Κορονοϊός: Η χλωροκίνη και το φτηνό φάρμακο που δίνει ελπίδα
Ελπίδες για την καταπολέμηση του κορονοϊού φανερώνουν μελέτες από τη χρήση ενός παλιού αλλά και ενός νέου φαρμάκου από Γαλλία και Ιαπωνία.
- 18 Μαρτίου 2020 22:20
Με μια θετική είδηση ολοκληρώθηκε η χθεσινή ενημέρωση από τον λοιμωξιολόγο και υπεύθυνο ενημέρωσης του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό κ. Σωτήρη Τσιόδρα, ο οποίος ανέφερε πως ερευνητική ομάδα της Γαλλίας υπό τον διάσημο καθηγητή λοιμώξεων, του κ Didier Raoult, χρησιμοποίησε σχήμα φαρμάκων με βάση την ουσία χλωροκίνη που ήδη χρησιμοποιείται σε όλα τα ελληνικά νοσοκομεία. Η χρήση των φαρμάκων σε 6 μέρες οδήγησε σε αρνητικοποίηση για τον ιό στο 90% των ασθενών, σε σχέση με μια άλλη ομάδα στην οποία δε χορηγήθηκε το σχήμα. Από την τελευταία ομάδα το 96% παρέμεινε θετικό για τον ιό το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Παράλληλα ερευνητική ομάδα από την Κίνα, ανακοίνωσε θεραπευτική χρήση νέου φαρμάκου σε κλινική μελέτη 340 ασθενών στο Γουχάν και στο Σενζέν, η οποία έδειξε αρνητικοποίηση του ιού εντός 4 ημερών από τη χορήγηση του φαρμάκου. Πρόκειται για ένα νέα φάρμακο από την Ιαπωνία.
«Άρα υπάρχουν κάποια ενθαρρυντικά δεδομένα που μας επιτρέπουν να βλέπουμε το μέλλον με κάποια αισιοδοξία και περιμένουμε να επιβεβαιωθούν και από άλλες μελέτες. Ειδικά για αυτό το θέμα, αναμένουμε και ειδικές οδηγίες, ιδιαίτερα για τα σοβαρά περιστατικά, από ειδική ομάδα εργασίας που έχει συστηθεί ειδικά για αυτό το σκοπό και συνεδριάζει υπό την προεδρία του κυρίου Γαργαλιάνου που είναι Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Λοιμώξεων» ανέφερε ο κ. Τσιόδρας.
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Η χλωροκίνη έχει ανθελονοσιακές ιδιότητες και χορηγείται για την αποτροπή και την αντιμετώπιση της ελονοσίας, αλλά και αυτοάνοσων ασθενειών, όπως ο λύκος και η ρευματοειδής αρθρίτιδα. Στην Κίνα, σε κλινικές δοκιμές κατά του Covid-19 χρησιμοποιήθηκε επιτυχώς για τη θεραπεία νοσούντων από κορωνοϊό, φωσφορική χλωροκίνη και υδροξυχλωροκίνη.
Ο καθηγητής έρευνας Didier Raoult σε ανάρτησή του στα social media τόνισε τα πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα των δοκιμών χλωροκλίνης σε 24 νοσούντες στη Γαλλία. Ο ίδιος σημείωσε πως στους ασθενείς που έλαβαν αγωγή, διαπιστώθηκε θεαματική επίσπευση της θεραπευτικής διαδικασίας, αλλά και η μείωση του χρόνου καραντίνας. Συγκεκριμένα, όπως ενημέρωσε ο καθηγητής, έξι μέρες μετά την έναρξη χορήγησης του φαρμάκου, ο ιός εξαφανίστηκε από τα τρία τέταρτα των ανθρώπων που έλαβαν την αγωγή.
Την ίδια στιγμή, αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει ιαπωνική εταιρείαφαίνεται ότι λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κορονοϊού. Μάλιστα στην Κίνα έχει αρχίσει η χρήση του φαρμάκου. “Είναι ιδιαίτερα ασφαλές και εμφανώς αποτελεσματικό”, σημείωσε ο Zhang Xinmin, διευθυντής του Εθνικού Κέντρου Ανάπτυξης Βιοτεχνολογίας του υπουργείου Επιστημών της Κίνας, σε συνέντευξη Τύπου την οποία παραχώρησε. Κλινικές μελέτες που έγιναν σε ασθενείς σε νοσοκομεία της Ουχάν και της Σενζέν, έδειξαν ότι ασθενείς που έλαβαν το φάρμακο εμφανίστηκαν πολύ σύντομα αρνητικοί στο τεστ του ιού. Ταυτόχρονα, τα συμπτώματα πνευμονίας υποχώρησαν σημαντικά, ενώ δεν παρουσιάστηκαν εμφανείς παρενέργειες.