Κορονοϊος: Στην Πάτρα και το δέκατο κρούσμα – Πρόκειται για τη σύζυγο του 66χρονου
Η σύζυγος του ένατου κρούσματος, είναι το 10ο κρούσμα του Κορονοϊού στην Ελλάδα. Νοσηλεύεται σε καλή κατάσταση στην Πάτρα. Αρνητικές οι εξετάσεις στην κόρη του ζευγαριού.
- 05 Μαρτίου 2020 08:13
Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε το δέκατο επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού SARS-CoV-2 στη χώρα μας. Πρόκειται για τη σύζυγο του ένατου επιβεβαιωμένου κρούσματος, μέλος της ταξιδιωτικής ομάδας σε Ισραήλ και Αίγυπτο.
Η ασθενής είναι σε πολύ καλή κατάσταση, η επιτήρηση της υγείας της συνεχίζεται και μεταφέρεται στο νοσοκομείο αναφοράς της Πάτρας, δηλαδή στο πανεπιστημιακό Νοσοκομείο που βρίσκεται στο Ρίο.
Το περιστατικό διεγνώσθη στο Ελληνικό Ινστιτούτο Παστέρ.
Στο πλαίσιο της ιχνηλάτησης των επαφών του 66χρονου που διαγνώστηκε χθες και αποτελεί το 9ο κρούσμα. ελέγχοντα τόσο οι επαφές όσο και το σύνολο των εκδρομέων που συμμετείχαν στο ταξίδι στο Ισραήλ και την Αίγυπτο. Από τους ελέγχους διαπιστώθηκε ότι η κόρη του ανδρόγυνου που έχει προσβληθεί δεν νοσεί. Ο 66χρονος εξακολουθεί να βρίσκεται σε σοβαρή αλλά ελεγχόμενη κατάσταση και παραμένει μη διασωληνωμένος.
Οι έλεγχοι συνεχίζονται και αναμένονται σύντομα τα αποτελέσματα για τα συνολικά 54 άτομα που είχαν μεταβεί στους Άγιους Τόπους και το Σινά. Σημειώνεται ότι το πιθανότερο είναι το κρούσμα που ανακοινώθηκε πριν λίγο, να προσβλήθηκε από τον ιό κατά τη διάρκεια της εκδρομής και να μην έγινε μετάδοση από το σύζυγο. Όμως αυτό δεν είναι εύκολο να διευκρινιστεί.
Τι πρέπει να ξέρω για τον κορονοϊό
*ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ. Χρήσιμος οδηγός για να προστατευθείτε από τον κορονοϊό
*ΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑΣ. Ποια θα υποδέχονται τα κρούσματα κορονοϊού στην Ελλάδα.
*ΤΑΞΙΔΙΑ. Κορονοϊός και αεροδρόμια: Τι να προσέξετε.
*Η ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ. Δείτε LIVE χάρτη με την εξέλιξη του κορονοϊού.
Μέχρι και πρόσφατα οι δύο χώρες Ισραήλ και Αίγυπτος, λόγω του χαμηλού αριθμού κρουσμάτων, δεν συμπεριλαμβάνοντας στις χώρες υψηλού ρίσκου. Όμως διαπιστώνεται ότι αυτό πλέον έχει αλλάξει. Εκτιμάται πως ο ιός φαίνεται να “ξέφυγε” από τις υγειονομικές αρχές του Ισραήλ. Δεν είναι τυχαίο ότι χθες στη συγκεκριμένη χώρα ολόκληρη περιοχή 50.000 κατοίκων τέθηκε σε καραντίνα.
Όσον αφορά την κατάσταση στην Ελλάδα, ο αριθμός των κρουσμάτων δείχνει να αυξάνεται πλέον με μεγαλύτερο ρυθμό, κάτι που οι υγειονομικές αρχές ανέμεναν. Σύντομα η χώρα εκτιμάται ότι η χώρα θα μεταβεί στη δεύτερη φάση αντιμετώπισης του κορονοϊού, όπου ευρεία μέτρα όπως οι απομονώσεις δεκάδων ανθρώπων δεν θα έχουν νόημα.
Στο πλαίσιο της προετοιμασίας, η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες) ετοιμάζεται για να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά. Δεν είχε νοσηλευόμενους οφθαλμολογικούς ασθενείς. Όσον αφορά στις εφημερίες, σήμερα και την Κυριακή εφημερεύει όπως ήταν προγραμματισμένο ο Άγιος Ανδρέας και το Σάββατο το Ρίο. Η μόνη αλλαγή είναι η εφημερία της Παρασκευής, οπότε και θα εφημερεύει ο Άγιος Ανδρέας αντί για το Ρίο.
Οδηγίες ΕΟΔΥ – Τι να κάνετε εάν έρθετε σε επαφή με ύποπτο κρούσμα
Οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόζουν όλοι όσοι βρίσκονται κοντά σε ύποπτο κρούσμα κορωναϊού έδωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.
Οι οδηγίες έχουν ως εξής:
Άτομα που ήρθαν σε επαφή με ύποπτο υπό διερεύνηση ή επιβεβαιωμένο κρούσμα λοίμωξης με το νέο κορωνοιό (πχ μέλη οικογένειας, φίλοι, συνάδελφοι, επαγγελματίες υγείας) παρακολουθούν την υγεία τους (θερμομέτρηση δύο φορές την ημέρα) από την ημέρα της τελευταίας επαφής με το κρούσμα και για 14 ημέρες.
Σκόπιμο είναι η τακτική (καθημερινή) επικοινωνία με επαγγελματία υγείας για όλη τη διάρκεια της παρακολούθησης.
Για όλο το διάστημα της παρακολούθησης (14 ημέρες) πρέπει να εφαρμόζονται τα παρακάτω:
* Διαμονή σε καλά αεριζόμενο δωμάτιο που χρησιμοποιείται μόνο από το άτομο αυτό.
* Περιορισμός όσων φροντίζουν το άτομο, ιδανικά ένα άτομο που δεν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου (δηλαδή δεν είναι μεγάλης ηλικίας και δεν έχει χρόνιο νόσημα).
* Δεν επιτρέπονται επισκέψεις.
* Διαμονή των υπόλοιπων μελών της οικογένειας σε διαφορετικό δωμάτιο και εάν αυτό δεν είναι εφικτό, τήρηση απόστασης τουλάχιστο 2μ. από το άτομο.
* Περιορισμός των μετακινήσεων του ατόμου στο σπίτι, όσο είναι δυνατό.
* Καλός αερισμός των κοινόχρηστων χώρων.
* Καλό πλύσιμο των χεριών πριν και μετά από κάθε επαφή με το άτομο ή το περιβάλλον του (δωμάτιο, αντικείμενα), πριν και μετά την προετοιμασία φαγητού, πριν το φαγητό και μετά τη χρήση της τουαλέτας (πλύσιμο με νερό και σαπούνι ή χρήση αλκοολούχου αντισηπτικού ανάλογα εάν τα χέρια είναι εμφανώς λερωμένα ή όχι).
* Πάντα κάλυψη στόματος και της μύτης κατά τη διάρκεια βήχα ή φταρνίσματος.
* Προσεκτική απόρριψη των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν για κάλυψη της μύτης και του στόματος, σχολαστικό πλύσιμο στην περίπτωση που αυτά δεν είναι μιας χρήσης.
* Αποφυγή άμεσης επαφής με σωματικά υγρά, ιδιαίτερα σάλιο, πτύελα ή άλλες αναπνευστικές εκκρίσεις και κόπρανα με γυμνά χέρια και εφαρμογή γαντιών μιας χρήσης. Ακολουθεί υγιεινή των χεριών.
* Αποφυγή επαφής με δυνητικά μολυσμένα αντικείμενα του ατόμου όπως πιάτα, ποτήρια, μαχαιροπήρουνα, πετσέτες, σεντόνια τα οποία μετά από σχολαστικό πλύσιμο επαναχρησιμοποιούνται.
* Καθαρισμός και απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων στο δωμάτιο του ατόμου καθημερινά με κοινό απορρυπαντικό ή σαπούνι, ξέπλυμα και στη συνέχεια απολύμανση με διάλυμα οικιακής χλωρίνης σε αναλογία 1:10
* Καθαρισμός της τουαλέτας καθημερινά με τον ίδιο τρόπο.
Στην περίπτωση που το άτομο εμφανίσει συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης (π.χ. πυρετό, βήχα, πονόλαιμο, δυσκολία στην αναπνοή) καλεί άμεσα τον ιατρό του ή τον ΕΟΔΥ (τηλ: 210 5212 054), για να λάβει οδηγίες.