Κορονοϊός: 40 νέα κρούσματα στην Ελλάδα, τα 35 στη Νέα Σμύρνη Λάρισας
Αύξηση κρουσμάτων του κορονοϊού κατά 40 στην Ελλάδα, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, το απόγευμα της Παρασκευής. Συνολικά έχουν καταγραφεί στη χώρα μας 2810 κρούσματα και 160 θάνατοι.
- 15 Μαΐου 2020 18:07
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας ανακοίνωσε το απόγευμα της Παρασκεύης 40 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας. Από αυτά τα 35 είναι αυτά που διαπιστώθηκαν στον οικισμό Ρομά, στη Νέα Σμύρνη Λάρισας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2810, εκ των οποίων το 55,2% άνδρες αφορά άνδρες. 612 (21,8%) θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1452 (51,7%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
O κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε επίσης ότι το τελευταίο 24ωρο έχουν καταγραφεί τέσσερις νέοι θάνατοι, με τον συνολικό αριθμό στην Ελλάδα να φτάνει τους 160. Οι 43 (26,9%) ήταν γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 75 έτη και το 93,8% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 23 ασθενείς. Η διάμεση ηλικία τους είναι 72 ετών. Οι 10 εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. To 95,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω.
Αξίζει να σημειωθεί ότι 90 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.
Έχουν συνολικά ελεγχθεί 120.015 κλινικά δείγματα.
Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε και πάλι ότι η στρατηγική του ελέγχου, της ιχνηλάτησης και απομόνωσης επαφών παραμένει ο πιο σημαντικός τρόπος αντιμετώπισης. Είπε μάλιστα ότι για να μειώσουμε μια επιδημία που αφορά 1000 άτομα σε μια περιοχή σε μονοψήφιους αριθμούς δηλαδή να κατεβάσουμε τον αναπαραγωγικό ρυθμό το R0 σε 0,5 ώστε να σβήσει χρειάζονται 30-35 ημέρες.
“Μακάρι να υπάρξει κάποια τεράστια αλλαγή στον ιό που θα ανατρέψει τις ισορροπίες-δεν φαίνεται όμως πιθανό. Θα συνεχίσουμε να ανιχνεύουμε μεμονωμένες περιπτώσεις της νόσου και να τις καταπολεμούμε στις τοπικές στους εστίες. Με ανησυχεί να μην γίνει αυτό πρακτικά αδύνατον, σε περιπτώσεις πολλαπλών ταυτόχρονων επιδημιών. Οι οποίες θα ξαναδοκιμάσουν την επάρκεια του συστήματος, θα μας δοκιμάσουν σχετικά με την στρατηγική άρσης των μέτρων, την όλη προσπάθεια επιστροφής στην μερική κανονικότητα” ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
Σχετικά με χρήση τεστ αντισωμάτων ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τους διεθνείς οργανισμούς και ότι δε συστήνεται η χρήση αντισωμάτων για διάγνωση. “Στην οξεία φάση της νόσου δίδουν ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα. Ας πω ένα παράδειγμα, είμαι ένας πολίτης σε μια επιδημία, μου ανακοινώθηκε πως είμαι θετικός σήμερα με μοριακό έλεγχο από τον ΕΟΔΥ – εγώ δεν το πιστεύω –έχω μια άρνηση και πάω να κάνω τεστ αντισωμάτων επειδή άκουσα πως υπάρχει αυτό το ταχύ τεστ που σε λίγα λεπτά σου λέει αν έχεις περάσει τον ιό. Πάω κάνω το τεστ και μου λένε πως είμαι αρνητικός -αυτό δεν σημαίνει πως δεν έχω τον ιό. Το τεστ μπορεί να κάνει 20 ημέρες να γίνει θετικό και υπάρχει η πιθανότητα αυτήν την στιγμή να είμαι αρνητικός με ένα τεστ αντισωμάτων ανάλογα με το ποια ημέρα της νόσου βρίσκομαι, ανάλογα με την ποιότητα του τεστ. Άρα δεν το πιστεύω αυτό το αρνητικό τεστ που μου δίνει μια ψεύτικη ασφάλεια, που με καθοδηγεί λάθος-πως δεν έχω κάτι”, επεσήμανε ο καθηγητής.