Ελεύθεροι και πίσω στην Ελλάδα οι δύο στρατιωτικοί
Το πρωθυπουργικό αεροσκάφος προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη μεταφέροντας τους Δημήτρη Κούκλατζη και 'Αγγελο Μητρετώδη, οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι το απόγευμα της Τρίτης μετά από 167 ημέρες κράτησης στην Τουρκία.
- 15 Αυγούστου 2018 03:06
Μετά από 167 ημέρες οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνταν στις τουρκικές φυλακές της Ανδριανούπολης απελευθερώθηκαν και επέστρεψαν στην Ελλάδα.
Με εντολή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος σε δήλωση του συνεχάρη τους δύο αξιωματικούς για το σθένος τους ενώ σε επικοινωνία με τους γονείς τους ευχήθηκε από εδώ και εμπρός μόνο χαρές, το πρωθυπουργικό αεροσκάφος μετέβη στην Ανδριανούπολη και μετέφερε στη Θεσσαλονίκη τους Δημήτρη Κούκλατζη και Αγγελο Μητρετώδη.
Στην Ανδριανούπολη μετέβησαν για να τους παραλάβουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος και ο υπαρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος, ενώ στη Θεσσαλονίκη τους υποδέχθηκαν ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος και ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής και κυρίως οι γονείς τους, που περίμεναν με αγωνία να τους σφίξουν στην αγκαλιά τους.
Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί κατέβηκαν από το πρωθυπουργικό αεροσκάφος ήρεμοι, φορώντας τις στολές τους και χαιρετώντας στρατιωτικά το άγημα που τους απέδωσε τιμές. Παρουσιάστηκαν στον υπουργό Άμυνας ο οποίος τους έσφιξε το χέρι, αλλά το βλέμμα τους ήταν ήδη στους γονείς τους που στεκόταν δίπλα με δάκρυα χαράς στα μάτια.
Την πρώτη εικόνα των δύο στρατιωτικών μετά την απελευθέρωση τους και κατά την επιστροφή τους στην πατρίδα δημοσίευσε στο twitter ο κ.Κατρούγκαλος μέσα από το πρωθυπουργικό αεροσκάφους.
Μετά την άφιξη τους, η διαδικασία προβλέπει την μεταφορά τους στο 424 στρατιωτικό νοσοκομείο και την εξέταση τους και από Έλληνες ιατρούς (την κατάσταση της υγείας τους είχαν παρακολουθήσει Τούρκοι ιατροί στις φυλακές της Ανδριανούπολης) και εν συνεχεία την κατάθεση τους στην ελληνική στρατονομία για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες συνελήφθησαν από την τουρκική πλευρά.
Τη διαδικασία αυτή σεβάστηκε ο Αγγελος Μητρετώδης, ο οποίος στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων απάντησε λιτά: “Κοιτάξτε θέλουμε να πούμε ευχαριστώ σε όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν, για όλα τα άλλα έχουμε χρόνο, θα ακολουθήσουμε πρώτα τον υπηρεσιακό δρόμο, ευχαριστούμε πολύ όλους”.
Ο πατέρας του Νίκος Μητρετώδης μιλώντας στην ΕΡΤ νωρίτερα σημείωσε πως οι 167 τελευταίες ημέρες ήταν “ένας γολγοθάς, ένα παιχνίδι για γερά νεύρα και μεγάλα αποθέματα ψυχικά και περάσαμε μία περιπέτεια πρωτογνωρη”. Ευχαρίστησε όλο τον απλό κόσμο που στηριξε τις δυο οικογένειες, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και την Εκκλησία και δηλωσε πως “το σθένος ήταν σε υψηλα επίπεδα” αν και όπως τόνισε “Να σου στερήσουν την επικοινωνία την ελευθερία κλπ οπωσδήποτε είναι βασανιστικό”.
“Παραμονή της γιορτής της Παναγιάς ζούμε ένα θαύμα, στο οποίο δεν πάψαμε να πιστεύουμε ούτε στιγμή. Ευχαριστούμε ολόψυχα τον Θεό, την Παναγία, την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία που δεν έπαψαν ούτε στιγμή να αγωνίζονται για την επιστροφή του Δημήτρη και του Άγγελου“, δήλωσε νωρίτερα στο ΑΠΕ, ο Νίκος Κούκλατζης, πατέρας του Δημήτρη Κούκλατζη.
«Ευχαριστούμε τους γονείς απ’ όλο τον κόσμο που ένωσαν τις προσευχές τους με τις δικές μας όλους αυτούς τους μήνες για την επιστροφή των παιδιών μας», συμπλήρωσε ο πατέρας του ενός από τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που κρατούνταν στις φυλακές της Ανδριανούπολης από τον περασμένο Μάρτιο.
Ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους
Υπενθυμίζεται ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί αφέθησαν ελεύθεροι χωρίς περιοριστικούς όρους λίγο μετά τις επτά το απόγευμα της Τρίτης.
Στη σημερινή συνεδρία οι δυο Έλληνες, που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο με τους δικηγόρους τους, ζήτησαν την άμεση αποφυλάκισή τους αφού πλέον έχει ολοκληρωθεί η μελέτη των ψηφιακών αντικειμένων που βρέθηκαν πάνω στους και δεν προκύπτει η κατηγορία της κατασκοπείας, αλλά μόνο η είσοδος σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί επανέλαβαν στην κατάθεσή τους, πως μπήκαν στην περιοχή κατά λάθος, ακολουθώντας πατημασιές που είχαν εντοπίσει.
Μετά από αυτό η εισαγγελία κατέθεσε την άποψη ότι ο χρόνος που παρέμειναν προφυλακιστέοι είναι εντός των πλαισίων μια πιθανής ποινής για είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή, και το δικαστήριο απεφάνθη ότι όντως δεν τεκμηριώνονται κατηγορίες για κατασκοπεία, οπότε λαμβάνοντας υπόψιν τον χρόνο που παρέμειναν προφυλακιστέοι, οι δύο στρατιωτικοί αφέθηκαν ελεύθεροι και θα δικαστούν μόνο με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή.
Σε επικοινωνία που είχε ο διπλωματικός σύμβουλος του πρωθυπουργού με τον διπλωματικό σύμβουλο του προέδρου Ερντογάν, ο δεύτερος τον διαβεβαίωσε ότι αν θα γίνει δίκη των δύο στρατιωτικών θα γίνει ερήμην και εάν επιβληθεί ποινή δεν θα υπερβαίνει το διάστημα που κρατήθηκαν στις φυλακές Αδριανούπολης.
Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι καίτοι τυπικά απελευθερώθηκαν μέχρι την εκδίκαση τους, στην πραγματικότητα ο εφιάλτης τους έχει τελειώσει, καθώς δε θα επιστρέψουν στην Τουρκία για τη δίκη, ενώ η ποινή που ενδέχεται να τους επιβληθεί θα συμψηφιστεί με την κράτηση τους στην Ανδριανούπολη.
Την απελευθέρωση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών χαιρέτισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιουνκερ, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, το ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων, οι υπουργοί Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς και Άμυνας Πάνος Καμμένος.
Οι δύο Έλληνες είχαν συλληφθεί σε απαγορευμένη στρατιωτική περιοχή και κρατούνταν στις φυλακές της Αδριανούπολης από τον Μάρτιο και για 167 ημέρες.
Στις 17 Ιουλίου η τουρκική Δικαιοσύνη απέρριψε το πέμπτο κατά σειρά αίτημα αποφυλάκισής τους.
Υπενθυμίζεται, ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε θέσει πρώτο στην ατζέντα το ζήτημα της απελευθέρωσης των δύο στρατιωτικών, κατά τη συνάντησή του με τον Τούρκο Πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 11 Ιουλίου.
Αμέσως μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, που κράτησε περίπου δύο ώρες, ο κ. Τσίπρας είπε μεταξύ άλλων: “Κατ’ αρχάς τα λόγια μου είναι μετρημένα, ωστόσο πρέπει να σας πω ότι βγαίνοντας από τη συνάντηση έχω περισσότερες ελπίδες από ότι πριν μπω στη συνάντηση αυτή. Δεν ήταν μια εύκολη συνάντηση, για αυτό και διήρκεσε πάνω από μία ώρα και πενήντα λεπτά, σχεδόν δύο ώρες. Τέθηκαν όλα τα ζητήματα και βεβαίως από τη δική μας την πλευρά, απ τη δική μου την πλευρά, κατέστη σαφές ότι το ζήτημα των δύο είναι ένα μείζον ζήτημα ηθικής, συμβολικής και ουσιαστικής σημασίας που αφορά τη σχέση των δύο χωρών.