Δολοφονία Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι οι δύο – “Δεν αξίζουν ελαφρυντικό” λέει η εισαγγελέας
Ένοχοι κρίθηκαν οι δύο κατηγορούμενοι για ανθρωποκτονία εκ προθέσεως και ομαδικό βιασμό της Ελένης Τοπαλούδη. Η διαδικασία συνεχίζεται και εξετάζεται το αν θα αναγνωριστούν ή όχι ελαφρυντικά.
- 15 Μαΐου 2020 14:19
Καταπέλτης η ετυμηγορία του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου της Αθήνας για την υπόθεση βιασμού και δολοφονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη στη Ρόδο.
Οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν ομόφωνα ένοχοι για βιασμό και ανθρωποκτονία από πρόθεση. Στην περίπτωση που δεν τους αναγνωριστούν ελαφρυντικά η ποινή μεταφράζεται σε ισόβια κάθειρξη. Τα ισόβια θεωρούνται δεδομένα.
“Να μην τους δώσετε κανένα ελαφρυντικό Δεν το αξίζουν”
Να μην δεχθούν κανένα ελαφρυντικό για τους δύο κατηγρούμενους ζήτησε από τους δικαστές η εισαγγελέας Έδρας του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν αξίζουν κανένα ελαφρυντικό».
Η εισαγγελέας ανέφερε πως οι δύο νεαροί κατηγορούμενοι σε όλη τη διάρκεια της δίκης «ενέπαιζαν το δικαστήριο» ενώ τόνισε πως δεν μεταμελήθηκαν πραγματικά και αντίθετα συνεχίζουν ακόμη και τώρα να διασύρουν την μνήμη της Ελένης Τοπαλούδη. Η κ. Δόγκα τόνισε πως «δεν άκουσα αλήθειες μέσα στο δικαστήριο» αναφέροντας πως από την αρχή μέχρι το τέλος αυτό που χαρακτηρίζει τους δύο νεαρούς είναι «η έλλειψη ειλικρινούς θέσης» ενώ αναφέρθηκε σε «ηθική διαστροφή» που εμφανίζει ο χαρακτήρας των δύο την ίδια στιγμή που «τα στοιχεία βοούν».
«Αυτή η συγνώμη που ακούστηκε δεν ήταν ειλικρινής, αυτοί μεταξύ τους γελάνε, καμία μεταμέλεια, καμία ειλικρινής συγνώμη» επανέλαβε η εισαγγελέας συνδέοντας την ψευδή, κατά την άποψη της, έκφραση λύπης με τη στάση των κατηγορουμένων που «ακόμη διασύρουν το θύμα το οποίο κατάντησαν όπως κατάντησαν».
Η τοποθέτηση της εισαγγελέως προκάλεσε χειροκροτήματα κάποιων από τους παρευρισκόμενους στο δικαστήριο, οι οποίοι δέχθηκαν την επίπληξη της προέδρου. Ενόσω μιλούσε η εισαγγελική λειτουργός ο πατέρας της Ελένης κρατούσε ψηλά δυο φωτογραφίες της που έδειχναν το πρόσωπο της.
Οι δυο κατηγορούμενοι αιτήθηκαν κατά περίπτωση από το δικαστήριο να τους αναγνωρίσει τα ελαφρυντικά της ειλικρινούς μεταμέλειας μετά την πράξη, της καλής συμπεριφοράς στο δικαστήριο, του πρότερου σύννομου βίου και της μετεφηβικής ηλικίας. Η πλευρά του Ροδίτη κατηγορούμενου ζήτησε επιπλέον να του αναγνωριστεί ακαταλόγιστο ή επικουρικά μειωμένος καταλογισμός.
Χθες, Πέμπτη, ολοκληρώθηκαν οι αγορεύσεις των συνηγόρων πολιτικής αγωγής και υπεράσπισης, ενώ δευτερολόγησε η Εισαγγελέας της έδρας, Αριστοτελεία Δόγκα, η οποία απάντησε στις επικρίσεις του προέδρου της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, Δημήτρη Βερβεσού, αναφέροντας ότι σέβεται και υπολήπτεται το δικηγορικό λειτούργημα και ότι οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης.
«Οι δικηγόροι είναι συλλειτουργοί της Δικαιοσύνης, θα αναδείξουν ότι είναι καλό για τον πελάτη τους. Τι κάνουμε εδώ τόσους μήνες; Προσπαθούμε να βρούμε την αλήθεια», δήλωσε.
Ωστόσο, νωρίτερα έκανε λόγο για εισβολή συμβούλων του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών στην αίθουσα του δικαστηρίου και για «πογκρόμ Βερβεσού».
Υψηλοί τόνοι
Νωρίτερα την Πέμπτη (14/05) η δίκη για τον βιασμό και τη δολοφονία της Ελένης Τοπαλούδη διεξήχθη σε τεταμμένο κλίμα, μετά την άφιξη εντός του δικαστηρίου του σύμβουλου του Δικηγορικού Συλλόγου Αθήνας, κ. Γιώργου Κλεφτοδήμου.
Ο κ. Κλεφτοδήμος ζήτησε από την Έδρα τον λόγο -σε συνέχεια της ανακοίνωσης του προέδρου της ολομέλειας Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας Δημήτρη Βερβεσού που ζητά πειθαρχικό έλεγχο της εισαγγελέως του Δικαστηρίου- για να διαμαρτυρηθεί, όπως είπε, για όσα ανέφερε η κ. Δόγκα στην αγόρευση της για το ρόλο των δικηγόρων.
Έχοντας στο χέρι του την ανακοίνωση του κ. Βερβεσού, ο κ. Κλεφτοδήμος ανέφερε ότι οι εκφράσεις της εισαγγελέως «προσβάλλουν ευθέως και συλλήβδην όλους τους δικηγόρους».
Η πρόεδρος επιχείρησε να επιβάλει την τάξη επισημαίνοντας στον σύμβουλο ότι δεν έχει τον λόγο και ότι «υπάρχουν άλλα τμήματα για να εκφράσετε τα παράπονά σας, δεν είναι εδώ ο κατάλληλος τόπος».
Ο κ. Κλεφτοδήμος της απάντησε «εκφράζω τις διαμαρτυρίες μου για τις αποστροφές της κυρίας εισαγγελέως».
Η εισαγγελέας ζήτησε αμέσως τον λόγο αναφέροντας πως θα προχωρήσει σε δήλωση αποχής.
Στο ακροατήριο σημειώθηκε ένταση με κάποιους από τους παρευρισκόμενους, όπως ο κ. Τοπλαούδης, να διαμαρτύρονται φωναχτά για την παρουσία του κ. Κλεφτοδήμου στην αίθουσα.
Η πρόεδρος ζήτησε αμέσως να αποχωρήσουν από το δικαστήριο όσοι φωνάζουν και έδωσε προσωρινή διακοπή της διαδικασίας.
Η είσοδος του συμβούλου στην αίθουσα έγινε την στιγμή που ολοκληρώνονταν οι αγορεύσεις των συνηγόρων Πολιτικής Αγωγής ώστε να ξεκινήσουν εκείνες της υπεράσπισης.
Η αγόρευση της Εισαγγελέως
“Η Ελένη αντιστάθηκε με απίστευτο σθένος στο σπίτι του τρόμου. Αν μπορώ να σας απαλύνω το πόνο, θα σας πω ότι είναι ένα κορίτσι σύμβολο γιατί με πικρία βλέπω ότι το 2020 η γυναίκα αντιμετωπίζεται σαν ένα τίποτα σε πολλές περιπτώσεις. Αντιστάθηκε σε αυτά τα άθλια υποκείμενα με ηρωισμό που ούτε άντρας δεν το κάνει”. Η αγόρευση της Εισαγγελέως Έδρας του Μικτού ορκωτού Δικαστηρίου την Τετάρτη δεν άφησε καμία αμφιβολία για όσα έγιναν τη νύχτα της 28ης Νοεμβρίου 2018 στο εξοχικό σπίτι του ροδίτη κατηγορούμενου στην περιοχή της Λίνδου στην Ρόδο.
Ζητώντας την ενοχή των δύο κατηγορουμένων, 23 και 22 χρονών η Εισαγγελέας Αριστοτελία Δόγκα τόνισε στους δικαστές πως οι δύο νεαροί είχαν πρόθεση να βιάσουν την 19χρονη φοιτήτρια “ακόμη και νεκρή”. Επανέλαβε δε, πως εξαιτίας πλημμέλειας των αρχών, το δικαστήριο δεν έχει μπροστά του και άλλα θύματα “αυτών των τοξικών ανθρώπων που κάθονται στο εδώλιο”.
Όπως ανέφερε η Εισαγγελέας: ” Έχω καταγωγή από το Ρόδο, γνωρίζω κάποια πράγματα…Ευτυχώς που υπάρχουν κάποιοι λίγοι άνθρωποι που λένε ας αποδοθεί δικαιοσύνη και κρατάνε τη χώρα όρθια. Έχω παράπονο από το ανακριτικό έργο, υπήρχαν και άλλα θύματα. Θα μπορούσαμε να τις έχουμε και αυτές τις υποθέσεις εδώ”.
“Οι κατηγορούμενοι είναι συνεννοημένοι για την διάχυση της ευθύνης”
Σύμφωνα με την αγόρευση, οι δύο κατηγορούμενοι θέλησαν να συσκοτίσουν την υπόθεση “εξαρχής με δικονομικά τερτίπια. Κανένας νοήμων άνθρωπος δεν μπορεί να πιστέψει ότι αυτοί οι δυο είναι τσακωμένοι και σε ρήξη, επειδή τα ρίχνουν ο ένας στον άλλον. Γελάνε στα διαλείμματα της δίκης. Είναι απολύτως συνεννοημένοι γιατί έτσι τους έχουν πει ότι πρέπει να κάνουν. Υπάρχει κοινή γραμμή. Κοινή γραμμή για διάχυση της ευθύνης. Παίζεται και από τους δικηγόρους αυτό το παιχνίδι…Αποσκοπεί όχι στους δικαστές αλλά στους ενόρκους.”
Κατά την εισαγγελική λειτουργό οι δύο νεαροί είχαν έναν συγκεκριμένο τρόπο που λειτουργούσαν με τους ρόλους μοιρασμένους : Ο μεν 22χρονος “ο ωραίος, δηλαδή το δόλωμα” και ο ροδίτης “ο πλούσιος” που είχε δυνατότητα να φροντίζει για τα διαδικαστικά: “Ακριβώς με τον ίδιο οι δυο κατηγορούμενοι ενήργησαν και με ανήλικη. Την πήγαν σπίτι στη Λίνδο, της έβαλαν να δει ταινίες πορνό. Έβαλε τα κλάματα το κορίτσι και τη γλυτώνει. Ο πατέρας του Ροδίτη έκανε το τέρας που είναι σήμερα ο γιος του. Ο δεύτερος κατηγορούμενος ήταν το δόλωμα. Δεν είναι πλούσιος, πλούσιος ήταν ο πρώτος, ο Ροδίτης”.
“Το έκαναν και με άλλα κορίτσια. Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή”
Η κ. Δόγκα είπε πως οι δύο κατηγορούμενοι ήταν αποφασισμένοι. “Είχαν ραντεβού με άλλες αλλά δεν «τους έκατσε» όπως είπαν… Ήταν αποφασισμένοι. Τα είχαν κάνει ήδη αυτά με άλλη κοπέλα”.
Κατά την Εισαγγελέα: “Είχαν συλλάβει στο μυαλό τους ότι τις πάνε στο εξοχικό στους Πεύκους, βάζουν τις κοπέλες να δουν πορνό και τις βιάζουν. Δεν υπήρχε περίπτωση από αυτούς τους δυο χαρακτήρες, κατά τον τοξικό τρόπο που λειτουργούν, να τους ξέφευγε η Ελένη μετά τα αποτυχημένα ραντεβού που είχαν πριν με άλλες κοπέλες. Θα βίαζαν την Ελένη και νεκρή”.
Όπως ανέφερε η εισαγγελική λειτουργός η Ελένη πήγε μαζί τους πιστεύοντας πως θα πάνε για σουβλάκια και όταν βρήκαν το σουβλατζίδικο κλειστό της πρότειναν να πάνε στο σπίτι του 23χρονου. “Η Ελένη δεν ξέρει τι έρχεται για αυτό δε ζητάει βοήθεια, όπως λένε. Την έπεισαν να πάνε στο σπίτι. Μέσα από το φορτηγό η Ελένη πρέπει να στέλνει το μήνυμα στην φίλη της «πάρε με τηλ. σε μια ώρα”…Είναι προαποφασισμένο ότι σε περίπτωση άρνησης η Ελένη δεν θα φύγει, θα βιαστεί. Η Ελένη δε θέλει…Η Ελένη ανθίσταται, αρνείται. Αν η Ελένη ήταν ένα μέρος έστω από αυτά που περιγράψανε ξέρετε τι θα έκανε; Θα προσποιούνταν για να γλυτώσει τη ζωή της”.
Η κ. Δόγκα περιέγραψε λεπτομερώς όσα πιστεύει πως έγιναν στο “σπίτι του τρόμου” σε βάρος της φοιτήτριας και δηλώνοντας απολύτως βέβαιη πως και οι δύο τους στην συνέχεια, αποφασίζουν και υλοποιούν το σχέδιο να πετάξουν την βαριά χτυπημένη 19χρονη στην θάλασσα για “να την τελειώσουν”, φοβούμενοι μήπως τους καταγγείλει.
Το χρονικό της υπόθεσης που σόκαρε την Ελλάδα
Η Ελένη Τοπαλούδη είχε βρεθεί νεκρή το μεσημέρι της 28ης Νοεμβρίου 2018, όταν οι Λιμενικές Αρχές της Ρόδου εντόπισαν στην περιοχή «Φώκια», στους Πεύκους Λίνδου, το πτώμα της.
Για μέρες η ταυτότητα της παρέμενε άγνωστη, καθώς το μόνο χαρακτηριστικό στοιχείο που είχαν οι άντρες της αστυνομίας ήταν ένα τατουάζ τριαντάφυλλο στο πόδι του θύματος. Η νεαρή φοιτήτρια είχε βρεθεί πεταμένη σε βραχώδη περιοχή.
Μετά από έρευνες αλλά και ανάλυση video από κάμερες ασφαλείας, οι Αρχές κατέληξαν στον 21χρονο Ροδίτη και στον 19χρονο φίλο του αλβανικής καταγωγής, οι οποίοι κατά την ανάκρισή τους έπεσαν σε αντιφάσεις και εν συνεχεία ομολόγησαν ενώπιον των ανακριτών του Λιμενικού Σώματος και κλιμακίου από την Αθήνα ρίχνοντας ο ένας τις κατηγορίες στον άλλο, τακτική που ακολούθησαν και κατά την εκδίκαση της υπόθεσης.