Κορονοϊός: Παγκόσμια έξαρση των κρουσμάτων – Είναι εκατομμύρια και όχι χιλιάδες
Ο κίνδυνος εμφάνισης εξάρσεων της νόσου από το νέο κορονοϊό είναι υψηλός, ιδιαίτερα σε άτομα που επιστρέφουν από χώρες στις οποίες υπάρχει μετάδοση του ιού στην κοινότητα. Όμως δε συντρέχει κανένας λόγος πανικού.
- 05 Μαρτίου 2020 22:18
Ο λοιμωξιολόγος κ. Σωτήρης Τσιόδρας κατά τη σημερινή ενημέρωση για το κορονοϊό ήταν απόλυτος: τα κρούσματα είναι πολύ περισσότερα σε διεθνές επίπεδο. «Να μην πω εκατοντάδες φορές παραπάνω από τα 96.000 ανέφερε χαρακτηριστικά». Ο πολλαπλασιασμό αυτός λοιπόν ανεβάζει την εκτίμηση για η διασπορά του ιού σε εκατομμύρια κρούσματα και όχι στις δεκάδες χιλιάδες και αυτό βέβαια δείχνει ότι γρήγορα θα υπάρχει έξαρση σε πάρα πολλές χώρες και φυσικά στη δική μας. Το γεγονός δεν πρέπει να μας πανικοβάλει καθώς ο ιός συμπεριφέρεται σαν τη γρίπη, ίσως και πιο ήπια.
Όπως εξήγησε υπάρχει σημαντική αβεβαιότητα όσον αφορά στην υποδιάγνωση του ιού, κυρίως σε ήπια ή ασυμπτωματικά περιστατικά. «Ο αριθμός των χωρών και των περιοχών τους, που εμφανίζουν μετάδοση στην κοινότητα, είναι ήδη πολύ μεγάλος και θα συνεχίζει να αυξάνεται, όσο οι εισαγωγές της ίδιας της νόσου από το νέο ιό, σε μη επηρεαζόμενες περιοχές, όπως η περιοχή της πατρίδας μας στην Αχαΐα και στην Ηλεία, θα συνεχίσουν να συμβαίνουν».
Στην Ευρώπη, 38 χώρες εμφανίζουν σήμερα περιστατικά της νόσου, με την Ιταλία να έχει ξεπεράσει τα 3.000 κρούσματα και 3 άλλες χώρες, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ισπανία να έχουν περισσότερα από 200 κρούσματα. Σε περισσότερες από 80 χώρες του κόσμου έχουν καταγραφεί περίπου 97.000 κρούσματα όμως όπως ανέφερε ο κύριος Τσιόδρας είναι πολύ περισσότερα. Για το γεγονός αυτό θα πρέπει να ξεφεύγουμε από τη ρήτρα ότι κάποια συμπτώματα θεωρούνται ως ύποπτα αν συνδυάζονται με ταξίδι σε Κίνα, Ιταλία, Ιράν και Κορέα. Η μετάδοση του ιού στους 23 Έλληνες που ταξίδεψαν στο Ισραήλ αποδεικνύει αυτή ακριβώς τη διαπίστωση.
Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό
*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό
*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.
*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Όπως επίσης ανέφερε ο λοιμωξιολόγος, η δυνατότητα καταγραφής εξαρτάται από τη δυνατότητα ανίχνευσης κάθε χώρας και ξέρουμε με πολύ καλά δεδομένα, πόσο χαμηλή είναι η δυνατότητα ανίχνευσης και καταγραφής της νόσου σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας. Φυσικά δεν θα πρέπει να προχωρούμε σε υπερβολές, όπως στην περίπτωση του Παντείου Πανεπιστημίου το οποίο τελικά θα λειτουργήσει κανονικά αύριο.
Αυτή τη στιγμή, όλη η Ευρώπη είναι σε μία επιδημική φάση πολλαπλών εισαγωγών της νόσου, με επακόλουθο μετάδοσης στην κοινότητα, η οποία φαίνεται να είναι περιορισμένη. Στην πραγματικότητα δεν είναι περιορισμένη και γρήγορα προχωράει σε ένα σενάριο, όπου εμφανίζεται αυξημένος αριθμός τοπικών εξάρσεων και συνεχιζόμενης μετάδοσης στην κοινότητα, από αυτές τις εισαγωγές. Σε αυτή τη φάση, η μείωση και πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερης διασποράς, θα μειώσει την ένταση και την αύξηση των παρατηρούμενων περιπτώσεων.
«Το σύστημα υγείας θα κληθεί να αντιμετωπίσει έναν αυξημένο αριθμό ασθενών, όπως το κάνουμε κάθε χρόνο για τη γρίπη. Είναι μία γρίπη στη συμπεριφορά της και στον τρόπο που θα συμπεριφερθεί στην κοινότητα. Οι επαγγελματίες υγείας είναι στην πρώτη γραμμή. Αντιμετωπίζουν το νέο ιό από εκεί και παραμένουν σε επαγρύπνηση για αναγνώριση πιθανών περιπτώσεων της νόσου και σε πρώιμα, αλλά και σε προχωρημένη φάση, ώστε να λαμβάνονται όλα τα κατάλληλα προληπτικά μέτρα» τόνισε ο κ. Τσιόδρας.