Πλήθος κόσμου στις διαδηλώσεις ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού – Στους δρόμους ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και συνδικάτα
Ενάντια στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας για την ιδιωτικοποίηση του νερού διαδήλωσαν το απόγευμα της Δευτέρας (20/03) ΑΔΕΔΥ, ΠΑΜΕ και συνδικάτα.
- 20 Μαρτίου 2023 17:12
Στους δρόμους κατέβηκαν οι πολίτες εκφράζοντας την οργή τους και αντιδρώντας στις διατάξεις του νομοσχεδίου του υπουργείου Ενέργειας για την ιδιωτικοποίηση του νερού, που επιχειρείται μέσα από το αντιπεριβαλλοντικό πολυνομοσχέδιο, το οποίο οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης και της διαχείρισης αστικών αποβλήτων και το οποίο προγραμματίζεται να κατατεθεί για ψήφιση στη Βουλή σήμερα, Δευτέρα 20 Μαρτίου.
Ήδη από τις 16:30 κόσμος συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, έξω από το κτίριο της Βουλής, όπου είχε καλέσει στην πρώτη συγκέντρωση η Πρωτοβουλία για τη Διασφάλιση της Δημόσιας Διαχείρισης του Νερού, που στηρίζεται από 74 φορείς και οργανώσεις, με αίτημα να αποσυρθεί το πολυνομοσχέδιο.
“Το πολυνομοσχέδιο συνιστά κατάφωρη αντιδημοκρατική εκτροπή επειδή καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ’ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης-αποχέτευσης είναι ενιαίος-αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν”, αναφέρεται.
Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ, το πολυνομοσχέδιο διευρύνει τις αρμοδιότητες της ΡΑΕ (Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας) η οποία μετονομαζόμενη σε Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων αναλαμβάνει επιπλέον τη «ρύθμιση» των υπηρεσιών ύδρευσης, αποχέτευσης και διαχείρισης αστικών αποβλήτων.
Αυτό σημαίνει ότι στρώνεται νομικά το έδαφος για την ανάπτυξη αγοράς σε αυτούς τους τομείς κατά τα πρότυπα της αγοράς ενέργειας, τις συνέπειες της οποίας τις βλέπουμε κάθε μήνα στους εξωφρενικούς λογαριασμούς του ρεύματος και του φυσικού αερίου.
Το πολυνομοσχέδιο καταπατά τις αποφάσεις 1906/2014, 190 και 191/2022 της Ολομέλειας και 1886/2022 του Δ΄ τμήματος του ΣτΕ, σύμφωνα με τις οποίες το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης, το ιδιωτικό Υπερταμείο δεν μπορεί να διαχειρίζεται τέτοιες υπηρεσίες, ο κύκλος των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης είναι ενιαίος – αδιάσπαστος, υπόκειται σε δημόσιο έλεγχο και το νερό δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται σαν εμπορικό προϊόν.
Η γενίκευση της ιδιωτικοποίησης ζωτικών υπηρεσιών κοινής ωφέλειας εκτός από τη μείωση του επιπέδου ασφαλείας, την υποβάθμιση της ποιότητας και την αύξηση του κόστους, καθιστά μακροπρόθεσμα το κράτος και την κοινωνία όμηρο των ιδιωτικών συμφερόντων.
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. καταγγέλλει επίσης την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για την προώθηση του πολυνομοσχεδίου που ανοίγει τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης – αποχέτευσης.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις