Εθνική Πινακοθήκη: Βρέθηκαν οι κλεμμένοι πίνακες των Πικάσο και Μοντριάν – Ψάχνουν τους συνεργούς του δράστη
Οι πίνακες ανυπολόγιστης αξίας που είχαν κλαπεί από την Εθνική Πινακοθήκη το 2012 ύστερα από μία θρασύτατη διάρρηξη, εντοπίστηκαν κρυμμένοι σε ρεματιά στην Αττική.
- 28 Ιουνίου 2021 22:02
Μεγάλη επιτυχία της Ασφάλειας Αττικής μετά από 9 χρόνια ερευνών. Αστυνομικοί του Τμήματος Εγκλημάτων κατά Ιδιοκτησίας εξιχνίασαν την υπόθεση της θρασύτατης διάρρηξης στην Εθνική Πινακοθήκη που είχε γίνει το 2012, εντόπισαν και συνέλαβαν τον δράστη, ενώ εντόπισαν και τους δύο ανυπολόγιστης αξίας πίνακες του Πικάσο και του Μοντριάν, που είχαν αφαιρεθεί τότε, σε ρεματιά στην Κερατέα Αττικής.
Η προανάκριση βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και ο 49χρονος Έλληνας δράστης εξετάζεται τόσο για την συγκεκριμένη περίπτωση όσο και για τυχόν άλλες ενέργειες ενώ υπό έρευνα είναι και αν είχε συνεργούς στην κλοπή της Εθνικής Πινακοθήκης.
Στα ίχνη του οι άντρες της Ασφάλειας Αττικής, φαίνεται πως έφτασαν αξιοποιώντας στοιχεία και πληροφορίες που είχαν περιέλθει σε γνώση των Αρχών.
Το πρωί της Τρίτης (29/06) οι υπουργοί Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη και Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα δώσουν συνέντευξη Τύπου για την υπόθεση.
Το χρονικό της υποθεσης
Ως προς το χρονικό της υπόθεσης, τα ξημερώματα της 9ης Ιανουαρίου 2012 στο κτίριο της Εθνικής Πινακοθήκης, ο δράστης αφού απενεργοποίησε τον συναγερμό και παραβίασε πόρτα αλουμινίου στο μπαλκόνι, εισήλθε στον εσωτερικό χώρο της έκθεσης από τον οποίο αφαίρεσε:
Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 56 Χ 40, του Ισπανού ζωγράφου Pablo Picasso που φιλοτεχνήθηκε το 1939 και απεικονίζει γυναικείο κεφάλι.
Το έργο αυτό αποτέλεσε το 1949 δωρεά του καλλιτέχνη προς τον Ελληνικό λαό, σαν τιμητική προσφορά για την γενναία αντίσταση του κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής, στο πλαίσιο της δωρεάς έργων Γάλλων καλλιτεχνών.
Έναν πίνακα ζωγραφικής, λάδι σε μουσαμά, διαστάσεων 35 Χ 44, του Ολλανδού ζωγράφου Μοντριάν που φιλοτεχνήθηκε το 1905 και απεικονίζει ανεμόμυλο κατά μήκος ποταμού.
Το έργο αυτό αγοράσθηκε το 1963 από τον Αλέξανδρο Παππά και αποτέλεσε δωρεά προς την Εθνική Πινακοθήκη.
Ένα έργο σε χαρτί, πέννα με αραιωμένη σέπια, διαστάσεων 27 Χ 16,8 του Ιταλού Guglielmo Caccia (Moncalvo) και απεικονίζει τον Άγιο Diego de Alcala σε έκσταση με την Αγία Τριάδα και τα σύμβολα του πάθους. Το έργο απετέλεσε δωρεά το 1907 του Γρηγορίου Μαρασλή προς την Εθνική Πινακοθήκη.
Κατά το χρόνο τέλεσης της πράξης, ενεργοποιήθηκε ο ανιχνευτής κίνησης στο χώρο των περιοδικών εκθέσεων, στον οποίο έσπευσε αμέσως ο φύλακας, εντοπίζοντας ένα δράστη τον οποίο και καταδίωξε.
Κατά τη διαφυγή του ο δράστης εγκατέλειψε στο χώρο έναν επίσης σημαντικό πίνακα του Ολλανδού ζωγράφου Μοντριάν, που απεικονίζει ένα τυπικό αγρόκτημα. Ο χρόνος, που μεσολάβησε από την είσοδο του δράστη στο χώρο της Πινακοθήκης μέχρι την αποχώρησή του, υπολογίζεται σε περίπου επτά λεπτά. Στη συνέχεια, ο φύλακας ενημέρωσε την ιδιωτική εταιρία διαχείρισης των ηλεκτρονικών συστημάτων συναγερμών και ενημερώθηκε το κέντρο της Άμεσης Δράσης.
Ειδικότερα όπως προέκυψε, ο άγνωστος ή οι άγνωστοι δράστες, νωρίτερα το απόγευμα εκείνης της μέρας, απενεργοποίησε δέσμη συναγερμού και παραβίασε μπαλκονόπορτα, χωρίς όμως να την ανοίξει, με αποτέλεσμα όταν ήχησε ο συναγερμός και ο φύλακας έλεγξε εσωτερικά τον χώρο, να μη διαπιστώσει παρουσία ατόμων ή ίχνη διάρρηξης και να απενεργοποιήσει το συναγερμό.
Στη συνέχεια και άλλες φορές ο δράστης, ενεργοποίησε διαφορετικές δέσμες συναγερμού, χωρίς να εισέρχεται στο χώρο. Σε όλες τις περιπτώσεις ο φύλακας δεν διαπίστωνε παρουσία προσώπων.
Στο τελικό στάδιο της επιχείρησης διάρρηξης, αφού άνοιξε ο δράστης την πόρτα που ήδη είχε παραβιάσει, εισήλθε στο εσωτερικό και από το χώρο της έκθεσης αφαίρεσε τα έργα τέχνης, βγάζοντάς τα από τις κορνίζες τους.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις