Το πρόγραμμα που “γεννά” την ελπίδα στους ακρίτες και βάζει φρένο στο σιωπηλό έγκλημα της υπογενννητικότητας

Το πρόγραμμα που “γεννά” την ελπίδα στους ακρίτες και βάζει φρένο στο σιωπηλό έγκλημα της υπογενννητικότητας
rchive.gr

Οι άνθρωποι των ακριτικών νησιών περιγράφουν στο News 24/7 τις δυσκολίες της καθημερινότητας, την έλλειψη υποδομών και επιστημονικού προσωπικού που οδηγεί τους νέους να μην δημιουργούν νέες οικογένειες και πλέκουν το εγκώμιο του νέου προγράμματος της Stoiximan και της Hope Genesis που έχει βαλθεί να αλλάξει αυτή την κατάσταση.

“Σε οποιοδήποτε σενάριο ακόμη και στο πλέον ευνοϊκό είναι γεγονός ότι ο πληθυσμός μας θα μειωθεί προοδευτικά τα επόμενα χρόνια. Η γήρανση του πληθυσμού θα συνεχίσει και το ποσοστό των υπερηλίκων θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο, με τον πληθυσμό της σχολικής ηλικίας να παρουσιάζει διάφορες αυξομειώσεις”. Η υπογεννητικότητα και εν γένει το δημογραφικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η χώρα μας συνοψίζονται σε αυτές τις αράδες του καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας Βύρωνα Κοτζαμάνη και δεν είναι ο μόνος ο οποίος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου. Ένας κίνδυνος, η μία βόμβα -αν θέλετε- η οποία βρίσκεται στα θεμέλια της χώρας πάνω και πέρα από όποια πολιτική και οικονομική κρίση”.

Με τις παραπάνω γραμμές ξεκινούσε το μεγάλο αφιέρωμα του News 24/7 για το δημογραφικό, με το οποίο αναδείξαμε ότι είναι -χωρίς υπερβολή- το “σιωπηλό έγκλημα” των τελευταίων 30 χρόνων. Λίγους μήνες μετά, με χαρά και ικανοποίηση γίναμε γνώστες ενός νέου προγράμματος που έχει στόχο την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας στη χώρα. Πρόκειται για το πρόγραμμα «Οι Μικροί Ηρωες για την Ελλάδα», μέσω του οποίου η Stoiximan, ενισχύοντας τη δράση της Hope genesis, για την ανατροπή του κλίματος υπογεννητικότητας «υιοθετεί» 10 ακριτικά νησιά, καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των γυναικών που κατοικούν στα νησιά αυτά, από τη στιγμή που μένουν έγκυοι έως και τον τοκετό.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα παρέχει τη μεταφορά της ωφελούμενης σε ένα από τα συνεργαζόμενα ιατρικά κέντρα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, προσφέρει φροντίδα στην έγκυο σε ένα αξιόπιστο νοσοκομείο με άρτια καταρτισμένο μαιευτικό προσωπικό και κατάλληλες ιατρικές υποδομές, παρέχει κάλυψη για κάθε έκτακτο περιστατικό που μπορεί να παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, και καλύπτει το κόστος μητρότητας, της μεταφοράς και διαμονής σε τοποθεσία κοντά σε συνεργαζόμενο ιατρικό κέντρο κατά την εβδομάδα του τοκετού.

rchive.gr

Και μπορεί για εμάς η είδηση του προγράμματος να αποτελεί μια “καλή είδηση”, στη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα όμως για τους ανθρώπους αυτών των απομακρυσμένων περιοχών είναι πολλά παραπάνω.

“Δεχτήκαμε αμέσως το πρόγραμμα για την περιοχή μας. Μάλιστα, στην αρχή δεν σας κρύβω ότι μου φάνηκε τόσο καλό που άρχισα να προβληματίζομαι, αλλά ευτυχώς είναι πράγματι τόσο καλό. Θέλω να ευχαριστώ τους ανθρώπους της πρωτοβουλίας για όλα όσα κάνουν για τα παιδιά και τα νεογνά των Φούρνων. Πιστεύω ότι η πρωτοβουλία για την υπογεννητικότητα θα στεφτεί με επιτυχία γιατί είναι αρκετός κόσμος που θέλει να τεκνοποιήσει αλλά αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες. Και αυτό για την τοπική κοινωνία είναι πολύ σημαντικό. Γίνεται πια εύκολο για αυτό και οι γυναίκες των Φούρνων προσπαθούν να μεγαλώσουν τον πληθυσμό μας” λέει στο News 24/7 ο δήμαρχος των Φούρνων Ικαρίας Γιάννης Μαρούσης, καθώς ήδη στον τόπο του τα πρώτα αποτελέσματα είναι ορατά. Πέντε παιδιά έχουν ήδη γεννηθεί στους Φούρνους από την έναρξη του προγράμματος και αναμένονται άλλα έξι, ενώ ακόμα δύο αναμένονται στη γειτονική Θύμαινα.

Τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται για να συμπληρώσουν το ελλιπές κράτος

“Το πρόγραμμα δεν έρχεται να λύσει μόνο το οικονομικό ζήτημα. Είναι και θέμα υποδομών αλλά και εξειδικευμένου επιστημονικού προσωπικού. Το νησί μας είναι μακριά από το κέντρο, δεν έχει νοσοκομείο παρά μόνο έναν ή δύο αγροτικούς γιατρούς. Πρέπει δηλαδή να πάει κάποιος στη Σάμο ή στην Ικαρία κάτι που δεν είναι πάντα εύκολο. Με το πρόγραμμα η εγκυμονούσα θα έρθει στον Πειραιά και από εκεί θα έχει όλες τις ανέσεις δωρεάν. Τέτοιες πρωτοβουλίες έρχονται για να συμπληρώσουν το ελλιπές κράτος. Δυστυχώς λείπουν πολλά και εμείς που ζούμε σ’ αυτά τα μέρη το καταλαβαίνουμε. Ένας που ζει σε μία πόλη που τα έχει όλα αυτά δεν μπορεί να το καταλάβει, εμείς όμως νιώθουμε αυτές τις δυσκολίες. Αν δεν γινόταν το πρόγραμμα το σχολείο μας θα έκλεινε” συμπληρώνει ο δήμαρχος.

rchive.gr

Το παράδειγμα μιας γέννας εντός και εκτός προγράμματος

Καταλληλότερη όλων για να μιλήσει για αυτή την πρωτοβουλία είναι η Νικολέτα Σίμου, κάτοικος στη Σχοινούσα, αντιδήμαρχος και μητέρα δύο παιδιών. Το πρώτο της παιδί το έκανε εκτός προγράμματος και το δεύτερο πριν από πέντε μήνες με τη βοήθεια του προγράμματος γνωρίζοντας έτσι από πρώτο χέρι τη μεγάλη διαφορά.

“Στο πρώτο παιδί από την ημέρα που μάθαμε ότι είμαι έγκυρος μέχρι τη στιγμή που γέννησα ξοδέψαμε συνολικά 6.500 ευρώ. Αυτό για πολλούς συμπολίτες μας είναι ετήσιο εισόδημα. Και εδώ στη Σχοινούσα μπορεί να υπάρχει ο τουρισμός όμως τους χειμερινούς μήνες δεν υπάρχουν δουλειές πέραν της κτηνοτροφίας. Οπότε τα οικονομικά είναι ανασταλτικός παράγοντας για κάποιον ώστε να κάνει οικογένεια. Επίσης, εδώ στη Σχοινούσα υπάρχει μόνο ένας αγροτικός γιατρός, ανειδίκευτος ο οποίος μάλιστα δεν είναι σταθερός. Άρα στο παραμικρό πρόβλημα ακόμα και στο πιο απλό, υποχρεωνόμαστε να πάμε στη Νάξο που είναι δύο ώρες απόσταση και αυτό αν θα το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες” περιγράφει η κα.Σίμου.

rchive.gr

Θα τους ευγνωμονώ για πάντα

“Με το πρόγραμμα έφυγε ένα τεράστιο μεγάλο βάρος από πάνω μου. Θα τους ευχαριστώ και θα τους ευγνωμονώ για πάντα. Και δεν είναι μόνο η οικονομική ενίσχυση που παίρνουμε από το πρόγραμμα, αλλά είναι και η ψυχολογική. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι ανά πάσα ώρα και στιγμή θα υπάρχει ένας άνθρωπος στην άλλη άκρη του τηλεφώνου που θα σου πει τι θα κάνεις” σημειώνει και θυμάται μια δύσκολη στιγμή της δεύτερη γέννας που της έχει μείνει χαραγμένη στο μυαλό. “Στη δεύτερη εγκυμοσύνη είχα μια επιπλοκή και έπρεπε να μείνω σε ακινησία, ενώ ήμουν στην Αθήνα. Το άλλο παιδί μου όμως ήταν στη Σχοινούσα και ήθελα να γυρίσω πίσω. Πήρα την πρωτοβουλία λοιπόν και ενημέρωσα τους ανθρώπους του προγράμματος, ότι επιστρέφω με δική μου ευθύνη. Μου απάντησαν πως αν γίνει κάτι θα στείλουν αμέσως ελικόπτερο να με πάρει”.

“Οι νέες γεννήσεις για την τοπική κοινωνία είναι ανάσα. Πρέπει να τονίσουμε ότι το πρόγραμμα δεν κοιτάζει την οικονομική κατάσταση” μας λέει και καταλήγει πως τώρα προσπαθεί να πείσει και άλλες γυναίκες του νησιού να ακολουθήσουν το δικό της παράδειγμα.

rchive.gr

Να μην κλείσει το σχολείο μας

Τέσσερα χρόνια έχουν να ακούσουν το κλάμα ενός μωρού στον Αη Στράτη. Η δήμαρχος του νησιού ψάχνει τρόπους να δώσει κίνητρα στους νέους ανθρώπους και να επιστρέψουν στο νησί αλλά και να δημιουργήσουν τη δική του οικογένεια, μέσω σημαντικών πρωτοβουλιών τόσο στον πρωτογενή τομέα όσο και στον τουρισμό.

“Κάναμε αποδεκτή την πρόταση του προγράμματος με μεγάλη χαρά, ελπίζοντας να φέρει και σε εμάς τα πρώτα αποτελέσματα. Τα χρόνια που δεν έχουμε καμία γέννηση στον Αη Στράτη είναι πολλά και αυτό μας αγχώνει. Ο πληθυσμός αρχίζει να γερνάει και εμείς ως δημοτική αρχή έχουμε ρίξει το βάρος μας στο κρατήσουμε τον νέο κόσμο εδώ και δημιουργηθούν νέες οικογένειες. Το πρόγραμμα αυτό βοηθάει ακόμα περισσότερο αυτή την προσπάθειά μας. Θέλω να πω ένα τεράστιο μπράβο και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους του προγράμματος. Είμαι σίγουρη ότι θα μας βοηθήσει μακροπρόθεσμα” μας λέει η Μαρία Κακαλή.

“Το πρόβλημα είναι ότι δεν υπάρχουν νέα ζευγάρια. Δεν έχουμε πολλούς νέους κάτω των 30 ετών. Το ζητούμενο είναι να μπορέσουμε να ξαναζωντανέψουμε τον τόπο μας. Δεν θέλουμε με τίποτα να κλείσει το σχολείο μας, που τώρα σε όλες τις βαθμίδες έχει 27 παιδιά. Ο τελευταίος μαθητής που θα μπει τον Σεπτέμβρη είναι μόνο ένας. Αυτό μας θορυβεί, μας φοβίζει. Θέλουμε οι άνθρωποι να επιστρέψουν πίσω γιατί ο Αη Στράτης έχει πολλές προοπτικές” καταλήγει η δήμαρχος με την ευχή και στον τόπο της σύντομα να έρθουν οι πρώτοι καρποί του προγράμματος.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα