Γλυκά Νερά: Η ιατροδικαστής “είδε” τις ανακρίβειες

Γλυκά Νερά: Η ιατροδικαστής “είδε” τις ανακρίβειες
Στον ανακριτή ο γυναικοκτόνος, Μπάμπης Αναγμωστόπουλος ⓒ 2021 Aggelos Barai/Associated Press

Απόκλεισε το σενάριο του 33χρονου πιλότου περί δίωρης λιποθυμίας η ιατροδικαστής της υπόθεσης. Πώς ερμήνευσε τις ενδείξεις του smartwatch και των καρδιακών παλμών.

Τις αντιρρήσεις της για τα όσα επικαλέστηκε ο Μπάμπης Αναγνωστόπουλος στους αστυνομικούς σχετικά με την υποτιθέμενη ληστεία στο σπίτι του ζευγαριού στα Γλυκά Νερά, έκανε γνωστές από την αρχή η ιατροδικαστής Χ. Σπηλιοπούλου.

Η επιστήμονας που κατέθεσε στις αρχές απέκλεισε το ενδεχόμενο ο 33χρονος πιλότος να είχε παραμείνει λιπόθυμος για δύο ώρες, όπως αρχικά είχε υποστηρίξει, προσφέροντας ότι «ο θάνατος της Καρολάιν επήλθε συνέπεια ασφυξίας λόγω απόφραξης των έξω στομίων των αεροφόρων οδών. Σε κάθε περίπτωση από τα ευρήματα της νεκροψίας νεκροτομής συμπεραίνεται ότι ο θάνατος ήταν αγωνιώδης και δεν επήλθε ακαριαίως».

Αναφορικά με τον πιλότο και την κατάσταση της υγείας του ύστερα από την «επαφή» του με τους τρεις ληστές, η ιατροδικαστής είπε πως η επικοινωνία ήταν άριστη και δεν έφερε στο κρανίο εγκεφαλικές κακώσεις ούτε εμφάνιζε ασφυκτικά σημεία.

«Αποκλείω την πιθανότητα ο άντρας που εξέτασα, ηλικίας 33 ετών, πιλότος στο επάγγελμα και χωρίς κρανίοεγκεφαλικές κακώσεις, να έχει παραμείνει επί 2 ώρες σε κατάσταση αναισθησίας. Η απώλεια των αισθήσεων σε ένα άτομο για οποιοδήποτε λόγο όπως φόβο, υπογλυκαιμία ή προσωρινή πρόκληση ασφυξίας, αναμένεται να διαρκέσει 10 λεπτά της ώρας και σε καμία περίπτωση 2 ώρες» επεσήμανε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας: «Σε κάθε περίπτωση ένας νεαρός υγιής άνθρωπος δεν θα μπορούσε να παραμείνει λιπόθυμος επί 2 ώρες. Οι σωματικές του βλάβες ήταν όλως ελαφρές».

Στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί σε βάρος του κατηγορούμενου γυναικοκτόνου, περιλαμβάνεται και τη κατάθεση της ιατροδικαστού, η οποία αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειές της για την υπόθεση, και ειδικότερα στην πεποίθηση της ότι το ρολόι της Καρολάιν δεν έδινε απαντήσεις: «Αμέσως μόλις είδα το ρολόι που φορούσε το θύμα και γνωρίζοντας ότι αυτού του είδους τα ρολόγια καταγράφουν πολλαπλές παραμέτρους της δραστηριότητας και καρδιακής λειτουργίας. Θεώρησα ότι έπρεπε να το βγάλω αμέσως ώστε να προστατευθεί και να μεταφερθεί για αξιολόγησης στα εγκληματολογία εργαστήρια. Μόλις το αφαίρεσα ακολούθησα τη διαδικασία διαπίστωσης του θανάτου η οποία έγινε στις 10 η ώρα στις 11 Μαΐου 2021».

Τον “πρόδωσαν” οι καρδιακοί παλμοί

Έτσι, τα δεδομένα που έχουν καταγραφεί στο smartwatch την οδήγησαν στα εξής συμπεράσματα που αναφέρει και στην κατάθεσή της:

  • «Η καρδιακή συχνότητα ενός ατόμου εν ηρεμία ή σε φυσική δραστηριότητα εξαρτάται από πολλούς παράγοντες όπως την ηλικία, την κατάσταση της καρδιάς ή αν το άτομο βρίσκεται σε κατάσταση σωματικού ή ψυχικού στρες. Από τις τιμές που μου αναφέρεται θεωρώ ότι η καρδιακή συχνότητα από 48 έως 58 η οποία καταγράφεται 1:41 έως 3:51 της 11ης Μαΐου 2021 αντιστοιχεί σε περίοδο ύπνο. Το ίδιο θεωρώ και για την καταγραφή στις 3: 58 ώρα που οι παλμοί είναι 61 λεπτό. Στις 4:05 οι παλμοί αυξάνονται κατά 50 τοις 100 περίπου από τους παλμούς που είχε το άτομο εν ηρεμία στον ύπνο του. Θεωρώ ότι εκείνη τη χρονική στιγμή το άτομο βρισκόταν σε κατάσταση πολύ ισχυρού ψυχικού ή σωματικού στρες».
  • «Με δεδομένο ότι έχω προσδιορίσει την ώρα του θανάτου κατά τη στιγμή της αυτοψίας του χώρου στις πέντε με έξι ώρες από τις 10 η ώρα που ήταν η ώρα της αυτοψίας, θεωρώ απολύτως συμβατό η διαδικασία του μηχανισμού του θανάτου να έλαβε χώρα από τις 4:05 έως τις 4:11. Στις 4:11 ώρα είναι η τελευταία καταγραφή του smartwatch και θεωρώ ότι αμέσως μετά επήλθε ο θάνατος».
  • «Από την νεκροψία και νεκροτομή είχα συμπεράνει ότι διαδικασία του θανάτου πράγματι διήρκεσε μερικά λεπτά ότι δηλαδή ο θάνατος δεν ήταν ακαριαίος».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα