Κακοκαιρία: Χωριά θαμμένα στα λασπόνερα, ανησυχία για τον Πηνειό – SOS για τη δημόσια υγεία
Συνεχίζονται οι προσπάθειες απεγκλωβισμού κατοίκων στις πληγείσες περιοχές, οι οποίες παραμένουν βουτηγμένες στα λασπόνερα. Κατασκευή αναχωμάτων στον Πηνειό. Τεράστιος κίνδυνος για μολυσματικές ασθένειες.
- 11 Σεπτεμβρίου 2023 07:29
Δραματική είναι η κατάσταση στις πληγείσες περιοχές της χώρας μας, που καταστράφηκαν από την επέλαση της κακοκαιρίας Daniel, ενώ αναμένεται να περάσουν αρκετές μέρες ακόμη έως ότου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.
Οι νεκροί έχουν φτάσουν τους 15, επισήμως αγνοούνται δύο άνθρωποι ενώ αρκετοί είναι αυτοί που παραμένουν εγκλωβισμένοι, περιμένοντας είτε τροφή και νερό είτε να τους μεταφέρουν σε ασφαλές σημείο. Και όπου δεν μετρούν νεκρούς και αγνοούμενους, μετρούν ολικές καταστροφές.
Την ίδια ώρα, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, υποχωρούν σταδιακά τα νερά στον Πηνειό, όμως η εικόνα είναι αποκαρδιωτική καθώς ολόκληρα χωριά έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές στις υποδομές, στο ζωικό κεφάλαιο, στις καλλιέργειες και στις οικοσυσκευές. Οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής και του Στρατού συνεχίζουν αδιαλείπτως τις προσπάθειες απεγκλωβισμού ανθρώπων αλλά και την παροχή βοήθειας (τροφή, νερό και φαρμάκων) σε όσους παρέμειναν στα σπίτια τους.
Η Λάρισα είναι βουτηγμένη στα λασπόνερα, ο Βόλος παραμένει για έβδομη μέρα χωρίς νερό και αρκετά χωριά του Πηλίου, που είναι χωρίς νερό και ρεύμα, είναι αποκομμένα λόγω των μεγάλων ζημιών στο οδικό δίκτυο.
Κατεβαίνει η στάθμη του Πηνειού
Την ίδια ώρα ο Πηνειός συνεχίζει να προκαλεί μεγάλη ανησυχία, καθώς αν και τις τελευταίες ώρες παρατηρείται μείωση της στάθμης του, εκφράζονται φόβοι ότι μπορεί να υπάρξουν πλημμύρες σε άλλες περιοχές σε όλο το μήκος του ποταμού. Οι αρχές επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους στην κατασκευή αναχωμάτων.
Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ Λάρισας Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, η στάθμη του Πηνειού βρίσκεται τώρα στα 8 μέτρα, με όριο τα 7 μέτρα, και συνεχίζει να κατεβαίνει, ενώ είχε ξεπεράσει τα 10 μέτρα πριν από δύο μέρες. Αυτό σημαίνει ότι στραγγίζουν τα νερά από τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα και αυτό σημαίνει ότι έχουμε διαφύγει τον κίνδυνο πλημμύρας στο κέντρο της Λάρισα ωστόσο, τα νερά μετατοπίζονται προς την Κοιλάδα των Τεμπών και στη συνέχεια στο Δέλτα του Πηνειού, όπου υπάρχει στο σημείο μεγάλος όγκος νερού. Μάλιστα όπως είπε, η γέφυρα στο εκκλησάκι της Αγίας Παρασκευής, στην Κοιλάδα των Τεμπών, η οποία έχει ύψος 18 μέτρων, έχει σκεπαστεί από τα νερά.
Παράλληλα ανέφερε ότι το γεγονός ότι πέφτει η στάθμη του νερού στον Πηνειό, μπορεί να λειτουργήσει το αποχετευτικό σύστημα της Λάρισας και έχουν αποτραβηχτεί τα νερά από πολλές συνοικίες της. Μάλιστα, ο κεντρικός δρόμος στη συνοικία του Αγίου Θωμά είναι πλέον στεγνός, υπάρχει όμως πρόβλημα στους κάθετους δρόμους, καθώς τα νερά μπορεί να φτάνουν και τα δύο μέτρα ακόμη και να τα ξεπερνούν και χρειάζεται βάρκα για να μεταφερθεί βοήθεια (νερό, τροφή ή φάρμακα) στους κατοίκους των σπιτιών, ενώ συνεχίζουν για τρίτη μέρα να είναι χωρίς ρεύμα και νερό.
Συναγερμός για τη δημόσια υγεία
Παράλληλα η παρουσία λιμναζόντων νερών και νεκρών ζώων αυξάνει τον κίνδυνο για μολυσματικές ασθένειες, με το θέμα αυτό να αναδεικνύεται σιγά – σιγά σε μία από τις πρώτες προτεραιότητες των αμέσως επόμενων ημερών.
Μετά από σύσκεψη στο Συντονιστικό Κέντρο Δημόσιας Υγείας, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, έγινε έκκληση προς τους πλημμυροπαθείς να καταναλώνουν μόνο εμφιαλωμένο νερό ακόμη και για την ατομική υγιεινή και μόνο συσκευασμένα τρόφιμα.
“Οι πολίτες στις πληγείσες περιοχές θα πρέπει να μην καταναλώνουν μολυσμένο νερό. Όλα τα στάσιμα και λιμνάζοντα ύδατα πρέπει να τα αντιμετωπίζουν ως δυνητικά μολυσμένα”, τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, κατά την ενημέρωση που πραγματοποίησε το πρωί της Κυριακής (10/9/2023) από το Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος και της Πολιτικής Προστασίας στη Λάρισα.
Η κα Αγαπηδάκη, επεσήμανε ότι “οι πολίτες θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό για κάθε είδους εργασία, για την προσωπική τους υγιεινή, για να πιουν νερό, για να μαγειρέψουν, ενδεχομένως ακόμα και για εργασίες που πρέπει να κάνουν μέσα στο σπίτι”.
“Είναι σημαντικό να γνωρίζουν οι πολίτες ότι σε όλες τις πληγείσες περιοχές διενεργούνται έλεγχοι από το αρμόδιο εργαστήριο Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας σε σχέση με την ποιότητα του νερού και οι κατά τόπους αρχές ανακοινώνουν πότε είναι ασφαλές να έχουν οι πολίτες πρόσβαση και να δώσουν στην κυκλοφορία το δίκτυο υδροδότησης.
Άρα, μέχρι να έχουν οι πολίτες επίσημα ενημέρωση από τις τοπικές αρχές ότι το νερό της περιοχής είναι ασφαλές, θα πρέπει να χρησιμοποιούν εμφιαλωμένο νερό”, τόνισε.
“Εξίσου σημαντικό είναι να αποφεύγουμε την επαφή με τα μολυσμένα ύδατα, τις λάσπες, να μην αφήνουμε τα κατοικίδιά μας να παίζουν μέσα στις λάσπες ή να πίνουν νερό από αυτό γιατί, όπως είπαμε, το αντιμετωπίζουμε όλοι ως δυνητικά μολυσμένο.
Είναι σημαντικό να έχουμε κατά νου ότι όλα αυτά τα στάσιμα ύδατα έχουν φερτά υλικά που έχουν παρασυρθεί όλες αυτές τις ημέρες από τις πλημμύρες, νεκρά ζώα, και είναι σημαντικό να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να απομονώνουμε τα ζωντανά κατοικίδια, ζώα εκτροφής, από τις περιοχές στις οποίες υπάρχουν νεκρά ζώα”, πρόσθεσε.
“Σε σχέση με αυτό οι πολίτες που εντοπίζουν νεκρά ζώα που έχουν παρασυρθεί από τις πλημμύρες στις διάφορες περιοχές είναι σημαντικό να ειδοποιούν την Περιφέρεια, τους δήμους, τις αρμόδιες υπηρεσίες προκειμένου να γίνεται άμεσα η συλλογή των ζώων και να προχωρήσουμε στις διαδικασίες καύσης και ταφής”, επεσήμανε.
Όπως είπε, “έχουν ήδη ξεκινήσει επιχειρήσεις σε αυτό τον τομέα. Γίνεται ήδη από σήμερα τα χαράματα εντατική επιχείρηση συλλογής των νεκρών ζώων, τόσο αυτών που βρίσκονται σε κτηνοτροφικές μονάδες όσο και αυτών που βρίσκονται διάσπαρτα στις διάφορες περιοχές”.
Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα πρώτης αρωγής
Ανοίγει σήμερα, Δευτέρα (11/09), η πλατφόρμα της πρώτης αρωγής στη διεύθυνση arogi.gov.gr για τους πληγέντες από την κακοκαιρία Daniel και τις καταστροφικές πλημμύρες.
Εξειδικεύοντας τα μέτρα μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού από τη Λάρισα για τους πληγέντες, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος είπε:
- Η επιδότηση έναντι της στεγαστικής συνδρομής είναι ως 10.000
- για στήριξη επιχειρήσεων ως 4.0000 και για κάλυψη πρώτων επισκευαστικών εργασιών και οικοσκευών ως 6.000
- Ενεργοποιείται με κάλυψη ως 80% το πλαίσιο στεγαστικής συνδρομής
- στήριξη ως 70% σε πληγείσες επιχειρήσεις και κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις
- Eνεργοποιείται η επιδότηση συγκατοίκησης
- ισχύει αναστολή ασφαλιστικών εισφορών και ανακριτικής εκτέλεσης σε ορίζοντα εξαμήνου
- ισχύει τριετής απαλλαγή από ΕΝΦΙΑ
- Αθροιστικά η έκτακτη χρηματοδότηση φθάνει στα 45 εκατομμύρια ευρώ.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τόνισε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι η καύση και ταφή των νεκρών ζώων και ήδη μεταφέρονται τα πρώτα ψυγεία – φορτηγά για διαδικασία οργανωμένης ταφής σε επιπλέον σημεία όπως η Κοζάνη, η Αττική, τα Τρίκαλα και Καρδίτσα.
Οι αποζημιώσεις θα δοθούν κανονικότατα και ο ΕΛΓΑ έχει ήδη αρχίσει να δέχεται αιτήσεις για να καλυφθούν οι πρώτες ανάγκες σε ζωοτροφές, τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
Μία εβδομάδα μετά, το άνοιγμα των σχολείων της Θεσσαλίας
Μετά από συνεννόηση του υπουργού Παιδείας, Κυριάκου Πιερρακάκη και του περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστού, τα μαθήματα στα σχολεία της Περιφέρειας Θεσσαλίας θα αρχίσουν με καθυστέρηση μίας εβδομάδας. Η απόφαση πάρθηκε λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις δυσμενείς συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή λόγω της κακοκαιρίας Daniel.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις