Γιάννης Μιχαηλίδης: Το σκεπτικό της απόρριψης του αιτήματος αποφυλάκισης
Γιατί το Συμβούλιο Εφετών Λαμίας απέρριψε το αίτημα αποφυλάκισης του απεργού πείνας Γιάννη Μιχαηλίδη. Το σκληρό πρόσωπο της δικαιοσύνης και τα σημεία που "προσπερνά".
- 28 Ιουλίου 2022 19:12
Το σκληρό πρόσωπο της έδειξε η ελληνική Δικαιοσύνη στον Γιάννη Μιχαηλίδη απαγορεύοντάς του να βγει εκτός φυλακής παρά το γεγονός ότι καλύπτει τις προϋποθέσεις.
Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών της Λαμίας αποφάσισαν ότι ο αναρχικός, η ζωή του οποίου διατρέχει πλέον σοβαρό κίνδυνο ύστερα από την εξαντλητική απεργία από τις 23 Μαΐου, έχει επιδείξει «προσχηματική καλή συμπεριφορά» και εφόσον αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανόν να διαπράξει νέα αδικήματα.
Συγκεκριμένα, μιλούν για ένα πρόσωπο με «σταθερή ροπή προς το έγκλημα» και με «στοιχεία έντονης αντικοινωνικής συμπεριφοράς» που παρουσίασε μία «προσχηματική καλή συμπεριφορά» μόνο και μόνο για να επιτύχει την αποφυλάκιση του.
Το υπ’ αριθμ. 36/2022 βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα για την υφ’όρων απόλυση του Γιάννη Μιχαηλίδη, μένει κυρίως στην απόδραση του τελευταίου το 2019, ενώ φτάνει ακόμη κι στο σημείο να θεωρείται αρνητικό στοιχείο και το ότι έχει συνυπογράψει ανακοίνωση συμπαράστασης για τον αναρχικό Γιαντζόγλου.
Ωστόσο κανένας από τους δικαστές δεν έδωσε σημασία στην μετά την επιστροφή του στις φυλακές συμπεριφορά. Αντίθετα, το ότι έχει επιδείξει καλή διαγωγή -σύμφωνα με το σκεπτικό του βουλεύματος «δεν κρίνονται ικανά να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα».
Και αυτό το δικαιολογούν λέγοντας ότι η κρίση αυτή «στηρίζεται σε σταθερή βάση, την οποία ο ίδιος ο κρατούμενος δημιουργούσε, δοκιμαζόμενος κατά το χρόνο της ελεύθερης διαβίωσης του, που παρανόμως ανέκτησε με την απόδραση του, ενώ γνώριζε πολύ καλά τις δυσμενείς συνέπειες της μη συμμόρφωσης του με την νομιμότητα, που τελικά τις αποδέχτηκε επιλέγοντας συνειδητά και με διάρκεια τη σοβαρή εγκληματική δράση».
Αναλυτικότερα, αναφέρεται ότι «ο αιτών κατάδικος εξαιτίας την ποινή του στο κατάστημα κράτησης Κορυδαλλού έως τις αρχές του 2019, οπότε ζήτησε να μεταχθεί στην ΚΑΥΦ του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού, προκειμένου να συμπληρώσει τα αναγκαία ημερομίσθιά για τον ευεργετικό υπολογισμό της ποινής του και για να απολυθεί πιο νωρίς, ωστόσο κρίθηκε από τις αρμόδιες αρχές ότι έπρεπε να πεταχτεί στην αγροτική φυλακή Τίρυνθας, οπότε και στη συνέχεια μετήχθη, λαμβάνοντας κανονικά εκπαιδευτικές άδειες για να συνεχίσει τις σπουδές του στο γεωπονικό πανεπιστήμιο Αθηνών.
Στη συνέχεια αυτός απέδρασε από την ανωτέρω αγροτική φυλακή 7 Ιουνίου 2019 και ακολούθως προέβη στην ανάπτυξη επανειλημμένης και ιδιαιτέρως σοβαρής εγκληματικής δράσεως σε μεγάλη ακτίνα δράσης σε όλη την επικράτεια, τελώντας – εκτός των άλλων – ληστεία κατά συναυτουργία και κατά συρροή, κλοπή κατ’ εξακολούθηση με διάρρηξη, παράνομη κατοχή και μεταφορά πολεμικού τυφεκίου και υποπολυβόλου».
Στη θέση του Γιάννη Μιχαηλίδη ότι ο λόγος που απέδρασε ήταν γιατί είχε ενημερωθεί πως δεν θα λάμβανε πλέον εκπαιδευτικές άδειες και ότι δεν είχε άλλη διέξοδο, το δικαστικό Συμβούλιο απάντησε ότι σε κάθε περίπτωση, στις τοποθετήσεις του «ουδόλως αναφέρεται στην μεγάλη και ιδιαίτερη επικίνδυνη δράση που ανέπτυξε, αμέσως σχεδόν, την απόδραση του, παρά μόνο ισχυρίζεται ότι ο καταζητούμενος, δεν είχε άλλο τρόπο να επιβιώσει, ωστόσο, αυτή η επιλογή του να αποδράσει και να προχωρήσεις ένα νέο κύκλο βαριάς εγκληματικής δραστηριότητας, αδικαιολόγητες αναφορικά με το λόγο τον οποίο επικαλείται στο υπόμνημα του και στην έφεση του, καταδεικνύει σαφώς τόσο την σταθερή ροπή του προς το έγκλημα, με στοιχεία έντονης αντικοινωνικής συμπεριφοράς, όσο και το ότι η πολυετής παραμονή του στο κατάστημα κράτησης από την 1/2/2013 εως και την 7/6/2019 δεν συνέβαλλε καθόλου στο σωφρονισμό του».
Εξάλλου, κατά τους δικαστές, και η διαγωγή του στη φυλακή μέχρι τότε ήταν προσχηματικά καλή (μέχρι τότε είχε τιμωρηθεί με την απόφαση 3 / 21.1.2014 του πειθαρχικού συμβουλίου του καταστήματος κράτησης Κορυδαλλού με την – διαγραφείσα σήμερα – ποινή του περιορισμού σε ειδικό κελί κράτησης για πέντε ημέρες και την ποινή των 35 βαθμών συνολικά για τις πράξεις της άσκησης βίας, της απείθειας και τον ύβρεων κατά μελών του προσωπικού).
Αναφορά γίνεται επίσης και στην κατηγορία που αντιμετωπίζει, με την οποία φέρεται να είχε τελέσει την 24/2/2018 απλή συνέργεια σε στάση κρατουμένων στον Κορυδαλλό, όπου, «σύμφωνα με αντίγραφο του κατηγορητηρίου που προσκομίζει, κρατούμενοι εξήλθαν από την πτέρυγα τους, επιτέθηκαν κατά σωφρονιστικών υπαλλήλων, έσπασαν κάμερες ασφαλείας και αφαίρεσαν από σωφρονιστικό υπάλληλο δύο κλειδιά και από τους άλλους σωφρονιστικούς υπαλλήλους δύο ασυρμάτους επικοινωνίας, κατηγορία που του αποδόθηκε και για την οποία απολογήθηκε στην β´ ανακρίτρια Πειραιάς».
Ο εκκαλών -κατά το βούλευμα – ισχυρίζεται ότι «η ανακοίνωση στο Athens indymedia, που υπέγραψε μαζί με άλλους πέντε συγκατηγορούμενους του, σε συμπαράσταση του αναρχικού Ντίνου Γιαντζόγλου, μέλος της οργάνωσης πυρήνες της φωτιάς, παρέχοντας ψυχική συνδρομή και ενίσχυση στην ειλημμένη απόφαση των κρατουμένων, που συνιστά την αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος αυτού, δεν έγινε στις 24 – 2 – 2018, αλλά τέσσερις ημέρες μετά την στάση κρατουμένων, πλην όμως από κανένα στοιχείο δεν προκύπτει ότι ο παραπάνω ισχυρισμός του είναι βάσιμος και επομένως μπορεί κατηγορία αυτή να ληφθεί υπόψη στην παρούσα διαδικασία, ανεξάρτητα αν ο εκκαλών έχει βάσιμες προσδοκίες περι απαλλαγής του με βούλευμα».
Και καταλήγει το βούλευμα: «Ενόψει τούτων, το χρονικό διάστημα από την αναφυλάκιση του 29 Ιανουαρίου 2020 μέχρι και σήμερα και η καλή διαγωγή του εντός αυτού δεν κρίνονται ικανά να οδηγήσουν σε ασφαλές συμπέρασμα περί της ελλείψεως επικινδυνότητας του για την τέλεση και νέων αξιόποινων πράξεων, αν αφεθεί ελεύθερος διότι το χρονικό σημείο της συμπλήρωσης των τυπικών προϋποθέσεων αποφυλακίσεως του πλησίαζε και η τέλεση πειθαρχικών παραπτωμάτων από εκείνον θα ισοδυναμούσε με (παράλογη) έκφραση βουλήσεως της παραμονής του στην φυλακή.
Η διαγωγή του λοιπόν κατά το πρόσφατο χρόνο είναι προσχηματικά καλή και η απόλυτη αναγκαιότητα την συνέχιση της κράτησης του για την αποτροπή τέλεσης άλλων αδικημάτων παραμένει.
Ειδικότερα αυτή η κρίση – περί της κατ’ επίφαση καλής διαγωγής του – δεν είναι αυθαίρετη, αλλά στηρίζεται σε σταθερή βάση, την οποία ο ίδιος ο κρατούμενος δημιουργούσε, δοκιμαζόμενους κατά το χρόνο της ελεύθερης διαβίωσης του, που παρανόμως ανέκτησε με την απόδραση του, ενώ γνώριζε πολύ καλά τις δυσμενείς συνέπειες της μη συμμόρφωσης του με την νομιμότητα, που τελικά της αποδέχτηκε επιλέγοντας συνειδητά και με διάρκεια της σοβαρή εγκληματική δράση».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις