Φωτιές στην Αττική: Πυραγός αποκαλύπτει 5 προβλήματα που αμφισβητούν το “πετύχαμε” της κυβέρνησης
Η πολιτική ηγεσία έκρινε ως επιτυχημένη τη διαχείριση της φωτιάς στην Πεντέλη, με εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής να δίνει λεπτομέρειες για όσα έγιναν και όσα έλειψαν, σε πρωινή εκπομπή.
- 21 Ιουλίου 2022 10:05
Στις δηλώσεις που έκανε ο πρωθυπουργός της χώρας, Κυριάκος Μητσοτάκης από το Συντονιστικό Κέντρο της Πυροσβεστικής -σχετικά με τη φωτιά στην Πεντέλη– συντάχθηκε με όσα είχε ήδη επισημάνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστου Στυλιανίδη, ως προς την επιτυχημένη διαχείριση της κυβέρνησης.
Ο κύριος Στυλιανίδης είχε εξηγήσει πως “ο σωστός συντονισμός και η έγκαιρη επέμβαση δεν ήταν τυχαίος. Ήταν η καρδιά της νέας στρατηγικής του υπουργείου μας στη διαχείριση φυσικών καταστροφών“, με τον κύριο Μητσοτάκη να επισημαίνει ότι “όλοι οι αρμόδιοι έκαναν το καλύτερο δυνατό με πολύ γρήγορη και έγκαιρη παρουσία, με μεγάλη κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού και κυρίως με πολύ καλύτερο συντονισμό σε σχέση με αυτά τα οποία είχαμε δει στο παρελθόν”.
Πάμε τώρα, να δούμε και τι είχε να πει στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA“, λίγο πριν τις 07.00 το πρωί της Πέμπτης 21/7, εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής και τα προβλήματα που αναγνώρισε πως υπήρξαν -τα οποία θα μπορούσαν και θα έπρεπε να έχουν τακτοποιηθεί εδώ και χρόνια.
Κατ’ αρχάς, ο συνδικαλιστής της ΕΛ.ΑΣ, Σταύρος Μπαλάσκας που ήταν στο στούντιο, ενημέρωσε πως “το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έδωσε ως αριθμό των αστυνομικών που επιχείρησαν στην Πεντέλη -για να σβήσουν τη φωτιά και να απομακρύνουν τον κόσμο από τα σπίτια-, τους 626. Η πραγματικότητα είναι πως έφτασαν έως τους 700 -σταδιακά άλλαζαν οι βάρδιες και πήγαιναν περισσότερα περιπολικά.
Το έχουν πει και άλλοι δημοσιογράφοι πως ήταν περισσότεροι αστυνομικοί από πυροσβέστες, γιατί οι ημερήσιες αναπαύσεις διεκόπησαν. Δεν υπήρχαν δηλαδή, ρεπό. Η απογευματινή βάρδια που έπιασε δουλειά στις 12.00, τελείωσε στις 03.00 και απεγκλώβισε πολύ κόσμο“.
Το πρόβλημα με την υποστελέχωση της Πυροσβεστικής
Ο Πυραγός και πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υποαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΠΑΥΠΣ), Αντώνης Κουκουζάς, ο οποίος επίσης, μίλησε στην εκπομπή είπε ότι “οι συνάδελφοι της αστυνομίας ήταν όντως πολλοί και τους ευχαριστούμε. Πάντα είναι δίπλα μας και οι δράσεις μας είναι συντονισμένες.
“Αναφέρθηκε από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας πως ήταν περισσότεροι από 626 αστυνομικοί στην Πεντέλη. Από το δικό μας αρχηγείο, αναφέρθηκε πως οι πυροσβέστες ήταν 485”.
Σίγουρα αυτό είναι κάτι που προβληματίζει. Δηλαδή, αποδεικνύει το τεράστιο πρόβλημα της υποστελέχωσης που έχουμε. Σίγουρα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα αυτό της υποστελέχωσης, όπως είναι και αυτό της καταπόνησης.
Οι ίδιοι πυροσβέστες βρέθηκαν την Τρίτη 19/7 στην Πεντέλη, μετά στα Μέγαρα, έπειτα βρέθηκαν στη Σαλαμίνα. Υπάρχει τεράστια καταπόνηση του προσωπικού μας. Είναι δεδομένο αυτό. Κινούνται στα όρια τους. Είναι ένα ζήτημα αυτό που το έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη, όπως και το ηλικιακό ζήτημα: ο μέσος όρος ηλικίας του προσωπικού είναι τα 48 χρόνια”.
Όλα αυτά τα θέματα τα είχε καταδείξει το ρεπορτάζ του NEWS 24/7, στην έναρξη της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Χωρίς να ιδρώσει κάποιο αυτί.
Ο κύριος Μπαλάσκας ζήτησε από τον κύριο Κουκουζά να επιβεβαιώσει την πληροφορία που ήθελε πυροσβέστες να ήταν στο πεδίο πάνω από 18 και 19 συνεχόμενες ώρες, με τον Πύραργο να λέει ότι “είναι αλήθεια αυτό. Εννοείται πως πρέπει να υπάρχει χρόνος για ξεκούραση, γιατί ένας εργαζόμενος που δεν είναι ξεκούραστος είναι και επικίνδυνος”.
Το πρόβλημα με την αμέλεια -και το ‘ανθρώπινο χέρι’
Ο πρόεδρος της Ένωσης Πτυχιούχων Αξιωματικών και Υποαξιωματικών του Πυροσβεστικού Σώματος ξεκίνησε την τοποθέτηση του με την ομολογία ότι “είναι αλήθεια πως η χρονιά δεν εξελίσσεται ομαλά. Το τελευταίο μόνο 24ωρο είχαμε 56 ενάρξεις δασικών πυρκαγιών. Οι περισσότερες αντιμετωπίστηκαν εν τη γενέσει τους. Ωστόσο είναι αλήθεια ότι υπήρχαν πολλές πυρκαγιές που μας δυσκόλεψαν πάρα πολύ.
Κακά τα ψέματα, η συντριπτική πλειοψηφία οφείλεται σε αμέλεια των συνανθρώπων μας και αυτό είναι κάτι που θα θλίβει έως και μας εξοργίζει. Δεν είναι δυνατόν, όταν οι συνθήκες δεν ευνοούν, εμείς να προχωράμε σε θερμές εργασίες στην ύπαιθρο. Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις που βγάζουν μάτι.
“Την Τετάρτη 20/7 στη Σαλαμίνα υπήρξαν δυο διαδοχικές ενάρξεις πυρκαγιών, μέσα σε πάρα πολύ μικρό χρόνο, στο λόφο πάνω από την πόλη της Σαλαμίνας. Σίγουρα αυτό είναι κάτι που μας προβληματίζει”.
Ήταν ανθρώπινο χέρι; “Μας προβληματίζει πολύ το γεγονός. Δυο ενάρξεις (η μια πίσω από την άλλη), με τις συνθήκες που υπήρχαν σίγουρα δεν μπορούν να αποδοθούν πιθανότατα σε κάποιο τυχαίο περιστατικό. Αυτό προφανώς είναι κάτι που ερευνάται και δεν μπορούμε να πούμε κάτι παραπάνω“.
Σε ό,τι αφορά την Πεντέλη και τη δήλωση κυβερνητικού εκπροσώπου, σύμφωνα με την οποία εξετάζεται το ενδεχόμενο να ξεκίνησε το κακό από ανθρώπινο χέρι, ο κύριος Κουκουζάς είπε ότι “εννοείται πως και η συγκεκριμένη πυρκαγιά ερευνάται από τις αρχές τις δικές μας. Να πούμε ωστόσο, ότι ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Ξεκίνησε και κατευθυνόταν από τον άνεμο. Ήταν δύσκολη λόγω του ότι υπήρχε ακραίος άνεμος. Μας δυσκόλεψε το γεωμορφολογικό της περιοχής και το γεγονός ότι μπήκε γρήγορα μέσα σε οικιστικό ιστό.
Όπως και να έχει, αυτό που θα πρέπει να πούμε είναι ότι τα σπίτια -καλώς ή κακώς- βρίσκονται εκεί όπου βρίσκονται και δεν μπορούμε να τα απομακρύνουμε. Άρα λοιπόν, θα πρέπει να υπάρχουν ολοκληρωμένα σχέδια, για την προστασία αυτών των οικισμών.
Δεν είναι δυνατόν να υπάρχει καύσιμη ύλη σε αυτές τις περιοχές και να μην υπάρχει διαχείριση της -να μην απομακρύνεται. Είναι σαν να κοιμόμαστε πάνω σε μπαρουτοαποθήκη και να ευχόμαστε να μην υπάρξει κάποια σπίθα“. Δηλαδή, πρέπει να υπάρχει πρόληψη.
Το πρόβλημα με την επιστημονική μονάδα
Ο κύριος Κουκουζάς διευκρίνισε ότι “θα πρέπει να πούμε και τα καλά, όπως ότι υπήρχε άμεση κινητοποίηση. Είναι πολύ σημαντικό ότι στο κέντρο επιχειρήσεων βρέθηκαν όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί, οι οποίοι θα συνέδραμαν στη διαχείριση της συγκεκριμένης πυρκαγιάς.
Το ερώτημα που παραμένει είναι πού ήταν πάλι η επιστημονική μονάδα, η οποία προβλέπεται ότι θα υπάρχει και θα υποστηρίζει επιστημονικά τη διαχείριση μιας τέτοιας κρίσης και θα συμβουλεύει την ηγεσία. Είναι θεσμοθετημένη από το 2020, ωστόσο ακόμα δεν είναι στελεχωμένη.
“Η επιστημονική μονάδα, είναι συμβουλευτική που αποτελείται από στελέχη του πυροσβεστικού σώματος και της Γενικής Γραμματείας. Είναι αυτοί που θα παρατηρήσουν τα μοντέλα εξέλιξης μιας πυρκαγιάς και θα συμβουλεύσουν. Θα βοηθήσουν αυτούς που λαμβάνουν τις αποφάσεις για το πώς θα εξελιχθεί μια πυρκαγιά, ώστε να λάβουν τις σωστές αποφάσεις“. Όπως έκαναν δηλαδή, πέρυσι οι Ρουμάνοι τους οποίους αποθεώσαμε για την οργάνωση τους. Μεταξύ των μέσων που διέθεταν ήταν και άνθρωποι με γνώση, που λάμβαναν υπ’ όψιν όλους τους παράγοντες (μορφολογία εδάφους, ανέμους κλπ), ώστε οι πυροσβέστες να καταλήξουν στο πώς πρέπει να δράσουν, για να έχουν αποτέλεσμα.
Το πρόβλημα της επικοινωνίας
Έγιναν λάθη -σε σχέση με τον συντονισμό- στην Πεντέλη; “Δεν βρίσκουμε πως έχουν γίνει κάποια λάθη. Ήταν μια πολύ δύσκολη πυρκαγιά. Δεν βοήθησε ο άνεμος. Κάποια στιγμή υπήρχαν ριπές 113 χιλιομέτρων την ώρα. Αυτό που έχουμε να επισημάνουμε και είναι πρόβλημα για εμάς, είναι ότι υπάρχει τεράστιο θέμα με τις τηλεπικοινωνίες. Είναι κάτι που πρέπει να σκύψει από πάνω η πολιτική ηγεσία. Δυσκολευόμαστε συχνά να έχουμε καλές επικοινωνίες, μεταξύ μας. Μεταξύ αυτών που επιχειρούν, με το κέντρο επιχείρησης. Είναι ζήτημα που φαντάζομαι πως αντιμετωπίζει και η αστυνομία.
“Είναι σημαντικό να μπορεί όποιος βρίσκεται στο κέντρο να μπορεί να βοηθήσει αυτόν που επιχειρεί και πολλές φορές βρίσκεται σε έναν κίνδυνο ζωής -που τον έχει κυκλώσει η πυρκαγιά”
Το πρόβλημα με τους εθελοντές
Ο κύριος Κουκουζάς ανέδειξε την τεράστια προσφορά που υπήρξε από εθελοντές και εθελοντικές ομάδες “και είμαστε ευγνώμονες για την παρουσία τους, ωστόσο δεν γνωρίζουμε ποιοι εξ αυτών είναι απόλυτα εκπαιδευμένοι και πιστοποιημένοι. Αδυνατεί αυτός που επιχειρεί στο συμβάν, να τους αξιοποιήσει αποτελεσματικά. Δηλαδή, θα πρέπει να υπάρχει μια καλύτερη οργάνωση, σε ό,τι αφορά τις εθελοντικές ομάδες, προκειμένου να είναι αποτελεσματικές και επωφελείς. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να ενταχθούν ξανά στο μητρώο της Πολιτικής Προστασίας και στη συνέχεια θα έχουν συγκεκριμένες ειδικότητες, ώστε να γνωρίζουμε ποιον εθελοντή, ποια ομάδα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σε ποιο συμβάν. Θέλουμε τη συνδρομή τους, είμαστε ευγνώμονες για αυτή, αλλά την ίδια ώρα χρειαζόμαστε να είναι πιο συντεταγμένοι, για να συμβαίνει αυτό πιο επωφελώς”.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις