Δίκη Πισπιρίγκου: Αποχώρησε η κατηγορουμένη όταν έγινε αναφορά στο σύνδρομο Μινχάουζεν

Δίκη Πισπιρίγκου: Αποχώρησε η κατηγορουμένη όταν έγινε αναφορά στο σύνδρομο Μινχάουζεν
Δίκη Ρούλας Πισπιρίγκου Giannis Dimitropoulos / SOOC

Στο βήμα του μάρτυρα βρέθηκε σήμερα, Τετάρτη (5/4), ο εντατικολόγος, Ανδρέας Ηλιάδης, που εξέτασε την Τζωρτζίνα στο Νοσοκομείο του Ρίου. Ήταν ο πρώτος γιατρός που έκανε λόγο για το "σύνδρομο Μινχάουζεν", προκαλώντας την αποχώρηση της κατηγορούμενης.

Ένας από τους πλέον κρίσιμους μάρτυρες καταθέτει σήμερα, Τετάρτη (5/4) στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο στην δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, εισφέροντας όχι μόνο την επιστημονική του γνώση καθώς ανέλαβε την Τζωρτζίνα μετά την ανακοπή που υπέστη, αλλά και την υποψία που του δημιουργήθηκε βλέποντας την μητέρα, πως “κάτι δεν πάει καλά”.

Ο Διευθυντής της ΜΕΘ Παίδων του Νοσοκομείου Ρίου, Ανδρέας Ηλιάδης, από το βήμα του μάρτυρα εξιστορεί τα γεγονότα που έλαβαν χώρα από τις 11 Απριλίου 2021 όταν το παιδί μεταφέρθηκε στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο από το Καραμανδάνειο μέχρι τον θάνατο της Τζωρτζίνας στις 29 Ιανουαρίου 2022.

Ο κ. Ηλιάδης είναι ο πρώτος γιατρός που βλέποντας την Ρούλα Πισπιρίγκου και τις αντιδράσεις της την παρέπεμψε σε ψυχίατρο καθώς η ψυχραιμία της τον έκανε να αναρωτηθεί αν τίθεται θέμα κάποιας ψυχολογικής πάθησης, όπως το “σύνδρομο Μινχάουζεν”.

Στην δίκη σήμερα είναι παρών ο Μάνος Δασκαλάκης, ο οποίος δεν είχε προσέλθει λόγω εργασίας σε προηγούμενες δικασίμους, οι γονείς και η αδελφή της κατηγορουμένης ενώ η ίδια η Πισπιρίγκου παρακολουθεί με προσοχή από το εδώλιο την κατάθεση του εντατικολόγου. Η 34χρονη κούτσαινε κατά την μεταφορά της στην δικαστική αίθουσα καθώς, όπως είπε ο κ. Κούγιας χθες μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο και υποβλήθηκε σε επέμβαση με λήψη βιοψίας .

Στην έναρξη της κατάθεση του ο κ. Ηλιάδης περιέγραψε όσα έγιναν αμέσως μόλις μεταφέρθηκε στο Ρίο η Τζωρτζίνα από το Καραμανδάνειο.

Όπως ανέφερε δεν βρισκόταν σε υπηρεσία πλην όμως πήγε στο Νοσοκομείο όταν ενημερώθηκε ότι υπάρχει επείγουσα κλήση από το Καραμανδάνειο “για πολύ σοβαρό περιστατικό, για καρδιακή ανακοπή. Ζήτησαν κλίνη, τους δώσαμε κλίνη και είπα ότι θα πάω από εκεί”.

Στην συνέχεια ο μάρτυρας εξηγώντας πως η καρδιολογική εικόνα του παιδιού από το καρδιογραφημα που έγινε, ήταν “θετική έκπληξη καθώς δεν είχε καμία ιδιαίτερη θα έλεγα, παθολογία που βλέπουμε σε διάφορα καρδιολογικά νοσήματα” και ως εκ τούτου η όλη προσπάθεια των γιατρών επικεντρώθηκε στην σωτηρία του εγκεφάλου και στην αποφυγή οιδημάτων μέσω εφαρμογής υποθερμίας, χωρίς ωστόσο να το πετύχουν καθώς η Τζωρτζίνα έκανε οίδημα.

Ο γιατρός περιέγραψε και εξήγησε επιστημονικά, λεπτό προς λεπτό, όσα συνέβαιναν, κάθε ενέργεια που έκαναν στο Ρίο εκείνη την “δραματική νύχτα” που κράτησε ως τις 5 το πρωί και τις προσπάθειες που γίνονταν για να σταθεροποιηθεί “η μικρή ασθενής”. Όπως είπε “Ευτυχώς μας έκανε τη χάρη η Τζωρτζίνα. Γύρω στις 5 το πρωί τα πράγματα σταθεροποιήθηκαν και έκλεισε η πρώτη νύχτα”.

Αναφερόμενος στην προσπάθεια να λάβουν ένα ιστορικό ώστε να εξηγηθούν ιατρικά τα δεδομένα ο κ. Ηλιάδης είπε πως η μητέρα, του ανέφερε για την Μαλένα λέγοντας ότι υπήρχε ηπατική ανεπάρκεια.

“Επειδή μου φάνηκε πολύ περίεργο επικοινώνησα με μια ειδικό την κ. Μπάκα η οποία μου είπε ότι δεν είχε πειστεί για ηπατική ανεπάρκεια. Έπρεπε να δω πώς θα κινηθώ. Σαν γιατρός μου ήταν αδιανόητο να πιστέψω για ηπατική ανεπάρκεια. Φτάσαμε να θεωρήσουμε τον θάνατο αυτόν αιφνίδιο. Για την Ίριδα είχα ενημερωθεί ήδη πως είχε πεθάνει στην κούνια της. Θάνατος της κούνιας. Επομένως είχαμε δύο θανάτους που έπρεπε να διαχειριστούμε”.

Συνεχίζοντας την κατάθεση του ο εντατικολόγος είπε πως άρχισε να αναρωτιέται αν έχουν να αντιμετωπίσουν “Σύνδρομο Μινχάουζεν δια αντιπροσώπου”. Απαντώντας στην πρόεδρο ο μάρτυρας εξήγησε πως “Πρόκειται για κατάσταση που αφορά τον φροντιστή του παιδιού. Συνήθως είναι η μητέρα σε ποσοστό 98%.. Το Σύνδρομο Μινχάουζεν θεωρείται κακοποίηση παιδιού. Οι φροντιστές, κάνουν κακό στο παιδί με εμφανή συμπτώματα, υπάρχουν φαινόμενα ασφυξίας. Υπάρχουν red flags για τα οποία ήμουν υποχρεωμένος να ταρακουνηθώ. Το συζήτησα με τους συναδέλφους μου και το επόμενο μου βήμα ήταν να μιλήσω με κάποιον θεσμικό φορέα έξω από τον ιατρικό χώρο.. Έπρεπε να προστατεύσουμε τη μικρή Τζωρτζίνα”.

Η κατάθεση συνεχίζεται με την κατηγορουμένη να έχει αποχωρήσει από το σημείο που ο μάρτυρας αναφέρθηκε στο ψυχωσικό σύνδρομο.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα