Κορονοϊός: Μέτρα για ανεμβολίαστους και το “μπαλάκι” στους επιχειρηματίες για τους ελέγχους
Ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των μέτρων κατά του κορονοϊού με έμφαση στους ανεμβολίαστους άφησε ο Γ. Οικονόμου και κάλεσε τους καταστηματάρχες της εστίασης να ελέγχουν πιστοποιητικά για να αποφευχθεί lockdown.
- 01 Νοεμβρίου 2021 13:42
Το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων κατά του κορονοϊού, με έμφαση όμως στους ανεμβολίαστους, επιβεβαίωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ενώ ταυτόχρονα πέταξε το μπαλάκι των ελέγχων στους καταστηματάρχες της εστίασης και της διασκέδασης, προκειμένου όπως είπε να παραμείνει ανοιχτή η οικονομία και η κοινωνία.
Επέμεινε επίσης στην ανάγκη και δυνατότητα να συνεχιστεί η δια ζώσης εκπαίδευση σε σχολεία και ΑΕΙ, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο επέκτασης της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλους κλάδους εργαζόμενων, πέραν των υγειονομικών.
Αυτό που εξετάζει η κυβέρνηση ειδικότερα αφορά στην αύξηση σε δύο των υποχρεωτικών rapid test ανά ανεμβολίαστο εργαζόμενο του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα την εβδομάδα (ή και τρία στην εστίαση και διασκέδαση), με δικά του έξοδα, ως έμμεση πίεση για εμβολιασμό, καθώς και μέτρα για τον έλεγχο ή περιορισμό της πρόσβασης των ανεμβολίαστων πελατών σε μεικτούς χώρους, δηλαδή κατά βάση στους εξωτερικούς χώρους εστίασης και διασκέδασης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση αποφεύγει ξεκάθαρες δηλώσεις αποφυγής lockdown, επιμένοντας πάντως ότι η οικονομία και κοινωνία πρέπει να μείνουν ανοιχτές και θέτοντας το ερώτημα εάν ο ΣΥΡΙΖΑ τελικά θέλει να κλείσουν τα σχολεία και να υπάρχει μία υποτυπώδης οικονομική και κοινωνική λειτουργία.
Ο κ.Οικονόμου ειδικότερα απαντώντας σε ερώτηση του News24/7 επιβεβαίωσε ότι: “Είναι σε εξέλιξη εντατικοί έλεγχοι για την εφαρμογή του πλαισίου που ήδη υπάρχει. Εξετάζουμε αναγκαίες προσαρμογές στο πλαίσιο αυτό με βάση την ένταση της πανδημίας. Οι προσαρμογές αυτές δεν μπορεί να αφορούν παρά κυρίως ανεμβολίαστους.”
Ανέφερε επίσης ότι οι άλλοι δύο άξονες του σχεδιασμού της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση του νέου κύματος της πανδημίας αφορούν στην εντατικοποίηση της προσπάθειας αύξησης των εμβολιασμών και την ενίσχυση του ΕΣΥ. Σημείωσε ότι ήδη έχουν προστεθεί στο ΕΣΥ 300 κλίνες, εκ των οποίων οι 250 αφορούν περιστατικά Covid και πως με τροπολογία δίδονται σε γιατρούς ιδιώτες και δημοσίου να συμμετάσχουν στις εφημερίες του ΕΣΥ. Προανήγγειλε μάλιστα ότι αν δεν υπάρξει ανταπόκριση, η κυβέρνηση θα εξετάσει μέτρα για την ενίσχυση του συστήματος με γιατρούς, ουσιαστικά αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο επίταξης.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταδίκασε το περιστατικό με τον προπηλακισμό πνευμονολόγων στην Καλαμπάκα. Τόνισε ότι έλεγχοι στην εστίαση γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται. Διαμήνυσε όμως ότι: “Είναι και ευθύνη των επιχειρήσεων να κάνουν και εκείνοι τους δικούς τους ελέγχους”. Και σχολίασε με νόημα ότι: “Εάν συμφωνούμε ότι θέλουμε να κρατήσουμε την κοινωνία και την οικονομία ανοιχτή πρέπει να έχει ο καθένας τη δική του συμβολή”. Εξάλλου όπως σχολίασε ο κ. Οικονόμου δεν είναι εφικτό ούτε επιθυμητό η Αστυνομία να είναι σε κάθε εστιατόριο, ταβέρνα, χώρο, διασκέδασης, αλλά ο έλεγχος “είναι ευθύνη των επιχειρηματιών και είναι προς το δικό τους όφελος, για να συνεχίσει αυτή η διαδικασία να πηγαίνει έτσι”. “Η υποχρεωτικότητα δεν είναι νομικά και συνταγματικά απολύτως κατοχυρωμένη για όλους κλάδους”, τόνισε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις