austin και αρκετοί ήταν αυτοί που το καταδίκασαν ως “υπερβολικά αυστηρό”. Το πρόσωπο της Βασίλισσας εμφανίζεται επίσης σε μερικά χαρτονομίσματα των 20 δολαρίων στον Καναδά αλλά και σε κέρματα στη Νέα Ζηλανδία.

Εθνικός Ύμνος

Η πιο άμεση αλλαγή θα αφορά στον Εθνικό Ύμνο της χώρας, όπου αναμένεται να αντικατασταθεί ο όρος Βασίλισσα με την λέξη “Βασιλιάς”. Ο Εθνικός Ύμνος της χώρας παραμένει ίδιος από το 1745.

Προσευχές

Η Βασίλισσα υπήρξε “υπερασπίστρια της πίστης και ο ανώτατη κυβερνήτρια” της Εκκλησίας της Αγγλίας ενώ πολλές προσευχές για εκείνη συναντά κανείς στο Βιβλίο της Κοινής Προσευχής, το οποίο χρονολογείται από το 1662. Οι αναφορές στην Ελισάβετ αναμένεται επίσης να αντικατασταθούν και πλέον θα αφορούν τον νέο μονάρχη. Τελευταία φορά οι προσευχές άλλαξαν με τον θάνατο της συζύγου του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ’, Ελίζαμπεθ Μπόουζ-Λάυον.

Γραμματοκιβώτια και γραμματόσημα

Τα γραμματοκιβώτια που φέρουν τα αρχικά της Βασίλισσας “ER” κατά πάσα πιθανότητα δεν θα αντικατασταθούν. Μάλιστα, 70 χρόνια μετά, στην πόλη του Λονδίνου μπορεί κανείς να συναντήσει ακόμα γραμματοκιβώτια με τα αρχικά του Βασιλιά Γεωργίου ΣΤ “GR”. Το ταχυδρομείο ωστόσο, θα αντικαταστήσει όλα τα γραμματόσημα με νέα, τα οποία θα φέρουν το πρόσωπο του Καρόλου.

Γραμματοκιβώτιο AP

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα