Κορονοϊός: Φάρμακο κατά του έμπολα δοκιμάζεται σε ασθενείς στην Ελλάδα
Με διαδικασίες εξπρές η πολιτεία εξασφάλισε την εισαγωγή του φαρμάκου ρεμδεσιβίρη. Η χορήγησή του στο εξωτερικό δείχνει ότι έχει κάποιο αποτέλεσμα.
- 15 Μαρτίου 2020 09:29
Είναι γνωστό ότι φάρμακο για τον κορονοϊό δεν υπάρχει ενώ η διαδικασία παραγωγής εμβολίων θα πάρει αρκετούς μήνες ακόμη. Για την αντιμετώπιση των πιο σοβαρών περιπτώσεων, η Ελλάδα ακολουθεί τις διεθνείς οδηγίες στις οποίες περιλαμβάνεται και η ρεμδεσιβίρη, ένα πειραματικό φάρμακο το οποία στόχευε στην αντιμετώπιση του ιού έμπολα. Μάλιστα με διαδικασίες εξπρές, η χώρα μας κατάφερε να εξασφαλίσει την εισαγωγή του ώστε να χορηγηθεί σε Έλληνες ασθενείς.
Όπως ανέφερε χθες ο κ. Σωτήρης Τσιόδρας, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, με βάση τις οδηγίες που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, στους ασθενείς δίνεται τριπλός αντιικός συνδυασμό, ο οποίος περιλαμβάνει ειδικό φάρμακο για τον HIV, φάρμακο που αφορά τη μαλάρια και έχει βρεθεί ότι έχει μια δράση εναντίον του ιού και αυτό το φάρμακο για τον έμπολα, το οποίο έχει εισαχθεί για τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις στην πατρίδα μας.
Όπως είπε «υπάρχει ειδική διαδικασία, με την οποία έχει προβλεφθεί και στην πατρίδα μας να γίνει εισαγωγή και διάθεση του φαρμάκου αυτού. Του πειραματικού να τονίσω φαρμάκου. Ένα φάρμακο το οποίο έχει χρησιμοποιηθεί σε σοβαρά ασθενείς και στην Κίνα και στην Αμερική και σε άλλες χώρες του κόσμου».
Πάντως επισημαίνει ότι «Θα παρακολουθήσουμε και εμείς τα δεδομένα, να έχουμε και τη δική μας εμπειρία. Δημοσιεύτηκε μια επιστημονική περίληψη από τις ΗΠΑ, η οποία αφορούσε το φάρμακο και δεν έδειξε ότι ήταν καταλύτης στην αντιμετώπιση αυτών των αρρώστων. Άρα χρειάζεται πολλή προσοχή».
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΩ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ |
|
Αξίζει να επαναλάβουμε ότι το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής ανακοίνωσε πριν μερικές μέρες την έναρξη τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής με εικονικό φάρμακο για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της ρεμδεσιβίρης σε νοσηλευόμενους ασθενείς με επιβεβαιωμένη λοίμωξη από τον Covid-19. Η ρεμδεσιβίρη είναι ένα νουκλεοτιδικό ανάλογο που αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό του ιικού γενετικού υλικού και έχει δοκιμαστεί προηγουμένως σε ασθενείς που είχαν μολυνθεί από τον ιο Ebola.
Παρόλο που υπάρχουν μεμονωμένες περιπτώσεις χορήγησης ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με Covid-19, η τυχαιοποιημένη μελέτη θα μπορέσει να δώσει αξιόπιστη απάντηση ως προς την αντικειμενική αποτελεσματικότητα.
Να συμπληρώσουμε ακόμη ότι το φάρμακο βρίσκεται ήδη σε κλινικές μελέτες Φάσης ΙΙΙ (3 στην Κίνα και 1 στις ΗΠΑ) ενώ τα πρώτα αποτελέσματα αναμένονται τον Απρίλιο. Μάλιστα, η Ελλάδα έχει ζητήσει να εντάξει ασθενείς σε κλινικές μελέτες. Συνολικά στις μελέτες διεθνώς συμμετέχουν 850 άτομα, ενώ στόχος είναι να διαπιστωθεί κατά πόσο η ενδοφλέβια χορήγηση του φαρμάκου μπορεί να βελτιώσει ή να θεραπεύσει τα συμπτώματα του Covid-19 σε διάρκεια μηνός.