Έρχεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Τι ισχύει για παράλληλη απασχόληση και 6ήμερα

Έρχεται το νομοσχέδιο για τα εργασιακά: Τι ισχύει για παράλληλη απασχόληση και 6ήμερα
Πορεία για τα εργασιακά George Vitsaras / SOOC

Με το νομοσχέδιο του υπ. Εργασίας προβλέπονται παρεμβάσεις που νομιμοποιούν την εργασία με σύμβαση σε δεύτερο εργοδότη και με ανώτατη συνολική ημερήσια απασχόληση τις 13 ώρες. Όλες οι αλλαγές.

Νέα δεδομένα στις σχέσεις εργασίας φιλοδοξεί να διαμορφώσει στην αγορά εργασίας, το νομοσχέδιο που φέρνει σε διαβούλευση αυτό το διάστημα ο υπουργός Εργασίας, Άδωνις Γεωργιάδης και έχει να κάνει με την ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας 2019/1152. Να σημειωθεί ότι με βάση το “νομικό οπλισμό” της ΕΕ στόχος μιας σειράς δράσεων, μεταξύ των οποίων και η εν λόγω οδηγία είναι η διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής οικονομίας αλλά και του δικαιώματος των εργαζομένων σε δίκαιη και ίση μεταχείριση όσον αφορά τους όρους απασχόλησης, την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία και την κατάρτιση.

Όπως σημειώνει η οδηγία “οι αγορές εργασίας έχουν υποστεί ριζικές μεταβολές οφειλόμενες σε δημογραφικές εξελίξεις και στην ψηφιοποίηση που οδηγεί στη δημιουργία νέων μορφών απασχόλησης, οι οποίες στήριξαν την καινοτομία, τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη της αγοράς εργασίας. Νέες μορφές απασχόλησης διαφέρουν σημαντικά από τις παραδοσιακές σχέσεις εργασίας όσον αφορά την προβλεψιμότητά τους, δημιουργώντας αβεβαιότητα σχετικά με τα ισχύοντα δικαιώματα και την κοινωνική προστασία για τους οικείους εργαζομένους.”

“Ως εκ τούτου” αναφέρεται στο εισαγωγικό κείμενο που συνοδεύει την οδηγία, “σε αυτόν τον μεταβαλλόμενο κόσμο της εργασίας υπάρχει αυξημένη ανάγκη πλήρους ενημέρωσης των εργαζομένων για τους ουσιώδεις όρους εργασίας τους, η οποία ενημέρωση θα πρέπει να γίνεται εγκαίρως και γραπτώς, σε μορφή εύκολα προσβάσιμη στους εργαζόμενους. Προκειμένου να πλαισιωθεί επαρκώς η ανάπτυξη νέων μορφών απασχόλησης, οι εργαζόμενοι στην Ένωση θα πρέπει επίσης να διαθέτουν μια σειρά νέων ελάχιστων δικαιωμάτων, με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και της προβλεψιμότητας στις σχέσεις εργασίας, με παράλληλη επίτευξη ανοδικής σύγκλισης μεταξύ των κρατών μελών και διατήρηση της προσαρμοστικότητας της αγοράς εργασίας”.

Έτσι, η ΕΕ, μέσα κι από την οδηγία, επιχειρεί να ενθαρρύνει τις συλλογικές συμβάσεις, αλλά και να διευκολύνει τους εργοδότες στις προσαρμογες με τα νέα δεδομένα στην οικονομία. Επίσης, να στηρίξει καινοτόμες μορφές εργασίας, την επαγγελματική κινητικότητα, να αποτρέψει την επισφαλή εργασία, μεταξύ άλλων με την απαγόρευση της κατάχρησης των άτυπων συμβάσεων.

Αυτός είναι ο “γνώμονας” που θα κρίνει και την τελική μορφή του νομοσχεδίου, που σε μια κρίσιμη περίοδο με ελλείψεις στην αγορά εργασίας, νέες ανάγκες στην οικονομία αλλά και τους εργαζόμενους να αναζητούν ποιοτικές δουλειές και χρόνο για … ζωή, αποτελεί κομβική πολιτική πρωτοβουλία.

Τι λέει το Υπουργείο Εργασίας

Σύμφωνα, πάντως,  με τις διευκρινίσεις που έδωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Άδωνις Γεωργιάδης μιλώντας στην ΕΡΤ, το νομοσχέδιο επιχειρεί να πατάξει τη μαύρη εργασία και να δώσει ευκαιρίες για εισόδημα στον εργαζόμενο. Παράλληλα, είναι προφανές ότι υποστηρίζει την ανάγκη εργοδοτών να καλύψουν κενά.

Όπως, χαρακτηριστικά, είπε “δίνει την ευκαιρία σε επιχειρήσεις να δημιουργούν συμβάσεις μηδενικού ωραρίου με εργαζομένους. Σε αυτή την περίπτωση ο εργαζόμενος θα πρέπει να ειδοποιείται 24 ώρες πριν ότι υπάρχει ανάγκη να πάει να δουλέψει”. Κάτι, βέβαια, που ενδεχομένως να δημιουργεί προβλήματα στην κοινωνική λειτουργία και δη τον οικογενειακό προγραμματισμό. Επίσης, ζήτημα είναι σε περιπτώσεις άρνησης του εργαζομένου το τι θα συμβαίνει. Όπως, πάντως, αναφέρουν εργατολόγοι, το συγκεκριμένο σύστημα εργασίας έκτακτης ανάγκης που δεν προβλέπει ωράριο απασχόλησης είναι για έκτακτες περιπτώσεις και αξιοποιείται σε ορισμένες χώρες για να καλύψει εποχιακές ανάγκες ή ημερήσιες ανάγκες λόγω π.χ. αυξημένης ζήτησης για συγκεκριμένες παραγγελίες μιας εταιρείας.

Πάντως, όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, “θα είναι αναγκαστικά δηλωμένος, με άδειες και ασφαλιστικές εισφορές, άρα δεν θα είναι μαύρη και ανασφάλιστη εργασία. Η επιχείρηση δεν θα μπορεί να πάρει άλλους από αυτούς που έχει δηλώσει”. Παράλληλα ο κ. Γεωργιάδης πρόσθεσε ότι “είναι μία ρύθμιση εξαιρετικά υπέρ των εργαζομένων ώστε να μην μπορεί ο εργαζόμενος να είναι στο έλεος της μαύρης εργασίας. Η μαύρη εργασία βλάπτει πρωτίστως τον εργαζόμενο και δευτερευόντως όλη την οικονομία”. Επίσης, δίνει τη.δυνατότητα 6ήμερης εβδομαδιαίας εργασίας, με ημερομίσθιο προσαυξημένο κατά 40%.

Τα 6ήμερα

Επίσης, προωθεί την εργασία σε 6ήμερη βάση. Ειδικότερα σε ό,τι αφορά το 6ήμερο εβδομαδιαίας εργασίας, όπως ανέφερε ο υπουργός, με την προωθούμενη ρύθμιση οι εργαζόμενοι θα μπορούν να υπογράφουν σύμβαση 6ήμερης εργασίας και η απασχόληση κατά την 6η ημέρα θα είναι με ημερομίσθιο αυξημένο κατά 40%. Στις έκτακτες περιπτώσεις, το μεροκάματο ήταν αυξημένο κατά 30%. Επίσης, η 6ήμερη εργασία θα πρέπει να προδηλώνεται στο σύστημα «Εργάνη» και δεν θα υπάρχει δυνατότητα υπέρβασης των 8 ωρών ημερησίως.

Ο κ. Γεωργιάδης είπε, επίσης, ότι “σήμερα, επειδή υπάρχει πολύ μεγάλο έλλειμμα εργαζομένων, ειδικά στη βιομηχανία, χρησιμοποιούνται εργαζόμενοι παραπάνω ώρες για να βγαίνει η βάρδια και πληρώνονται “μαύρα”. Πλέον, θα δίνεται το δικαίωμα να έχουν μία επιπλέον βάρδια το Σάββατο, με τον εργαζόμενο να δικαιούται ημερομίσθιο για την 6η ημέρα απασχόλησής του προσαυξημένο κατά 40%”.

Παράλληλη απασχόληση

Υπενθυμίζεται ότι με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται ακόμη παρεμβάσεις που νομιμοποιούν την εργασία με σύμβαση σε δεύτερο εργοδότη και με ανώτατη συνολική ημερήσια απασχόληση τις 13 ώρες. Την ίδια στιγμή, όπως διευκρίνισε ο υπουργός Εργασίας, “ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει μία επιπλέον σύμβαση εργασίας υπό τον όρο ότι δεν θα ξεπερνάει τα ελάχιστα όρια ξεκούρασης που ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, δηλαδή τις 11 ώρες ξεκούρασης το 24ωρο”, ενώ ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε πως “αυτή η ρύθμιση, που έγινε τόση φασαρία, υπάρχει για να δώσει το δικαίωμα στους εργαζόμενους που θέλουν να αυξήσουν νόμιμα το εισόδημά τους και να λαμβάνουν και τις ασφαλιστικές εισφορές τους”.

Να σημειωθεί, ότι μέχρι σήμερα επιτρέπεται σε έναν εργαζόμενο να απασχολείται με το ανώτατο επιτρεπόμενο ωράριο σε δύο ή και περισσότερους εργοδότες με το μοντέλο της μερικής απασχόλησης. Με το νέο πλαίσιο, καθώς μάλιστα η ΕΕ προωθεί νέα μοντέλα με έμφαση στην σταθερή εργασία , παρέχεται η δυνατότητα στον εργαζόμενο να έχει σε έναν εργοδότη πλήρη απασχόληση, δηλαδή 8ωρο και σε έναν άλλο εργοδότη να απασχολείται 5ωρο ώστε να συμπληρώνεται χρόνος 13 ωρών και να απομένουν οι 11 ώρες υποχρεωτικής ανάπαυσης στο 24ωρο.

Επιπλέον παρεμβάσεις

Παράλληλα με τις διατάξεις του προωθούμενου νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας: 

Μειώνεται στους 6 από τους 12 μήνες ο χρόνος δοκιμαστικής περιόδου για τον εργαζόμενο και τη λήψη αποζημίωσης καθώς η ΕΕ, επίσης ζητά την παύση της κατάχρησης τέτοιων συμβάσεων.

Τα πρόστιμα για την υποδηλωμένη εργασία αυξάνονται από 500 ευρώ σε 10.500 ευρώ σε όσες επιχειρήσεις χρησιμοποιήσουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. 

Περιορίζεται, όπως αναφέρει ο υπουργός, η γραφειοκρατία για τις επιχειρήσεις που εντάσσονται στο σύστημα «Εργάνη». Συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που θα επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα εργασίας απαλλάσσονται σχεδόν από το σύνολο της γραφειοκρατίας στην ΕΡΓΑΝΗ.

Θεσπίζεται ως ποινικό αδίκημα η παρεμπόδιση από απεργούς των εργαζομένων που θέλουν να δουλέψουν κάτι βέβαια που γεννά συνδικαλιστικές αντιδράσεις.

Μεταξύ άλλων, στον εν λόγω νομοσχέδιο, αναμένεται να ενταχθεί και η κατάργηση της περικοπής κατά 30% των συντάξεων με θέσπιση ειδικής εισφοράς για το πρόσθετο εισόδημα συνταξιούχων που παραμένουν στην αγορά εργασίας.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα