Κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού: Στη φυλακή γνωστός ενεχυροδανειστής
"Δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες" υπογραμμίζει στο απολογητικό του υπόμνημα ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος. Ο επιχειρηματίας "δείχνει" τους συνεργάτες του για ενδεχόμενες παράνομες ενέργειες, οι οποίες έγιναν εν αγνοία του.
- 02 Δεκεμβρίου 2018 19:08
Προσωρινά κρατούμενος κρίθηκε ο γνωστός ενεχυροδανειστής Ριχάρδος μετά την απολογία του ενώπιον της ειδικής ανακρίτριας για το κύκλωμα λαθρεμπορίας χρυσού.
Με τη σύμφωνη γνώμη εισαγγελέα – ανακρίτριας ο κατηγορούμενος ως συνδιευθυντής της εγκληματικής οργάνωσης οδηγείται στη φυλακή. Κατά τη δίωρη απολογία του, ο κατηγορούμενος ενεχυροδανειστής υποστήριξε ότι είναι αθώος.
«Παρά τις προσπαθειες μας και παρά το οτι προσπαθησαμε να βοηθησουμε ανακριτή και εισαγγελέα να αντιληφθουν υποδομη υποθέσεως αυτό δεν κατέστη δυνατό και αποφασισαν την προσωρινή κράτηση» δήλωσε ο Αλέξης Κούγιας. Παράλληλα, ισχυρίστηκε πως πεποίθηση του είναι ότι κυριάρχησε η ηχηρότητα της υποθέσεως και η δήλωση του Πρωθυπουργού που ουσιαστικά προκατελαβε την κατάληξη της υπόθεσης.
Προςωρινά κρατούμενη κρίθηκε και η γραμματέας στο κεντρικό κατάστημα της οδού Πατησίων, η οποία φέρεται ότι είχε το ρόλο υπαρχηγού στο κύκλωμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατηγορούμενη και μητέρα δύο παιδιών αρνήθηκε τις κατηγορίες, ενώ επεσήμανε πως δεν έχει καμία σχέση με παράνομες συναλλαγές. Μάλιστα, τόνισε ότι εργαζόταν νόμιμα στο κατάστημα με τους συνηγόρους της να σχολιάζουν σχετικά: «Υπαρχηγός με 1200 μισθό τον μήνα, είναι αστείο».
“Είμαι αθώος. Δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων”
Απόλυτα αθώος, αφού η επιχείρησή του είναι πλήρως νόμιμη, δηλώνει ο Ριχάρδος, εξηγώντας ότι δεν είχε ανάγκη να παρανομήσει αφού ο κύκλος εργασιών του μόνο για το 2017 ήταν 14,3 εκατ. ευρώ. Τον προφυλακισμένο Τούρκο κατηγορούμενο και συνδιευθυντή της εγκληματικής οργάνωσης, κατά την κατηγορία, «δείχνει» ως εν δυνάμει υπεύθυνο.
«Δεν είμαι ούτε μέλος ούτε (συν)αρχηγός οποιασδήποτε εγκληματικής οργάνωσης, δεν έχω διαπράξει ποτέ το αδίκημα της λαθρεμπορίας και δεν έχω νομιμοποιήσει ποτέ έσοδα από εγκληματικές δραστηριότητες. Ως ενεχυροδανειστής δεν έχω παραλάβει ποτέ προϊόντα εγκληματικών πράξεων, είτε αυτοπροσώπως είτε μέσω των υπαλλήλων μου, καθόσον σε όλα τα καταστήματα υπάρχει προσωπικό που μεριμνά να εισέρχονται μόνο πελάτες που φέρουν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατήριο, και σε περίπτωση ολοκλήρωσης της συναλλαγής να καταγράφονται τα στοιχεία τους στα βιβλία που προβλέπει η νομοθεσία. Ουδέποτε έχει παραληφθεί στα καταστήματά μου έστω και ένα αντικείμενο άτυπα χωρίς να καταγραφεί η συναλλαγή, και ουδέποτε έχω παραλάβει αντικείμενα από τρίτους ενεχυροδανειστές ή πρόσωπα που συγκεντρώνουν αντικείμενα άνευ αδείας και παραστατικών» αναφέρει χαρακτηριστικά ο 51χρονος κατηγορούμενος, υπογραμμίζοντας ότι ο κύκλος εργασιών του μόνο για το 2017 ανήλθε στα 14,3 εκατομμύρια ευρώ.
Παράλληλα, αρνείται ότι έχει πραγματοποιήσει ποτέ παράνομη εξαγωγή χρυσού μέσω λεωφορείων ή με οποιονδήποτε τρόπο, αφού, όπως λέει, οι εξαγωγές που πραγματοποιεί είναι πάντοτε νόμιμες μέσω του τελωνείου του αεροδρομίου. «Εάν στη διερευνώμενη υπόθεση έχουν λάβει χώρα παράνομες εξαγωγές χρυσού μέσω λεωφορείων, δεν έχω καμία απολύτως γνώση και σχέση με αυτές και είμαι βέβαιος ότι ο εξαχθείς χρυσός και ο κατασχεθείς στο λεωφορείο χρυσός δεν προέρχονται από τα καταστήματά μου» αναφέρει και συνεχίζει: «Ουδέποτε έδωσα εντολή να διακινηθεί χρυσός προς λεωφορεία με ή χωρίς νομιμοφανή παραστατικά της επιχείρησής μου, οι δε κατασχεθείσες πλάκες χρυσού στο λεωφορείο είναι αδύνατο να προέρχονται από την επιχείρησή μου, αφού οι πλάκες χρυσού της επιχειρήσεώς μου φυλάσσονται σε ειδικές κούτες συσκευασμένες για το αεροδρόμιο με ειδική σφραγίδα για να μην υπάρχει παραβίαση».
“Δείχνει” συγκατηγορούμενο
Ο επιχειρηματίας, πατέρας πέντε παιδιών, επισημαίνει στις εξηγήσεις του ότι «είχε αναπτυχθεί εν αγνοία μου παράλληλη (και κατά την αστυνομία παράνομη) δραστηριότητα συγκέντρωσης και εξαγωγής χρυσού» από τον Τούρκο, συριακής καταγωγής, συγκατηγορούμενό του και από την ομάδα του «χωρίς εμπλοκή άλλων υπαλλήλων της επιχείρησής μου». Εξηγεί ότι ο τελευταίος τον προσέγγισε το 2015 και του πρότεινε να συνεργαστεί με εταιρείες συμφερόντων του ιδίου και του αδελφού του. Όσο για την πρόσληψή του στην επιχείρησή του Ριχάρδου, ο 51χρονος υποστηρίζει πως έγινε ύστερα από παράκληση του Τούρκου, «για να βοηθηθεί στην ανανέωση της άδειας παραμονής και εργασίας του, δοθέντος άλλωστε ότι πράγματι απασχολείτο καθημερινά στα γραφεία της επιχείρησής μου».
Αναφορικά με την κατηγορία ρου ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, υποστηρίζει πως τα έξοδα για την αγορά και ανακαίνιση του σκάφους ανήλθαν στις 260 χιλιάδες ευρώ που δικαιολογούνται επαρκώς από τα ετήσια εισοδήματά του εκ της επιχειρηματικής μου δραστηριότητας.
Η επαγγελματική πορεία
Στην οικονομική κρίση αποδίδει τη σχέση του με το ενέχυρο ο Ριχάρδος. «Μέχρι το 2011 διατηρούσα εμπορικά καταστήματα στο Σύνταγμα που έκαναν εισαγωγή και εμπορία φτηνών κοσμημάτων. Επειδή όμως αναγκάστηκα να τα κλείσω λόγω κρίσης, αποφάσισα να γίνω ενεχυροδανειστής, ανοίγοντας το πρώτο κατάστημα στην Πατησίων, το οποίο ξεκίνησε πολύ καλά εξαιτίας της γενικότερης οικονομικής κατάστασης. Βαθμιαία άρχισα να επεκτείνομαι, ανοίγοντας περισσότερα καταστήματα, τα οποία αποτελούν μέρος της ατομικής μου επιχείρησης, δηλ. είναι στο όνομά μου και όχι με franchise.
Σήμερα διατηρώ 65 τέτοια καταστήματα σε όλη την Ελλάδα συν δύο σε Ισπανία και Πορτογαλία, στα οποία εργάζονται περίπου 100 άτομα που έχουν εκπαιδευτεί στο αντικείμενο (εκτίμηση ρολογιών, πολύτιμων λίθων, κοσμημάτων, χρυσού, αργύρου κλπ), καθώς επίσης αυτοτελές χυτήριο με νόμιμη άδεια επί της οδού Στουρνάρη το οποίο ιδρύθηκε το 2016. Η επιχείρησή μου είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη» καταλήγει.